Cres

Zeleno svjetlo luksuznom kampu u Lubenicama

Bojan Purić

Tvrtka »Fil-Adria Turist« kamp će graditi petstotinjak metara od ulaza u mjesto, najavljen kapacitet kampa je 200 ležajeva



Gradski proračun za sljedeću godinu, u visini od 50.540.000 kuna dobio je osam glasova podrške, a troje vijećnika bilo je protiv – Natalija Marelić Tumaliuan i Hrvoje Sepčić iz Akcije mladih te Sanja Tomić iz HDZ-a, s tim da na sjednici nisu bili Stjepan Vodenac, izabran s liste HDZ-HRAST i Jadranka Blatt, jedina predstavnica vlastite neovisne liste.


Također s osam glasova potpore i tri protivljenja, usvojen je i posljednji rebalans ovogodišnjeg proračuna, kojim je on s 43.630.000 smanjen na 33.103.000 kuna. Pritom je u raspravi zaiskrilo između Sanje Tomić i gradonačelnika Kristijana Jurjaka (HNS) na temu (ne)povećavanja iznosa za plaće. Tomić je ustvrdila da Grad ima tendenciju pada broja stanovnika, a povećanja broja zaposlenika gradske uprave, dok je Jurjako oponirao da nijedne brojke ne pokazuju da broj stanovnika pada.


Svi prisutni vijećnici dali su zeleno svjetlo izmjeni urbanističkog plana uređenja koji sada omogućuje zainteresiranom investitoru gradnju kampa u blizini Lubenica, petstotinjak metara od ulaza u mjesto. Tvrtku »Fil-Adria Turist« na sjednici je predstavljao Goran Filipović, ujedno član uprave lošinjske »Jadranke«, a najavljen je kapacitet od dvjesto ležajeva i kategorija od pet zvjezdica. Postavilo se pitanje ceste; postojeća koja spaja Lubenice i glavnu otočnu cestu većim je dijelom preuska za mimoilaženje vozila iz suprotnih smjerova; vijećnik Filipas stava je da investitor treba sudjelovati u plaćanju širenja ceste.




Usvojena je ljetna zabrana građevinskih radova, za razdoblje od 15. lipnja do 15. rujna, s tim da u otočnim mjestima koja nisu toliko turistički orijentirana, može biti iznimaka uz podršku mjesnih odbora.


Razmjena verbalne paljbe dogodila se i pri izglasavanju dobitnika javnih priznanja, kojima će nagrade biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 2. siječnja. Oliver Filipas tražio je odgovor kako su podaci o dobitnicima priznanja dospjeli u medije prije sjednice, a Marčelo Damijanjević, predsjednik Vijeća, ujedno i Odbora za javna priznanja, odgovorio je da Vijeće ne treba raspravljati o tome što pišu mediji. Filipas je ustvrdio i da je izglasana dobitnica priznanja »Frane Petrić« (nedavno umirovljena srednjoškolska profesorica Melita Chiole, op.a.) bila kandidirana za priznanje »Pro Insula«, a potom bez konzultacija prebačena na priznanje »Frane Petrić«, a još je kazao da je pri raspravi o ovoj točki trebalo isključiti kameru kojom se na internetu prenosi sjednica.