Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
22. veljače 2019.
Odluka

Zbrinjavanje otpada na Krku dogodine 25 posto skuplje

Foto: Mlden Trinajstić
Foto: Mlden Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 10:33 2018-02-01T10:33:49+01:00

Žiteljima naselja dosad razvrstanih u prvu, komunalno opremljeniju kategoriju, zbrinjavanje otpada blago će pojeftiniti (1-2%), dok će onima iz druge kategorije narasti za oko 4 posto, a tek će se potkraj 2018., kad Marišćina proradi, dati precizan izračun »prave«, sigurno skuplje cijene za otočane

KRK Najzanimljivija točka o kojoj su na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Krka raspravljali njegovi članovi, bila je ona koju je potaknuo Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada.

Iako je točka bila tek formalne prirode, s obzirom da je potaknuta obvezom Vijeća da tu odluku usuglasi s odredbama nedavno donesene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom a koja, među ostalim, podrazumijeva i promjenu načina formiranja cijene te usluge, živu i sadržajnu raspravu među vijećnicima potaknuo je onaj njen »ilustrativni dodatak« kojim su sjednici Vijeća prisutni predstavnici komunalnog društva Ponikve eko otok Krk – direktor Ivica Plišić, njegova zamjenica Boranka Miler te pomoćnik Ivan Jurešić – vijećnicima prikazali kako bi u budućnosti trebao izgledati cjenik, odnosno način obračuna te komunalne usluge.

Zbrinjavanje tone otpada na Krku 50 kn, na Marišćini 470

Cijena zbrinjavanja miješanog otpada na otočnom odlagalištu Treskavac danas je minimalna, u okviru 50 kuna po toni, dok će cijena njegova zbrinjavanja na Marišćini, zajedno s troškovima njegova prijevoza, prema procjenama biti na razini 470 kuna po toni, istakli su u ovoj prilici Plišić i Jurešić, podsjetivši da su otočni komunalci obvezani sav svoj miješani otpad odvoziti do Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Jasno je da je razlika u cijeni osjetna i da se od nekuda mora namiriti, a sreća u nesreći jest to što Krk već danas odvojeno prikuplja više od polovice svoga otpada. Zbog toga će i učinci novog, skupljeg modela po Krčane biti znatno blaži no što bi bili da već dugi niz godina ne podižemo svijest o važnosti odvajanja otpada, završili su sjednici nazočni komunalci, dodavši i da će se s Krka, ostane li razina odvajanja na današnjoj razini, put Marišćine godišnje odvoziti između 9 i 10 tisuća tona otpada.

– Slijedom odredaba inkorporiranih u novu odluku, zbrinjavanje otpada ubuduće će se naplaćivati korištenjem elemenata koji, slično kao i kod naplate vode, podrazumijevaju fiksni (cijenu obvezne minimalne javne usluge) i varijabilni dio (vezan uz »proizvedeni« otpad), kao i cjenovni element kojim se predviđa mogućnost naplate ugovorne kazne (u vrijednosti 1.000 kuna za one koji se ne pridržavaju pravila odvojenog odlaganja otpada) – rekao je direktor Plišić, istaknuvši da se budućim cjenikom predviđa zadržavanje prihoda otočnog komunalca na razini koji se ostvaruju i danas.

Ukidanje kategorija

– Iako donošenje cjenika ne spada u domenu ovlasti vijeća otočnih općina i Grada, već o njemu, posredstvom Skupštine društva, odlučuje izvršna vlast, odnosno (grado)načelnici, ovim smo vas putem ipak željeli informirati o smjeru kojim po tom pitanju krećemo slijedeći važeću regulativu, realnost na terenu, ali i novosti koje nas na tom planu očekuju nakon što s radom krene ŽCGO Marišćina – istaknuo je Plišić, dodajući da je jedna od glavnih karakteristika tog prijedloga nastojanje da ta usluga ne poskupi, barem do trenutka kad, s masovnijim odvoženjem otočnog otpada u Marišćinu i neizbježnim rastom troškova tog postupka, to ne postane neizbježno.

Marević protiv poskupljenja uz tako malo informacija

Ono što je dio vijećnika zasmetalo i zbog čega se dio predstavnika oporbene koalicije HDZ/HSLS/HSP izjasnio suzdržanima, a nezavisni Goran Marević jedini i »kontra« prijedloga Odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja miješanog otpada, bile su upravo najasnoće iz dodatnog dijela te točke u kojoj se govorilo o budućim cijenama.

Marević je, uz napomenu da čak ni posredno ne može »blagosloviti« nešto što će rezultirati poskupljenjem te usluge uz toliko malo konkretnih informacija, rekao i da bi, kao gradski vijećnik, od predstavnika otočnog komunalca jednom volio čuti i pokoju o tome u kolikoj se mjeri troškovi rada te kompanije, pa tako i cijene koje plaćaju korisnici njihovih usluga, mogu smanjiti racionalizacijom Ponikvina poslovanja i smanjivanjem troškova koji bi, ocijenio je, u jednom dijelu zasigurno trebali i mogli biti ostvareni.

– Promjene koje predviđamo s novim, »prijelaznim« cjenikom koji će na snagu stupiti početkom travnja, cijenu zbrinjavanja otpada u »ukupnoj masi« zadržat će na današnjim razinama, s time da će biti blagih korekcija u dijelu koji se tiče ukidanja dosad korištenog kategorizacijskog razlikovanja pojedinih otočnih naselja, ovisno o razini komunalnog standarda koju njihovi stanovnici uživaju, istaknuo je pak Jurešić.

– Jednoglasnom odlukom Skupštine tog društva, a slijedom ocjene da je na otoku postignut jedinstveni komunalni standard, sad je dokinuto takvo razlikovanje pojedinih naselja – rekao je Jurešić, objasnivši i da će žiteljima svih naselja koja su dosad bila razvrstana u prvu, komunalno opremljeniju kategoriju, cijena te usluge blago pojeftiniti (1-2 posto), dok će onima iz druge, dosad »neopremljenije« kategorije, narasti za oko 4 posto.

Privremene cijene

Novi, prijelazni cjenik na snazi bi trebao ostati do konca 2018. godine. Nakon što troškovi zbrinjavanja otočnog otpada začetkom rada Marišćine porastu, ti, zasad još uvijek precizno neutvrđeni novi troškovi otočnog komunalca bit će pokriveni zadržanim viškom lanjskih prihoda tvrtke Ponikve.

Tek kad koncem godine Ponikve dobiju jasne financijske parametre do kojih će doći tek nakon što proradi Županijski centar, moći će precizno izračunati i sve elemente cijene koju će potom u idućoj godini plaćati otočani, poručili su predstavnici otočnog komunalca. Naznačili su i da bi, prema njihovim projekcijama, cijena zbrinjavanja otpada u 2019. godini žiteljima otoka mogla poskupiti za oko 25 posto što, završili su ponikvari, nije malo, ali ni onoliko koliko će, uvođenjem u funkciju Marišćine, cjenovni skok biti na računima žitelja nekih drugih dijelova naše županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno