Dani vina otoka Krka

Vrbnik eno-gastronomsko središte Krka i Kvarnera

Mladen Trinajstić

Predstavljanje vrbničkih ali i hrvatskih enogastronomskih dosega idealna je nadopuna uobičajenom ljetnom kupanju i sunčanju, a strani posjetitelji očito su i više nego željni upoznavanja ovog dijela naše kulture i izvorne, domaće ponude, naglasila je vrbnička općinska načelnica Marija Dujmović-Pavan



VRBNIK » Dvodnevni »Dani vina otoka Krka«, manifestacija koja je odavno postala jednim od otočnih brandova odnosno događanja koja se jednostavno ne propuštaju i u svom jedanaestom izdanju privukli su veliku pažnju otočana ali i stranih posjetitelja koji su proteklih dana hrlili put Vrbnika. Brojni štandovi domaćih, mahom vrbničkih vinara ali i gostiju ovogodišnjeg događanja – proizvođača vina iz Osječko-baranjske županije (koji su drugu godinu zaredom »posebni gosti« vrbničkog slavlja vina op.a.) bili su na trenutke pretijesni da bi ugostitli sve koji su večernje sate dana otvaranja te manifestacije željeli provesti u upoznavanju s čarima izvrsnih otočnih, točnije rečeno vrbničkih ali i slavonskih, baranjskih, posavskih odnosno srijemskih vina.



Zbivanja koja su se tijekom proteklih dviju večeri odvijala na Škujici ali i susjednom Trgu Vrbničkog statuta pratio je bogat kulturno-zabavni program u kojem su sudjelovali domaći folkloraši – članovi VKD Frankopan te članovi orkestra Gradske glazbe Samobor. Okupljene su glazbom do kasno u noć zabavljali i članovi Trija Crikvenica kao i grupa Fortunal odnosno Fun Box Banda. Posebni gosti ovogodišinjih Dana vina bili su članovi Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, članova Europkog reda vitezova vina.



Vrhunac sezone




Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik nije bila nimalo iznenađena gužvom i interesom posjetitelja za ovom vrstom ponude obzirom da se vrbnički turistički proizvod zapravo već godinama bazira upravo na enološkim i gastro elementima.


     – Dani vina koje ovdje organiziramo već dulje od jednog desetljeća vrhunac su turističke sezone na našem području i manifestacija čiji »datumski raspored« mnogi domaći ali i strani gosti uzimaju u obzir u vrijeme planiranja svog godišnjeg odmora.


   – Predstavljanje vrbničkih ali i hrvatskih enogastronomskih dosega idealna je nadopuna uobičajenom ljetnom kupanju i sunčanju, a strani posjetitelji očito su i više nego željni upoznavanja ovog dijela naše kulture i izvorne, domaće ponude, naglasila je otvarajući zajedno s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem spomenutu manifestaciju u vrbnička općinska načelnica Marija Dujmović-Pavan.


  Valja spomenuti i kako Dane vina (koji su već neko vrijeme sreteno »uklopljeni« u cjeloljetni vrbnički eno-gastronomski program nazvan »Popi’ i pojedi«), uz promociju domaćih vinarija i njihovih proizvoda obilježava i njihov ništa manje vrijedan edukativan karakter pa su tako, u sklopu istog događanja, predstavnici Poljoprivredno-savjetodavne službe PGŽ jučer u vijećnici Općine Vrbnik organizirali stručne skupove odnosno predavanja na kojima je bilo govora o izmjenama u sustavu izravnih plaćanja za programsko razdoblje 2015-2019. odnosno o tematici izobrazbe o održivoj uporabi pesticida. Jednako tako, slavljenje vina i vinarstva pratila je i prigodna izložba poljoprivredne opreme.


Potpora države


Manifestacija koju su i ove godine zajedničkim snagama organizirali i u djelo proveli predstvnici TZO i Općine Vrbnik kao i članovi Udruge vinara »Žlahtina« uživala je i pokroviteljsku podršku Ministarstva poljoprivrede te Poljoprivredno savjetodavne službe kao i Osječko-baranjske županije čiji su čelnici, ali i vinari, odavna u vrbenskom festivalu vina prepoznali snažan zajednički alat u nastojanjima predstavljanja vinarskih ali i poljoprivredno-prehrambenih aduta »plave« i »zelene« Hrvatske. Spomenimo i kako su u sklopu programa »Popi’ i pojedi« ovog ljeta već uspješno u djelo provedene manifestacije »Festival žlahtine«, a potom i »Dani šurlica«. Netom održani »Dani vina otoka Krka« svojevrstan su zaključak događanja kojima se Vrbnik i ove sezone prezentirao kao iznimno kvalitetno i prepoznato eno-gastronomsko središte otoka Krka ali i Kvarnera.