''Samo veslaj''

ŽIVOTNA AVANTURA Hrabri otac Alen će sa sinčićem pet dana veslati oko Krka da bi podigao svijest o autizmu

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Prije no što je sa svojim sinom krenuo na etapno putovanje oko Bodulije, ispričao nam je i da je sav svoj život usmjerio svom malom suputniku s kojim, u različitim aktivnostima u prirodi, provodi 24 sata dnevno

OMIŠALJ – Točno prema planu, danas u 11 sati s rta Vošćica pored omišaljske uvale Voz na peterodnevno veslačko putovanje oko otoka Krka zaputila se neobična »ekipa« – Riječani Alen i Vigo Grakalić, otac i njegov petogodišnji sin koji su se u ne baš svakidašnji, a još manje lagani poduhvat zajedničkim snagama upustili želeći pridonijeti senzibiliziranju javnosti i podizanju razine »opće svijesti« o autizmu odnosno teškoćama koje u svojoj svakodnevici vrlo često proživljavaju mališani ali i članovi njihovih obitelji, u nošenju s nemalim izazovima koje sa sobom nose poremaćaji iz spektra autizma. – Ovaj poduhvat kojeg smo osmislili i organizirali uz pomoć članova obitelji ali i brojnih podupiratelja naših nastojanja nazvali smo »Samo veslaj« a cilj mu je skrenuti pozornost ljudima na probleme i izazove s kojima se djeca poput moga sina Viga svakog dana susreću i s kojima se silom prilika moraju nositi ali jednako tako i potaknuti sve do kojih na ovaj način dopremo na razmišljanje o izazovima i ograničenjima na koje naše društvo nerijetko »osuđuje« osobe s autizmom, napomenuo je Vigov otac Alen. Prije no što je sa svojim sinom krenuo na etapno putovanje oko Bodulije, ispričao nam je i da je sav svoj život usmjerio svom malom suputniku s kojim, u različitim aktivnostima u prirodi, provodi 24 sata dnevno.

Ivan i Vigo Grakalić / Foto M. Trinajstić


Ivan i Vigo Grakalić / Foto M. Trinajstić



Odlična zabava


– To nam jednostavno najviše odgovara i prilagođavam se Vigovim guštima ali i mogućnostima. Ljeti smo stalno na moru, veslamo, družimo se i u društvu svih ostalih članova naše obitelji, uključujući i mog 15-godišnjeg sina Erika, odlično se zabavljamo. Tako ni ovaj peterodnevni put oko Krka Vigu zapravo i ne bi trebao biti ni prezahtjevan, niti stran, napomenuo je hrabri i angažirani otac Alen kojemu su logističku podršku i pratnju na ovoj »životnoj avanturi«, uz već spomenutog starijeg sina, još pružali i njegov brat Gordan kao i Anđelina Toto, čelnica udruge »Eduri« koja je ujedno i idejna začetnica ovog pažnje i hvale vrijedna projekta. Kako su nam pred njihove početne zaveslaje s osmjehom na licu zbog uzbudljivog putavanja koje je pred njima predstavili Grakalići, ona prva, danas započela veslačka »runda« s najsjevernije točke otoka Krka trebala bi ih odvesti do Vrbnika.




Ivan i Vigo Grakalić / Foto M. Trinajstić


Ivan i Vigo Grakalić / Foto M. Trinajstić



Od tuda će potom, posluži li ih naravno i vrijeme, danas u pratnji svojih podupiratelja i pratitelja (koji će njihovu avanturu pri tom još i snimati) u dnevnim veslačkim turama prevaljivati poteze do Baške, potom i grada Krka, Malinske ili Njivica te na koncu i onu završnu, nedjeljnu, koja bi ih sa zapada trebala vratiti do mjesta s kojeg su  startali.


Vigovo i Alenovo veslačko putovanje oko Krka budno će svojom kamerom, iz pratećeg kajaka, bilježiti fotograf i snimatelj Ivan Vranjić koji pothvat ali i poruku koju Grakalići nastoje uputiti svojoj okolini ali i cijelom društvu, potom kani pretočiti u dokumentarni film.