Turistički iskorak

Vlasnici kampa Poljana šire poslovanje: Talijani u Lošinj planiraju uložiti čak 60 milijuna eura

Alenka Juričić Bukarica

Hrvatska ima najljepše more i obalu - detalj iz kampa Poljana / Arhiva NL

Hrvatska ima najljepše more i obalu - detalj iz kampa Poljana / Arhiva NL

Osnivač grupacije Mario Vezzola pozdravlja donošenje zakona koji će regulirati vlasništvo nad zemljištem u kampovima, što je dosad bila velika prepreka investitorima. »Mi smo u Italiji jaki upravo u kamping ponudi s obzirom da imamo ukupno 12 kampova po cijeloj Italiji«, kaže Vezzola



RIJEKA  Talijanska turistička grupacija Baia Holiday Travel & Leisure, koja ima kampove od Sardinije, preko Rima, Venecije do Trsta i godišnje ugošćuje oko milijun gostiju, na Lošinju planira veliku investiciju u kamping, ali i hotelske kapacitete. Riječ je, naime, o grupaciji koja je prije petnaestak godina postala većinski vlasnik kampa Poljana u Malom Lošinju. Talijani su u kampu Poljana partneri s 52 posto udjela.


S ulaskom u vlasništvo lošinjskog kampa, krenuli su i s ulaganjima tako da ovaj kamp ima četiri zvjezdice. Međutim, uskoro su kapitalna ulaganja stala s obzirom na to da se pojavilo otvoreno pitanje vlasništva zemljišta, kazao nam je na ovotjednom turističkom sajmu BIT u Milanu Mario Vezzola, član Nadzornog odbora kampa Poljana i osnivač talijanske turističke tvrtke.


Vezzola je, naime, ukazao na gorući problem turističkog zemljišta, ali i najavio novi veliki krug ulaganja na Lošinju.


: Talijanski poduzetnik Mario Vezzola s ministrom turizma Garijem Cappellijem u Milanu


: Talijanski poduzetnik Mario Vezzola s ministrom turizma Garijem Cappellijem u Milanu





Strpljenja do svibnja


– Morali smo stati s ulaganjima dok ne vidimo kako će se situacija s turističkim zemljištem razriješiti. U projektu imamo daljnja ulaganja u mobil-homeove, ali i resort, hotel i vile. Konkretno, ukupno je u planu gradnja 64 vile i svaka bi imala svoj bazen. Zatim planiramo investirati i u gradnju hotela s 230 soba te resorta s oko 180 apartmana. Sam kamp bismo proširili s još 300 mobilnih kućica i novih kamping mjesta. Proširenje kampa i ulaganje u nove objekte pratit će i gradnja bazena, malog marketa, kao i manje marine za plovila, najavio je Vezzola.


Kako doznajemo od talijanskog investitora, u Lošinj ova grupacija planira uložiti ukupno oko 60 milijuna eura. Osvrnuvši se na mogućnost ulaganja u Hrvatsku i problem oko turističkog zemljišta koje već godinama ograničava ulaganja osobito u kampove, Vezzola nam je kazao kako ova grupacija već četiri godine ima na čekanju za ulaganje na Lošinju spremih 20 milijuna eura, novac koji stoji blokiran dok se ne riješi pitanje vlasništva turističkog zemljišta. Stoga je pozdravio najave o donošenju Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, a koji će zamijeniti dosadašnji Zakon o turističkom zemljištu te ustvari prvi put omogućiti otkup zemljišta u kampu te raspetljavanje pitanja koje se u turizmu neriješeno provlači već gotovo tri desetljeća.


– Pozdravljamo činjenicu da je Vlada u proceduru stavila zakon po kojem će se to zemljište u kampovima moći ili otkupiti, ili uzeti u dugogodišnji najam te, kako čujem, izgleda da bi trebao biti donesen negdje u svibnju ili lipnju i naša je ideja da potom krenemo s investicijama. Mi smo u Italiji jaki upravo u kamping ponudi s obzirom da imamo ukupno 12 kampova po cijeloj Italiji, tako da imamo viziju kako se dalje razvijati, kazao je Vezzola. Također je istaknuo kako grupacija trenutno, osim Italije, posluje jedino u Hrvatskoj, no planiraju akvizicije i udruživanja s ukupno 28 kampova u Francuskoj i tri u Španjolskoj. Kako doznajemo, poslovanje planiraju širiti i u Hrvatskoj, konkretno na dubrovačkom području.



Mario Vezzola smatra da je prvi »val osiromašenja« ljudi bio kada je Italija ušla u Europsku monetarnu uniju, odnosno kada je talijansku liru zamijenila eurom. Isto tako, ukazao je kako su, slično kao i Hrvati, Talijani u pravilu vlasnici stanova i kuća te ostalih nekretnina te 82 posto njih posjeduje neku nekretninu. Međutim, njihova je vrijednost pala za 50 do 60 posto, procjenjuje. S druge strane, sada je, sa svim novim porezima i davanjima kojima su nekretnine građana postale opterećene, puno kuća ostalo prazno i napušteno.



Prekrasna Hrvatska


Na pitanje kao vidi budućnost turizma u Hrvatskoj, s obzirom na to da ova talijanska grupacija planira daljnja ulaganja u hrvatski turizam, vlasnik kampa Poljana kazao je kako je ovo predivna zemlja.


– Dakle, ja sam Talijan i govorim iz svojeg kuta gledanja. Kada sam prije trideset godina otišao na Sardiniju po prvi put, rekli su da je to najljepše more koje postoji. Kada sam stigao na taj talijanski otok doista mi se i činilo tako. No stigavši konačno i u Hrvatsku, shvatio sam da je ovdje još ljepše. Imate sreću da imate kombinaciju zelenog i plavog, biljke, praktički borovu šumu do same plaže i mora. Hrvatska je stvarno lijepa zemlja, ima prekrasne plaže, otoke, općenito cijelu obalu i po meni može još dalje rasti i razvijati se u turističkom smislu. Koliko znam i čujem od ljudi, Talijanima se sviđa cijela Hrvatska. Već je većina posjetila Španjolsku i Francusku i sada je vrijeme da u većem broju dođu u vašu zemlju. Kao investitor i poduzetnik osobno jako vjerujem u Hrvatsku, istaknuo je ovaj talijanski poduzetnik u turizmu. Govoreći pak o ekonomskoj situaciji u Italiji i tome koliko ona posljednjih godina utječe na odluke Talijana da putuju, biraju eventualno jeftinije destinacije i bukiraju kasno, Vezzola je kazao kako je građanstvo u krizi, u neku ruku osiromašeno. No, putovanja su za Talijane ipak bitna i teško ih se odriču, zaključio je.