U Novalji i Lunu otvoren projekt čiju je realizaciju pomogla EU

Vrtovi lunskih maslina unikatni turistički proizvod

Edi Prodan

Razgledavanje jedinstvenog maslinika na Mediteranu, kušanje ali i kupovanje maslinova ulja, razgled i obilazak sa stručnim vodstvom dat će novi zamah razvoju turizma na području Novalje 



OVALJA U organizaciji Grada Novalje i njegove turističke zajednice jučer je u Lunu predstavljen projekt Vrtovi lunskih maslina ukupne vrijednosti 596 tisuća eura.


Jedna od najambicioznijih akcija povezivanja prirodnog nasljeđa i modernih turističkih stremljenja, ne samo na otoku Pagu, ostvarena je u suradnji s Europskom unijom za što je ona iz svojih fondova izdvojila potporu od 75 posto od ukupne vrijednosti, točnije 447 tisuća eura. 


   – Projekt koji je započet još 2010. godine u suradnji s europskim predpristupnim fondovima, uspjeli smo privesti kraju. To ujedno znači da će kako zadruga Lunskih maslinara, tako i cjelokupni turistički proizvod dobiti sasvim novi zamah. Razgledavanje jedinstvenog maslinika na Mediteranu, kušanje ali i kupovanje maslinova ulja, razgled i obilazak sa stručnim vodstvom sasvim će sigurno dati novi zamah razvoju turizma na području Grada Novalje koji i do sada raste po stopi od osam posto godišnje, istaknula je direktorica turističke zajednice Grada Novalje Tatjana Peranić Samaržija. 


  Iznimna vrijednost




Kao što je poznato, Lunski maslinici zauzimaju oko 1300 hektara najsjevernijeg dijela otoka, a na njima raste oko 80 tisuća maslina. Posebna je pak dragocjenost 24 hektara na jugozapadnom dijelu vrha lunskog poluotoka gdje rastu stabala iznimne starosti, prema stručnim analizama i do dvije tisuće godina.


Kako bi se pak povezala ta raritetna činjenica, ali i potreba da se sve zajedno valorizira kao unikatni »turistički proizvod«, Grad Novalja je svojedobno pristupio izradi projekta kojeg je prepoznala, i popratila, i EU. Na taj se način zaštitilo to tisućljetno prirodno blago, ali i realiziralo uređenje pristupnih puteva u duljini od sedam kilometara.


Također, Lunski su maslinici dobili i niz kamenih kućica koje će služiti za promociju i prodaju autohtonih proizvoda čime se omogućava dodatni turistički razvoj, ne samo Novalje i otoka Paga nego i susjednog Raba pa i zadarskog turističkog područja. 


 – Iznimno sam sretan što lunski maslinici kao i lunski maslinari otvaranjem ovog kompleksa dobivaju jedan novi početak, novi gospodarski život. Želim da se u ovaj projekt uključe svi maslinari iz Luna, da im on omogući znatno lakšu i bolju prođu proizvoda kao i da se intenzivira turistički promet u ovom jedinstvenom kutku Mediterana, istaknuo je gradonačelnik Anete Dabo ujedno se zahvalivši svim ljudima koji su sudjelovali u ovom projektu, pa tako i bivšem gradonačelniku Ivanu Dabi.


    Na samom kraju svečanog otvaranja nazočnima se obratio i zamjenik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Venko Ćurlin zaželjevši da ovo specifično povezivanje baštine, modernih turističkih i poljoprivrednih stremljenja bude putokaz i ostalim, i ne samo turističkim, središtima Hrvatske. 


Iz Kine je lani u svijet otputovalo 70 milijuna turista. Od tog broja u Europi ih je završilo dvadeset posto ili 14 milijuna, a samo 43 tisuće posjetilo je Hrvatsku. Jasno je stoga kolike su nam mogućnosti povećanja turističke suradnje, tim više što zbog rasporeda kineskih blagdana Kinezi putuju zimi, u vrijeme hrvatske posezone što je po vas tim bolje. Kinezima k tome ne treba toliko sunce i more kao europskim turistima, oni su prije svaga zainteresirani za povijesne i prirodne znamenitosti, a izrazito su naklonjeni konzumaciji lokalnih proizvoda pri čemu hrvatski, novaljsko vino i maslinovo ulje imaju poseban značaj. Vjerujem stoga da ćemo uskoro, najkasnije za nekoliko godina, taj turistički promet nekoliko puta povećati.    Riječi su to kineskog veleposlanika u Hrvatskoj Shen Zhifeija, koji je uoči svečanosti u Novalji održao predavanje o gospodarskom, kulturnom i diplomatskom povezivanju Kine i Hrvatske. Kako je istaknuo, značajno povećanje broja turista nije moguće sve dok Hrvatska ne uđe u schengenski prostor, točnije dok se ne liberalizira međusobno izdvanje viza.    Kina je također, rekao je Zhifei, iznimno zainteresirana za investicije u hrvatski turizam, kao i općenito u gospodarstvo. Podlogu velikoj ekspanziji ulaganja kineski velesposlanik vidi i u formiranju udruge 16 država središnje i istočne Europe kojoj je Hrvatska jedan od inicijatora i osnivača, u koje je do sada Kina ulagala na nedovoljnoj razini.    Gradonačelnik Novalje Ante Dabo rekao je da su Novalja i otok Pag otvoreni i zainteresirani za kineske investicije, a želja im je i institucionalno povezivanje s nekom od kineskih pokrajina.


  Uzvanici


Svečanosti su nazočili brojni uzvanici iz gospodarskog, političkog i javnog života te visoki gosti i uglednici među kojima su bili i veleposlanici Narodne republike Kine Shen Zhifei, Španjolske Rodrigo Aguirre de Cárcer, Azerbajdžana Kamil Khasiyev te Ukrajine Oleksandr Levčenko, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, pročelnik Ureda za prostorno planiranje Ličko-senjske županije Stipe Mudrovčić te načelnik općine Kolan Josip Zubović. 


   Vrtove je blagoslovio župnik Marijan Kosić, dok je kulturno-umjetnički program izveli zbor i tamburaški orkestar OŠ Antuna Gustava Matoša iz Novalje pod ravnanjem profesorice Zrinke Peranić.