PZ Vrbnik

Vrbničko polje: Urod i kvaliteta žlahtine ove godine za pamćenje

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Sezona je bila idealna. Uz obilje sunca, ono malo kiše došlo je u pravo vrijeme, kaže Vladić. Kvaliteta žlahtina će biti na najvišoj razini, a i kvantitativni rezultati mogli bi doseći rekordne razine



VRBNIK Nešto ranije nego inače, u Vrbniku će već za koji dan, najvejerojatnije u utorak, krenuti još jedna berba grožđa iliti trgadba. Da daljnje čekanje, po pitanju kvalitete ondje već dozrelog grožđa više zapravo i nema smisla »presudio« je ovih dana dipl. ing. Marinko Vladić, glavni enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik koji odnedavna obnaša i zadaću vršitelja dužnosti upravitelja vrbničkog PZ-a, najvećeg i najstarijeg proizvođača glasovite vrbničke žlahtine na Boduliji.



Posljednja mjerenja pokazuju parametre kojim smo, obzirom na stil vina kojeg njegujemo, i više no zadovoljni. Govorimo o potpunoj tehnološkoj zrelosti grožđa odnosno kiselinama na idealnoj razini kao i šećerima između 16 i 17 posto, odnosno između 70 i 80 Oechslovih stupnjeva (Oe°). Ocjenjujem da ćemo, osim rekordnog uroda, i ove godine uspjeti zadržati kontinuitet kvalitete našeg vina odnosno da niti ovog puta neće biti nikakvih oscilacija u kvalitativnom niti karakternom smislu našeg vina, čime se posebno ponosimo, zaključio je naš sugovornik.





– Sve je spremno za berbu i uistInu se nema više što čekati. Daljnje uzdržavanje od berbe grožđu bi donijelo dodatne šećere i razvoj kiselina u smjerovima koji, za prepoznatljivu svježinu i karakter vina poput naše žlahtine, zapravo i nisu poželjni, ocjenio je Vladić naglasivši da će početkom trgadbe PZ-ova žlahtina zadržati, ili bolje rečeno održati sve one aromatske karakteristike zbog kojih je njeni brojni poklonici zapravo ponajviše i cijene. Za nama je iznimno vruće i sušno ljeto, sezona koja je što se ovdašnjih vinogradara i vinara tiče, zapravo bila idealna. Uz obilje sunca, ono malo kiše što je palo došlo nam je upravo u idealnim trenucima, odnosno u fazama vegetacije i dozrijevanja kad je vlaga grožđu zapravo bila i najpotrebnija, kaže naš sugovornik.



Terminska odstupanja u poljoprivrednoj proizvodnji nisu ništa neobično. Kako se mijenja klima odnosno neke njene karakteristike, mijenja se i praksa samih poljoprivrednika, pa tako i vrbenskih vinogradara koji ove godine razmjerno rano kreću u berbu, primjećuje Vladić. Ističući da su prošlogodišnje zadružne vinske zalihe pred samim krajem, v.d. zadružnog upravitelja je naglasio i da će zbog očekivano velikih količina ovogodišnjeg vina vodstvo PZ-a u nadolazećim mjesecima morati uložiti dodatne napore na pronalaženju novih tržišta i prodajnih kanala koji bi, zaključio je Vladić, Zlatnu vrbničku žlahtinu mogli odvesti i izvan granica naše zemlje.



Ustvrđujući da će zbog takvih okolnosti ovogodišnji urod biti upravo idealnih karakteristika Vladić je ocijenio i da bi narednih dana i oni kvantitativni rezultati mogli doseći rekordne razine.


Uz to što su posljednji izlasci »na teren« pokazali da je grožđe zrelo, sve ukazuje i na to da ga ima u izobilju odnosno da će ovo biti berba za pamćenje, kaže nedavno ustoličeni zadružni upravitelj i jedan od najiskusnijih otočnih enoloških znalaca napominjući da bi upravo fenomenalnoj vinogradarsko-vinarskoj godini dodatan vjetar u leđa mogao dati i potpuni izostanak bilo kakvih bolesti.


Stoga što nam se proteklog ljeta sve baš nekako idealno »poklopilo« ali i zbog toga što znamo da s daljnjim čekanjem nećemo postići nikakav kvalititvni napredak, odlučili smo svoje zadrugare u berbu »pustiti« već od utorka, 8. rujna, kaže dipl. ing. Vladić dodajući kako očekuje da bi u desetak dana trgadbe pred zadružni podrum trebalo stići čak milijun kilograma svježe ubranog grožđa.


Od toga ćemo preradom dobiti, barem se tako nadam, između 650 do 700 tisuća litara vina odnosno između 800 i 900 tisuća botelja žlahtine berbe 2015., zaključuje naš sugovornik napominjući da su zadružni podrumski kapaciteti spremni za prihvat tolike količine slatkog mošta.