Realizacija važnog projekta

ŽIVNULA GRADILIŠTA Počinju radovi na novoj creskoj zapadnoj obali

Walter Salković

Investicija je vrijedna gotovo 40 milijuna kuna / Foto Walter SALKOVIĆ

Investicija je vrijedna gotovo 40 milijuna kuna / Foto Walter SALKOVIĆ

Županijska lučka uprava Cres, kao investitor, osigurala je 30 milijuna kuna iz europskih fondova, a ostatak će ravnomjerno pokriti vlastitim sredstvima te iz državnog proračuna preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture



CRES Tijekom ljetnih mjeseci građevinska mehanizacija na otoku je mirovala, ali su s početkom rujna živnula sva gradilišta. Započeli su radovi i na trenutno najvećoj investiciji na području Grada Cresa, rekonstrukciji i dogradnji zapadnog dijela luke Cres, vrijednoj gotovo 40 milijuna kuna.


Županijska lučka uprava Cres, kao investitor, osigurala je 30 milijuna kuna iz europskih fondova, a ostatak će ravnomjerno pokriti vlastitim sredstvima te iz državnog proračuna preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Projekt kojim će se izgraditi vanjski lukobran za prihvat linijskih putničkih brodova i urediti kopneni dio luke priprema se već dugi niz godina. U cresku luku remorker je dovukao teglenicu s dizalicom, građevinskim strojevima i opremom za bušenje pilota te se obavljaju pripreme za početak radova.


Anton Opatić / Snimio Walter Salković


Anton Opatić / Snimio Walter Salković




– Realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za povećanje broja cjelogodišnjih linija prema Rijeci i drugim otocima arhipelaga te poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima. Upravo su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Anton Opatić.


Radove je na javnom natječaju dobila zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Aqua Mont Service iz Beograda i istoimena tvrtka kći iz Splita. Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, postavljen na dva reda pilota te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara, pri čemu će se lungomare na nekim mjestima proširiti prema moru i do 11 metara.


Time će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje plovila stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Omogućit će se i adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, kao i kvalitetan i siguran pješački pristup, a putnički terminal bit će lako dostupan vozilima dostave i hitnih službi.


Rok za dovršenje radova je 16 mjeseci, u što se ne računa ljetna sezona, pa bi Cres novu zapadnu obalu, a time i sasvim novu morsku vizuru, trebao dobiti početkom 2021. godine.