Četveronožni avanturist

Vepar stokilaš doplivao do otočića Sveti Marko

Šarlota Brnčić

Ne zna se je li vepar doplivao s otoka Krka ili s kopna, a lovci koji su ga jučer odstrijelili, vjeruju da je na otočiću bio dva tjedna



RIJEKA Za takvo što da se na otočiću Sveti Marko pojavio vepar i da je tamo boravio čak dva tjedna nitko do sad još čuo nije. Vepar težak oko stotinjak kilograma na otočić je stigao plivajući, a da li je doplivao s otoka Krka ili s kopna može se samo nagađati. Prilikom dvotjednog »gostovanja« nije napao niti jednu od ovaca, a razlog zbog čega se tako dugo zadržao na »živom« kamenjaru vjerojatno leži u nepovoljnijim vremenskim prilikama, odnosno jakom vjetru. 


    Nezvanog gosta jučer su prijepodne odstrijelili lovci lovačkog društva Orebica Krk, lovne jedinice Šljuka Omišalj. U potragu za veprom krenuli su rano ujutro, a posao im nije bio nimalo lak zbog strmog terena i kamenjara. Čak su se kasnije i našalili s našom novinarskom ekipom da im je skoro trebala i pomoć GSS-a kako bi s ustrijeljenim veprom sigurno stigli na kopno. 


    – Zanimljivo je da smo vepra odstrijelili na otočiću Sveti Marko što je dokaz da divljač samostalno dolazi na otok Krk. Dokaz da divljač pliva. Tragove smo uočili pred petnaestak dana, a jučer ujutro smo otišli tamo s namjerom da ga odstrijelimo. Ukupno je bilo osam lovaca i alpski brak jazavčar Rea u vlasništvu lovca Bruna Požege. Krenuli smo oko 8 sati, a završili oko 10.30 sati. Pas ga je pronašao nakon sat vremena i držao ga na mjestu. Ispalili smo dva hica, no uspio se udaljiti petstotinjak metara dalje. Pas ga je nastavio dalje goniti i tada ga je dočekao naš lovac Mirko Šegota. Ima oko stotinjak kilograma, a ovo je prvi put da se na otočiću Sv. Marko pojavio vepar. Nešto ga je zadržalo petnaest dana, a papci su mu već bili bijeli, skroz oderani od soli i kamenja. Došao je plivajući, no ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li s kopna ili s otoka Krka. No sigurni smo da je tu boravio već dva tjedna jer smo prethodno uočili tragove po kojima sam znao da ima osamdeset do sto kilograma, ispričao nam je lovac Nikola Dujmović. 




    Lovci su prethodnog dana odstrijelili još dva vepra i to na potezu između Njivica i Omišlja. U pitanju je bio primjerak od devedeset kilograma i pravi »kapitalac« od čak 130 kilograma.