Vandalizam

ZABRINJAVAJUĆI RAZMJERI Tko uništava komunalnu opremu na području Punta?

Mladen Trinajstić

Od ožujka do kraja 2017. uništeno je 12 prometnih ogledala, pet kanti za pseći otpad, iščupane su četiri kante za otpad uz plaže te table Šetališta antifašizma, razbijeno je staklo na planu Stare Baške, a u studenome je netko prešao vozilom preko svježeg betona na novouređenoj šetnici na Buki...



PUNAT Tijekom lanjske turističke sezone, točnije od ožujka do rujna, na području Punta zamijenjeno je pet uništenih prometnih ogledala, dok je od rujna do prosinca razbijeno i oštećeno još sedam takvih ogledala. U kolovozu je k tome uništena jedna kanta za pseći otpad, dok su u rujnu uništene dodatne tri, te još jedna u studenome.


Tijekom turističke sezone policiji su prijavljeni i nepoznati počinitelji koji su iščupali četiri kante za otpad uz plaže te table s nazivom Šetališta antifašizma, dok su tijekom listopada policiji prijavljeni nepoznati počinitelji koji su razbili staklo na planu mjesta u Staroj Baški, a u studenome i nepoznati počinitelji koji su išarali te prešli vozilom preko svježeg betona na novouređenoj šetnici ispod crkvice sv. Nikole na Buki, čime je uništeno 50-ak metara tog šetničkog poteza.


Uz sve to, razbijeno je i staklo na zgradi Narodnog doma – nabrojao nam je, nastojeći ukazati na razmjere »novoprobuđenog« vandalizma na području Općine Punat načelnik Marinko Žic ističući da, uz radnje koje lokalna uprava kontinuirano čini kako bi sanirala rezultate divljanja neodgovornih pojedinaca (ali i njihovom detektiranju i sankcioniranju), nije mogao odoljeti potrebi da i javno ukaže na tu ružnu i zabrinjavajuću praksu pojedinaca.


Ugrožavanje sigurnosti




– Poražavajuća je činjenica da više pazimo na svoju imovinu ljeti kada nas je i do sedam puta više, no u vansezonskom razdoblju – naglašava Žic, zaključujući da netko zimi očito ima višak slobodnog vremena kojeg troši na zakretanje prometnih znakova, sustavno uništavanje prometnih ogledala i kanti za otpad. Samo proteklih tjedana uništena su prometna ogledala u ulicama Veli dvor, Ruđera Boškovića, u Krčkoj ulici, na Buki, ali i na više drugih punktova na cijelom području naselja Punat, nastavlja načelnik naglašavajući da ga takve pojavnosti, i kao načelnika ali i kao žitelja Punta – ljute, ali i rastužuju.


– Otkad sam načelnik, nisam se imao prilike susresti s ovakvim razmjerima uništavanja javne imovine kao u posljednih nekoliko mjeseci. Ne moram posebno naglašavati da se uništavanjem prometnih znakova i ogledala ugrožavaju sudionici u prometu, odnosno da onaj ili oni koji to čine, ugrožavaju sigurnost svih nas i naših najbližih.


Stoga nitko ne bi trebao sumnjati da ćemo nastaviti činiti sve što je u našoj moći da se počinitelji konačno pronađu i kazne, rekao nam je prvi čovjek izvršne vlasti Općine Punat. Razbijanje i oštećivanje kanti, kontejnera, prometne signalizacije, ali i svih ostalih elemenata naše komunalne urbane opreme, posebno u razmjerima kojima svjedočimo proteklih mjeseci, stvara ružnu sliku komunalnog »stanja« naše turizmu okrenute destinacije te naposljetku kod naših posjetitelja i sasvim pogrešnu i nezasluženu sliku o nama samima i našoj (ne)brizi za javnu imovinu, kaže Žic.


Plaćaju građani


Načelnik nije propustio ukazati i to da je sad već sveprisutna »vandalska praksa« iskaz nepoštivanja, kako ljudi koji upravljaju Općinom, tako i svih stanovnika, odnosno poreznih obveznika Punta i Stare Baške, podsjećajući da se upravo njihov novac troši na sanaciju razultata noćnih divljanja.


Općinski načelnik nije preskočio spomenuti i nered kojeg, kao i njegovi brojni sumještani, već neko vrijeme primjećuje na puntarskoj obalnoj šetnici. »Tragovi« koje onuda za sobom ostavljaju naši sumještani prigodom šetanja svojih kućnih ljubimaca još su žalosniji i apsurdniji, uzmemo li u obzir činjenicu da smo među prvim i rijetkim lokalnim upravama turističkih mjesta u proteklim godinama učinili velike iskorake ulažući u dobavu i postavu »košića« namijenjenih zbrinjavanju otpada kućnih ljubimaca, a koji su postavljeni duž cijele šetnice.



Sve spomenuto predstavnike Općine Punat neće obeshrabriti u njihovim nastojanjima unapređenja komunalnog reda i uljepšanja mjesta. – Upravo suprotno, ovakve nas pojavnosti tjeraju na još predaniji rad – kaže Žic i dodaje da »dodatni zalet« puntarskih općinara potvrđuje i nova, netom poduzeta akcija slanja dopisa pojedinim mještanima Punta i Stare Baške kojima ih se poziva na uklanjanje kamp kućica, kontejnera, olupina i ostalog otpada s njihovih zemljišta, a sve prema odredbama Odluke o komunalnom redu.


– Nakon tri godine upozoravanja i čekanja da neodgovorni pojedinci sami uklone otpad iz svojih dvorišta, prisiljeni smo izdavanjem rješenja, ali i izricanjem kazni, početi učinkovitije rješavati taj problem i urediti naša mjesta na način koji dolikuje ozbiljnoj turističkoj destinaciji.


Imamo prekrasne parkove, šetnice i plaže, ali sve to ugrožavamo neredom na privatnim površinama, kao i vandaliziranjem javne imovine – ustvrdio je načelnik Punta ne propustivši spomenuti da lokalna uprava i p(r)ozvanim vlasnicima krupnog otpada nastoji pomoći da se svega što nagrđuje okoliš riješe uz najmenje moguće troškove. Općina je tako mještanima uputila javni poziv da se priključe inicijativi zajedničkog odvoza i zbrinjavanja krupnog otpada.


Zainteresirani se Općini mogu javiti do 31. siječnja, nakon čega će uslijediti odvoz kojeg će provesti tvrtke Metis i Ponikve. Općina Punat će koordinirati i sufinancirati tu akciju, a svi koji joj se ne priključe, kasnije će, kaže Žic, otpad morati zbrinjavati u vlastitom, financijski zasigurno nepovoljnijem aranžmanu.



Naravno da nemam ništa protiv kućnih ljubimaca, ali imam protiv njihovih neodgovornih vlasnika koji ne žele čistiti za svojim životinjama, kaže Žic, naglašavajući da je, obzirom da takvih pojavnosti donedavno nije bilo, sklon vjerovati da se u ovom segmentu narušavanja komunalnog reda radi o novim vlasnicima ili šetačima pasa koji još uvijek nisu stekli naviku čišćenja za svojim ljubimcima.