Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Bespovratna sredstva

Za izgradnju vrbničke obilaznice osigurano 5,4 milijuna kuna

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2018. u 12:05 2018-02-14T12:05:03+01:00

Iznos je namijenjen rekonstrukciji dionice ceste na potezu Sv. Nedija – Grohot – Čerenac. Riječ je o gradnji prve faze nerazvrstane ceste koja bi, nakon što bude u cijelosti dovršena, trebala omogućiti da se promet sa samog ulaza u mjesto na rubu Vrbničkog polja kanalizira prema istočnom rubu naselja

VRBNIK Općinski načelnici i gradonačelnici čak 212 jedinica lokalne samouprave potpisali su s predstavnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovore slijedom kojih će s nešto više od 647 milijuna kuna, kroz Program ruralnog razvoja, diljem naše zemlje biti financirani projekti izgradnje i obnove lokalnih cesta, kolnika, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometne signalizacije.

Tom je činu, predstavljajući krčku Općinu Vrbnik, nazočio i njen načelnik Dragan Zahija koji je, nakon supotpisa ugovora, svojoj lokalnoj upravi osigurao 5.444.203 bespovratnih kuna. Taj je iznos namijenjen rekonstrukciji dionice ceste na potezu Sv. Nedija – Grohot – Čerenac čime će se, ističu Vrbenčani, osim izgradnje kvalitetnije cestovne infrastrukure, povećati i razina sigurnosti sudionika u prometu.

Slijedi izbor izvođača

Riječ je, podsjetimo, o izgradnji prve faze nerazvrstane ceste koja bi, nakon što bude dovršena, odnosno nakon što jednog dana dosegne svoju krajnju točku na lokalitetu Vajavina, trebala funkcionirati kao svojevrsna obilaznica Vrbnika. Njome će se cestovni promet sa samog ulaza u mjesto, odnosno lokaliteta na rubu Vrbničkog polja (u blizini Vinarije Katunar op.a.) »kanalizirati« prema istočnom rubu naselja.

Ulaganja u gradnju, odnosno rekonstrukciju spomenute ceste koja će, u prvoj etapi, omogućiti transformaciju postojećih puteva u suvremenu prometnicu duljine 1,7 kilometara, tako će u cjelovitom iznosu biti pokrivena bespovratnim EU novcem. Kako nas je nedavno informirao načelnik Zahija, radovi na izgradnji te prometnice trebali bi započeti odmah nakon što u idućim tjednima lokalna uprava odradi propisane procedure vezane uz javnu nabavu, odnosno odabir najpovoljnijeg izvođača planiranih radova.

Optimistični i u vezi s novim vrtićem

Osim netom dobivene potpore za izgradnju nerazvrstane ceste, u Općini Vrbnik se u idućim mjesecima nadaju pozitivnom ishodu još jednog, također već kandidiranog projekta, vezanog uz gradnju novog vrtića. – Taj ništa manje važan projekt kojim se, osim modernizacije i širenja kapaciteta vrtića, planira i rekonstrukcija zgrade škole, ukupno je vrijedan 9 milijuna kuna, a mi se nadamo dobiti potporu od 6 milijuna, kaže Zahija koji, nakon uspjeha svoje »cestovne kandidature«, sad s optimizmom gleda i na taj općinski kapitalni projekt.

Još dva natječaja

Sredstva kojima će se uskoro početi graditi vrbnička prometnica osigurana su u sklopu mjere 7.2.2. kojom se financiraju ulaganja u gradnju nerazvrstanih cesta. Novac od kojeg dio uskoro dolazi i u Vrbnik, ići će i put nešto više od 200 drugih hrvatskih općina, gradova i manjih naselja u 20 županija, a zbog iznimnog interesa korisnika i velikog broja kandidiranih projekata, ne tako davno nadležni su donijeli odluku o povećanju raspoloživih sredstava pa su potpore, s prvobitno planiranih 173, »podebljane« na čak 696 milijuna kuna.

Bolji uvjeti života

Supotpisivanju ugovora nazočio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je tom prigodom podsjetio da sredstva iz Programa ruralnog razvoja nisu namijenjena samo farmama, pogonima ili poljoprivrednoj opremi, već i poboljšanju uvjeta života stanovnika ruralnih prostora. – Unapređenje infrastrukture znači unapređenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost i siguran put do njihovog poljoprivrednog zemljišta. Čestitam na dobro pripremljenim projektima i želim im brzu provedbu, poručio je Tolušić.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u sklopu kojeg je, kroz 19 mjera, Hrvatskoj do 2020. na raspolaganju čak 18 milijardi kuna. Iako je većina mjera tog programa usmjerena na investicije u poljoprivredi, neke od mjera poput ove, slijedom koje je Općina Vrbnik namaknula gotovo 5,5 milijuna kuna, odnose se i na poboljšanje ruralne infrastrukture.

Nije na odmet spomenuti i da je, u okviru provedbe mjere 7, u travnju u planu raspisivanje još dvaju natječaja – za operaciju 7.2.1. (ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda) te za operaciju 7.4.1. u koju spadaju ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te infrastrukturu u dijelu koji omogućava i ulaganja u dječje vrtiće te vatrogasne domove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.