Bašćani gube strpljenje

Zbog manjkavog projekta škola kasni pet mjeseci

Mladen Trinajstić

Škola je izvana već trebala biti gotova, a još nema ni krova ni stolarije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Škola je izvana već trebala biti gotova, a još nema ni krova ni stolarije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

grada koja je izvana već trebala biti gotova i u fazi finih instalaterskih zahvata i uređenja okoliša, još nema ni krov ni stolariju, strojarski radovi nisu ni krenuli a od elektroinstalaterskih odrađeni su tek osnovni. Projekt se u hodu mijenjao i dorađivao – od načina temeljenja zgrade do instalacija...



BAŠKA  Da se radovi na rekonstrukciji Područne škole Baška, kao i izgradnji nove školske sportske dvorane ni izbliza ne odvijaju tempom kojemu su se nadali izvođači, investitori i sami učenici (koji već dvije godine nastavu pohađaju u improviziranim uvjetima jednog tamošnjeg slovenskog odmarališta), jasno je svakome tko se ovih dana nađe u blizini tog gradilišta.


Tako su i bašćanski općinski vijećnici, želeći doći do potpune i cjelovite informacije o razlozima debelog kašnjenja predviđenih radova, na jučerašnju sjednicu Općinskog vijeća pozvali ljude koji od siječnja 2015. (kad su radovi započeli) svakodnevno rade na tom objektu.


Pozivu predstvničkog tijela Općine Baška jučer su se odazvali glavni inženjer  GP-a Krk na tom gradilištu Zoran Bursać te iskusni nadzorni inženjer Ivica Lazaneo, zadužen za praćenje i nadzor zahvata koje spomenuta krčka građevinska tvrtka izvodi za Općinu Baška i PGŽ – institucije koje ovaj 12,5 milijuna kuna »težak« projekt sufinanciraju svaka s polovicom potrebnog novca.


Stalne izmjene




– U ovom smo trenutku u zakašnjenju u odnosu na predviđeni terminski plan za najmanje četiri, možda čak i pet mjeseci, rekao je voditelj gradilišta obrazlažući trenutno stanje stvari na objektu te je dodao da je potpuno siguran da predviđeni plan useljenja osnovaca u novu školu prvoga dana 2017., neće moći biti ispoštovan. Da je tome tako, ali i da angažirani građevinci ne snose krivnju za odstupanja od plana, vijećnicima je potvrdio i nadzorni inženjer Lazaneo, ustvrdivši da glavni razlozi kašnjenja leže u lošoj projektnoj dokumentaciji koja je tijekom izvođenja radova, više puta i zbog raznih razloga, morala biti mijenjana i dorađivana. Jedan dio razloga leži u nepredviđenim okolnostima koje su kod rekonstrukcije svake postojeće stare građevine moguće, a drugi, čini mi se najveći, ipak u manjkavostima projekta temeljem kojeg su bile ishođene dozvole nužne za gradnju ovakvog objekta, napomenuo je nadzorni inženjer iz čijeg se izlaganja nije moglo zaključiti da za išta po pitanju kašnjenja krivi izvođače. – Tek nedavno je u ruke izvođača stigao izmijenjeni glavni projekt zgrade bez kojega se zahvati, koji su dobrim dijelom mijenjani »u hodu«, zapravo ranije nisu niti mogli, niti smjeli izvoditi. Izmjene glavnog projekta prevažan su element mimo kojega se radovi ne mogu izvoditi, a obzirom da ga tek sad imamo u svojim rukama, napomenuo je Bursać, slijedi nam i izrada novog terminskog plana koji će nam svima pokazati gdje smo i koliko će nam vremena još trebati za dovršetak ovog, pokazalo se, iznimno zahtjevnog projekta.



Što toliko problema – izmjena projektne dokumentacije, kao i izvođenja radova koji nisu bili predviđeni prvotnim troškovnicima – znači u smislu cijene cjelokupnog projekta, u ovoj se fazi nisu usudili progrnozirati niti GP-ov inženjer, niti njegov »nadzorni kolega«. – To tek ostaje za vidjeti i tu, čini mi se, ima još dosta otvorenih pitanja o kojima ćete svi zajedno morati porazgovarati, zaključio je znakovito Lazaneo. A obzirom da je gradnja škole i pripadajuće dvorane s krčkom građevinskom tvrtkom bila ugovorena po sistemu »ključ u ruke«, u ovakvim okolnostima nije teško predvidjeti da će o izmjenama i dopunama projekata po kojima je ta škola građena (ali i troškovima koje su te izmjene uzrokovale) i sami građevinari imati što za reći.



Od temelja nadalje


Nadzorni i inženjer gradilišta ukazali su tako da je, između ostalog što se »u hodu pokazalo« manjkavim i nedovoljno kvalitetno projektiranim, valjalo mijenjati i sam način temeljenja zgrade, kao i izvedbe niza elementa važnih za statičku stabilnost tog stoljeće starog zdanja koje, ustvrdili su, bez takvih dorada ne bi bilo moguće dovesti u obličje kvalitetne i sigurne građevine. Uvelike je mijenjan i projekt strojarskih instalacija, kao i sam način budućeg grijanja/hlađenja zgrade koja će biti klimatizirana uz pomoć plinski pogonjenih dizalica topline, a ne sustavom podnog grijanja na naftu, kako je to ranije bilo predviđeno. Na taj ćete način, objasnio je nadzorni inženjer vijećnicima, imati mogućnost apliciranja tog projekta na natječaje kojima nadležne institucije potpomažu uporabu energetski učinkovitih rješenja te tako dijelom možda i smanjiti teret općinskih izdvajanja.


Upitan o tome »gdje je« gradilište u odnosu na ono gdje je danas trebalo biti«, predstvnik GP Krka je rekao da se sukladno prvotnom, prilično »komotno« napravljenom terminskom planu (koji je u dogovoru s investitorima bio razvučen na tri proračunske godine, sukladno njihovim mogućnostima financiranja projekta) u izvana već gotovoj školi sad trebalo raditi na finim instalaterskim zahvatima i na uređenju okoliša.


Realnost je takva da je zgrada još otvorena, nema ni krov ni stolariju, da strojarski radovi još nisu niti krenuli te da je po pitanju onih elektroinstalaterskih odrađen tek najosnovniji dio, napomenuo je Bursać. Unatoč tome što su zbog ljetne zabrane s početkom lipnja ondje radovi stali te činjenici da će zbog istog razloga gradilište oživjeti tek početkom listopada, voditelj gradilišta iskazao je uvjerenje da višemjesečno kašnjenje ipak neće značiti da osnovci u novu školu neće moći ući prije svibnja. Mislim da će mogućnosti za useljenje biti već u danima kasne zime ili ranog proljeća zaključio je Bursać, napomenuvši da će, nakon što su svi projektni problemi sad (valjda) napokon riješeni, krčki građevinari na početku nove graditeljske sezone »zapeti iz sve snage«.