Pile u ''Pili''

”Z mopedom na morje”: Šestorka dojahala Tomosima s Bleda u Punat

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



PUNAT »Ako sve radi, nešto gadno ne valja«. To je slogan pod kojim se, već nekoliko godina, cestama susjedne nam Slovenije, ali i Hrvatske, kotrlja skupina ljubitelja Tomosovih mopeda – kultnih APN-aca koji su sve do konca 80-tih godina prošlog stoljeća, često »dorađeni«, i u nas bile glavne jurilice lokalnih frajera, barem onih koji su držali do sebe i svog cestovnog ugleda.


A da osim među periferijskim poštarima popularne dvokotačne »jurilice« brojne pobornike i danas pronalaze čak i među mlađim generacijama, potvrdila nam je skupina simpatičnih Slovenaca koji su se, već četvrtu godinu zaredom, upravo takvim mopedima do Punta dovezli iz okolice Bleda. Njih šestero na motorima je i ove godine prevalilo put dulji od 200 km, a sve kako bi prvomajske dane proveli u njima najdražem morskom odredištu – puntarskom kampu »Pila« kojemu se, kažu, uvijek s veseljem vraćaju.


– Počelo je kao zezancija, prepričao nam je početke te sad već tradicionalne mopedističke avanture razgovorljivi Anže, samoprozvani glasnogovornik udruge ljubitelja tih na cestama danas nažalost sve rijeđe prisutnih »zujalica« koja u kraju iz kojeg dolaze okuplja više desetaka zagriženih »tomosaša«.




– Volimo se okupljati, družiti i vozikati, pa smo pred koju godinu osmislili i ovaj malo dulji put, svojevrsnu morsku avanturu koja se, što zbog doživljaja putem, što zbog fanatastičnog prijema na kojeg uvijek nailazimo kod naših puntarskih domaćina, s razlogom ponavlja, ističe naš sugovornik, napominjući da bi broj sudionika njihove ovogodišnje akcije »Z mopedom na morje« bio i veći da ih na startu nije omeo – snijeg.


– Krenuli smo doslovce kroz snijeg i led da bi nas putem još dobro oprala i kiša, pričaju simpatični Slovenci, napominjući da je takvo putovanje trajalo od ranojutarnjih, pa sve do večernjih sati kad su se, pomalo promrzli i umorni, napokon dočepali svojeg otočnog »drugog doma«.


Na pitanje kako njihovi između tri i četiri desetljeća stari motocikli podnose takve vožnje, svi uz smijeh konstatiraju – fantastično! To ne znači da problema nema, dapače, smiju se, dodajući da je usputno rješavanje mehaničkih zavrzlama zapravo neizostavan, a u konačnici i ništa manje zabavan dio njihova putovanja.– Ipak, za one »nepopravljive« kvarove imamo »osigurač« u kombiju koji nas prati, tako da ako nešto uistinu putem »zaškripi«, uvijek možemo nastaviti put, zaključuju veseli mopedisti koji, od kad su svojim pilama stigli u »Pilu«, svojom nazočnošću uveseljavaju goste, ali i osoblje tog kampa. Jučer smo u njihovu društvu zatekli voditelja tog smještajnog kompleksa Rajka Vulina, kao i Branka Karabaića, direktora TU TZO-a Punat, koji nisu skrivali oduševljenje slikovitom skupinom mladih Slovenaca, sad već vjernih gostiju Punta koji su, zaključili su njihovi domaćini, izrasli u odlične promotore tog otočnog turističkog odredišta.