Sinergija

Za infrastrukturu na otoku Iloviku pet milijuna kuna

Asja Perović, dr. med.

Na Iloviku tvrtka Elektrovoda gradi vodoopskrbni i sustav odvodnje otpadnih voda, a za prvu fazu ovog velikog projekta, koji sufinanciraju i Hrvatske vode, potrebno je oko 9 milijuna



ILOVIK Ugovor vrijedan pet milijuna kuna za sufinanciranje prve faze izgradnje vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na otoku Iloviku potpisali su jučer u Malom Lošinju Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda i Neven Kruljac, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj.


Potpisivanju ugovora bio je nazočan i ministar turizma Gari Cappelli, a nakon potpisivanja ugovora svi uzvanici obišli su radove na Iloviku.


Riječ je o projektu čija je ugovorena vrijednost radova prve faze gotovo devet milijuna kuna, a uključuje izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – mehanički predtretman, podmorski ispust dužine 575 metara, dvije crpne stanice za sustav odvodnje te 1265 metara vodoopskrbnog cjevovoda i 1740 metara kanalizacijske mreže. Posao izvođenja radova je temeljem javne nabave dobila tvrtka Elektrovoda.


Ekološka očuvanost




Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je važnost unapređenja infrastrukture po principu komplementarnosti s prirodnom baštinom destinacije te osiguranje njenog očuvanja i održivosti.


– Ljepota krajolika i ekološka očuvanost elementi su ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente. U tom smislu, važno je naglasiti da se razvoj turizma u nas treba i dalje temeljiti na unapređenju zaštite okoliša, očuvanju kvalitete prirodnih resursa te odgovornom i održivom upravljanju razvojem sadržaja turističke ponude.


Moramo voditi računa o trenutnim i budućim gospodarskim, društvenim i okolišnim učincima turizma vodeći pri tome brigu i o posjetiteljima, samom turizmu, okolišu i lokalnoj zajednici u destinaciji – rekao je ministar Cappelli nadodavši važnost sinergije između institucija Republike Hrvatske, ministarstava, lokalne samouprave i javnog sektora koji sudjeluju u određenim dijelovima izgradnje infrastrukture u cilju boljeg i kvalitetnijeg boravka gostiju kako na Lošinju, Iloviku i ostalim destinacijama.


Dobra suradnja


– Možemo biti sretni i zahvalni na dugogodišnjoj suradnji koju imamo sa Hrvatskim vodama. U ovom trenutku surađujemo na više projekata, od desalinizatora na otocima Susku i Unijama, izgradnji vodovoda i kanalizacije dijela naselja Poljana te na izradi projektne dokumentacije sustava odvodnje otpadnih voda za aglomeraciju Nerezine.


Današnjim potpisivanjem ugovora pokazujemo kako Hrvatske vode, jednako kao i Grad Mali Lošinj brinu o malim mjestima i otocima sa svega stotinjak stanovnika.


Ovim projektom podižemo kvalitetu života svih stanovnika na Iloviku, ali i osiguravamo preduvjete za još intenzivniji rast i razvoj cjelogodišnjeg turizma na otoku – kazala je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Ana Kučić.


Temeljem Strategije razvoja turizma do 2020. godine jedan od primarnih ciljeva je uvođenje zelene poslovne prakse koje podrazumijevaju sinergiju ekonomskog profita, brige za okoliš u najširem smislu i socijalne uključenosti u zajednicu.