Neuspjeli rebalans

Zbog sukoba oko proračuna prijeti zatvaranje creskog vrtića

Slavica Bakić

Foto: Ira Cupać Marković

Foto: Ira Cupać Marković

Rebalans je trebao osigurati više novca za vrtićke plaće i poticaje za  poljoprivrednike te uređenje Ribarske ulice. Neusvajanje odluke najpogubnije će se odraziti na rad vrtića koji je ove jeseni, upisom više djece s poteškoćama, zaposlio četiri nove djelatnice



CRES  Suznih očiju napustila je gradsku vijećnicu Snježana Sučić, ravnateljica Dječjeg vrtića Girice, nakon što  vijećnici nisu prihvatili predloženi rebalans proračuna kojim bi se osigurala dodatna sredstva za rad vrtića do kraja godine. Dvanaestero prisutnih vijećnika (na sjednicu nije došao nezavisni Lino Sinčić) podijelili su se popola: četvorica iz gradonačelnikove koalicije (HNS-SDP-PGS-HSS-HSU) i dvije vijećnice Akcije mladih podržali su rebalans, a troje vijećnika koalicije HDZ-Hrast i troje nezavisnih vijećnika ostali su suzdržani.


Uvodno obrazlažući razloge za donošenje izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna, gradonačelnik Kristijan Jurjako istaknuo je tri stavke koje se moralo povećati: plaće u Dječjem vrtiću, program poticanja poljoprivrednika i uređenje Ribarske ulice. – Naš Dječji vrtić prima svu djecu koju roditelji žele upisati, to je politika Grada Cresa. Nema listi čekanja, a posebno sam ponosan što smo se među prvima u Hrvatskoj odlučili primati i djecu s posebnim potrebama.


To se dogodilo i ove jeseni, kad je upisano šestero djece s poteškoćama, a zbog njih je trebalo zaposliti dvije odgajateljice i dvije asistentice. Zbog tih novih djelatnika trebali smo rebalansom povećati masu plaća u Dječjem vrtiću. No, umjesto toga, šok i nevjerica.




Neki su spremni i djecu gaziti političkim odlukama. Nova stavka je uređenje Ribarske ulice, što je obaveza Grada koja prati trenutno najvredniji projekt u Cresu koji se financira europskim sredstvima – rekonstrukciju Palače Moise. Radovi na palači čiju obnovu EU financira s oko 3,5 milijuna eura bit će gotovi do ožujka, a mi u međuvremenu moramo osigurati potrebne infrastrukturne priključke i urediti okolne ulice.


Ukoliko to ne učinimo, u pitanje dolazi cijeli projekt i ugled Hrvatske u EU-u. Treća stavka za koju predlažemo povećanje je Program malih potpora u poljoprivredi koji je jako dobro prihvaćen među našim poljoprivrednicima i šteta bi bila da ne pomognemo svima koji su se javili.


Neprihvaćanjem izmjena i dopuna proračuna  12 poljoprivrednika neće dobiti potporu – obrazložio je Jurjako razloge povećanja nekih stavki, ali i naglasio da se od nekih investicija moralo odustati jer za njih nisu osigurana sredstva prodajom zemljišta koje Vijeće nije odobrilo. Prema njegovom mišljenju, ako nakon dva sata rasprave nema nijednog predloženog amandmana na proračun, a ne glasa se »za«, onda je to smišljena blokada rada i neodgovorna politika s jedinim ciljem da se ruši gradonačelnika.


Upitna radna mjesta


Sanja Tomić iz HDZ-a predbacila je gradonačelniku da su velike investicije realizirane u predizborno vrijeme, dok za sljedeću godinu nema takvih planova, te da Grad nije smio dozvoliti da muzej i knjižnica imaju puno veće iznose za trošenje od vrtića.


– Dođite da vam objasnim proračun, vaše izlaganje pokazuje neznanje, neinformiranost i neiskustvo, a laž je da se radilo samo pred izbore – odgovorio joj je Jurjako, a sve vijećnike i sugrađane pozvao da iznesu svoje ideje i prijedloge jer je on uvijek spreman na suradnju. Vijećnik Josip Pope (PGS), ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Girice, podsjetio je da creski vrtić kontinuirano radi na podizanju pedagoškog standarda, nakon tri pokušaja zaposlen je logoped, a i zgrada je energetski obnovljena.


Nezavisna vijećnica Jadranka Blatt smatra da Palača Moise nije gradska investicija i nije fer što gradonačelnik proziva vijećnike da će usporiti realizaciju projekta. – Svjesni smo da se mora napraviti Ribarska, ali smo imali dovoljno vremena da se ta sredstva osiguraju 2015. ili 2016. – rekla je Blatt te se osvrnula na neuspjeli pokušaj prodaje zemljišta do kojeg, po njezinom mišljenju, nije došlo zato što Grad nema program raspolaganja imovinom.


Predložila je da se prodajom zemljišta do kraja godine ipak uprihoduju sredstva potrebna za investicije koje su maknute iz proračuna, ali joj je gradonačelnik odgovorio da se to tehnički ne može izvesti u mjesec dana.



– Što se tiče uključivanja djece s posebnim potrebama, mi smo ispred svog vremena! Alen i Arian prošli su vrtić i u školi su već tri, odnosno četiri godine, a tek sad to ulazi u zakon. Sjetite se kad je Nicolò krenuo u vrtić i školu, a sad je već zaposlen u vrtiću. Ako rebalans ne prođe, mi šestero djece, njihove odgajatelje i asistente moramo poslati kući – istaknuo je Josip Pope (PGS).



Uzeti muzeju i knjižnici


Jedini konkretan prijedlog dao je vijećnik Patris Salković koji je, smatrajući da se koplja lome samo oko tri stavke, predložio da se te tri stavke promijene, a ostatak proračuna ostavi nedirnut, no njegov prijedlog nije naišao na podršku ostalih vijećnika. Nakon što je pročelnica Nada Kremenić objasnila da nema puno mogućnosti mijenjanja jer su mnoge stavke zadane te da smatra kako je predloženi rebalans najbolji mogući, Stjepan Vodenac s liste HDZ-Hrast prokomentirao je da vijećnici već dva sata raspravljaju o rebalansu u kojem ne mogu ništa mijenjati, a ako ne glasaju za njega, oštetit će dječicu iz vrtića.


Rasprava se zahuktala kad je Sanja Tomić predložila da se smanje sredstva muzeju i knjižnici te daju vrtiću, na što je Pope burno reagirao: »Ako ne želimo imati knjižnicu i muzej bit ćemo palanka, a ne grad. Ukinite sve što košta!«, a Jurjako rekao da je šokiran što neki vijećnici žele da Cres ide unazad. Nakon što glasovanjem rebalans nije dobio dovoljan broj glasova, predsjednica Maja Sepčić proglasila je desetominutnu pauzu tijekom koje je ravnateljica Vrtića pokušala objasniti vijećnicima koje su posljedice njihove odluke.



Burna sjednica izazvala je mnoštvo reakcija i nakon njezinog završetka, posebno na društvenim mrežama, jer su građani njezin tijek mogli pratiti online. Naime, volonterski i amaterski, preko vlastitog Facebook profila, prenosio ju je županijski vijećnik Đanino Sučić, a od sljedeće godine to će se, jednoglasno donesenom odlukom Gradskog vijeća, činiti svaki put profesionalnom opremom za koju će se sredstva osigurati u proračunu za 2018. Naravno, ukoliko ga vijećnici prihvate.



– Ti ljudi sutra neće doći na posao – rekla je, a Tomić joj je odgovorila da će građani sami skupiti novac, ako ga Grad ne može osigurati. Josip Pope je vijećnicima iz suprotnog tabora čak dobacio »prestanite nas mučiti, idemo radije na izbore«, a jednom kolegi predbacio »ti ćeš svoje apartmane graditi, fućka se tebi za djecu u vrtiću«. U nastavku sjednice vijećnici su raspravljali o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu, no kako se radilo o prvom čitanju, nije se glasovalo, već će gradonačelnik sve primjedbe i prijedloge razmotriti i, ako je moguće, uvrstiti ih u konačan prijedlog. Slavica BAKIĆ