Sportski spektakl

World Cup Downhil: Ekstremna svjetska utrka prvi put na otoku i u urbanoj sredini – na Lošinju

Biljana Savić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Tristotinjak biciklista iz cijeloga svijeta u travnju 2018. spuštat će se 1,8 km dugačkim stazama i vidikovcima otoka vitalnosti. Red Bull Media House i 19 TV kuća prenosit će utrku u 99 zemalja te će događaj uživo pratiti više od milijun gledatelja



MALI LOŠINJ Svjetska biciklistička utrka World cup – Downhill iduće godine, 21. i 22. travnja, prvi put na svijetu bit će održana na jednom otoku i u urbanoj sredini, i to na Lošinju. Tako će se tristotinjak natjecatelja iz zemalja cijeloga svijeta u travnju iduće godine spuštati 1,8 kilometara dugačkim stazama i vidikovcima otoka vitalnosti, natječući se u ovoj ekstremnoj biciklističkoj utrci World cup – Downhill Lošinj.


O promidžbenoj važnosti ove utrke za Hrvatsku svjedoči podatak da će Red Bull Media House te 19 televizijskih kuća koje će otkupiti prava prijenosa, omogućiti prijenos u 99 zemalja svijeta, a očekuje se da će utrku uživo pratiti više od milijun gledatelja.



Jučer je također najavljen i tradicionalni 4. Downhill Lošinj. Nakon pregleda staza i službenog treninga, 23. travnja ove godine u Velom Lošinju s početkom u 13:30 sati započet četvrto izdanje brdsko-biciklističkog spusta, i to sprint dionicom s vrha brda Sv. Ivan, na nadmorskoj visini od 250 metara, s najljepšim pogledom na arhipelag, a nastavit će se šljunčanim i kamenitim stazama koje vode do cilja na samoj obali Velog Lošinja.




Utrka se vozi u pet kategorija; veteranskoj, amaterskoj, juniorskoj, ženskoj i elitnoj konkurenciji te se boduje za svjetsku ljestvicu, a organizatori su je najavili kao uvod u utrku iduće godine.



Odlični potrošači


– Stvaranje dodatnih sadržaja u destinaciji, posebice kad je riječ o razdoblju izvan ljetnih mjeseci, ima veliku važnost za turizam lokalne sredine, ali i na turizam cijele Hrvatske. Hrvatska je tijekom posljednjih nekoliko godina prepoznata kao europska cikloturistička destinacija.


U Europi trenutno ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista, a u prosjeku cikloturisti troše i do 30 posto više od klasičnih turista, što dokazuje njihovu važnost za hrvatski turizam, istaknuo je ministar turizma Garri Cappelli koji je jučer u lošinjskom hotelu Bellevue zajedno s organizatorima najavio ovu utrku i kazao da će Ministarstvo dati sredstva za dodatno ušminkavanje ove biciklističke staze, kao što će, zajedno s HTZ-om, pomagati važne manifestacije diljem Hrvatske koje bi mogle privući turiste, bile one kulturne, zabavne ili sportske.


Cappelli je istaknuo da Ministarstvo želi ujednačiti turizam na cijelom hrvatskom prostoru i povećati domaći turistički promet, posebice na kontinentu. Dodao je da je ova turistička godina počela odlično, da je u prva tri mjeseca zabilježen rast dolazaka i noćenja, da ih se u travnju očekuje još više, a u sezoni oko 10 posto više nego lani, ovisno u kojem dijelu Hrvatske.


Utrka »s pogledom«


– Uskoro ćemo predstaviti program namijenjen razvoju cikloturizma u Slavoniji vrijedan 5 milijuna kuna, koji je uz enogastro i zdravstveni turizam, važan motiv dolaska na kontinent, najavio je Cappelli.


Na jučerašnjoj press konferenciji obnašateljica dužnosti gradonačelnika Malog Lošinja Ana Kučić pohvalila je organizatore utrke Downhill Lošinj – MTB Trbovlje i Atletski klub Lošinj. Oni, kazala je, iz godine u godinu privlače sve veći broj entuzijasta, zaljubljenika u ekstremne sportove koji u izvansezonskom razdoblju provode vikend na Lošinju. – Mnogi od njih vraćaju se na Lošinj više puta tijekom godine. Oni su najbolji promotori naše destinacije, stoga posebnu pozornost posvećujemo razvijanju biciklističke infrastrukture.


Grad je niz godina partner u organizaciji same utrke, a izdvaja i velika financijska sredstva kako bi sve bilo na visokoj razini, istaknula je Kučić, uz koju su jučerašnjoj presici u hotelu Bellevue još prisustvovali član uprave Jadranke d.d. Goran Filipović te predstavnici Mountain Bike kluba Trbovlje Sabastijan Zmrzljak i Atletskog kluba Lošinj Lovro Hesky.