Posjet otoku

Veličanstveni doček predsjednici na Cresu: Mladi i stari htjeli su se s njom fotografirati ili je barem pozdraviti

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković



CRES – Posljednji dan obilaska kvarnerskih otoka predsjednica Kolinda Grabar Kitarović provela je na Cresu. U Osoru je razgledala katedralu, gradske bedeme, te sakralnu i arheološku zbirku, nakon čega ju je s područja Grada Malog Lošinja ispratila gradonačelnica Ana Kučić sa suradnicima. U Martinšćici, koja pripada Gradu Cresu, dočekali su je gradonačelnik Kristijan Jurjako i drugi gradski čelnici, te predstavnici Mjesnog odbora, a župnik fra Tomislav Kero proveo ju je kroz samostansku i župnu crkvu. Potom je Predsjednica zapalila svijeću pred spomenik antifašističkom borcu Josipu Linardiću, te posjetila kaštel obitelji Sforza iz 17. stoljeća.


U Orlecu su mještani predsjednicu dočekali pjesmom „Orlec, malo selo“, a u ime svih prisutnih i zbog posla odsutnih mještana pozdravio ju je predsjednik folklornog društva Mario Mužić. Folkloraši su u nedavno otvorenom Centru otočnog folklora, smještenom u zgradi nekadašnje područne škole, izveli nekoliko tradicionalnih plesova. Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić upoznala je predsjednicu s projektom koji je udahnuo novi život u staru školsku zgradu i osigurao prostor za očuvanje folklorne baštine kvarnerskih otoka, a zajednički su ga realizirali Primorsko-goranske županija, Grad Cres, OŠ Frane Petrića i Folklorno društvo „Orlec“. Za kraj kratkog programa mala Ingrid Mužić odrecitirala je pjesmu „Moja pupa“ i predsjednici poklonila lutku odjevenu u orlečku narodnu nošnju, a na odlasku su je mještani ispratili pjesmom „Lijepo ime, Kolinda“. Gosti su nakratko zastali i na lokaciji gdje će se uskoro započeti graditi najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, a s projektom su ih upoznali gradonačelnik Jurjako i gvardijan creskog franjevačkog samostana fra Vitomir Glavaš jer će se elektrana graditi na zemljištu u vlasništvu franjevačke provincije.



Sljedeća postaja creskog itinerara bilo je najviše i jedno od najstarijih otočnih naselja, Lubenice, gdje je predsjednica opet dočekana pjesmom i to klape Burin, a s njima je tijekom boravka u Lubenicama otpjevala pjesmu „U boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinski što su okupljeni mještani i gosti nagradili pljeskom. Iako u Lubenicama trenutno stalno žive samo tri starice koje su predsjednicu dočekale pred župnom crkvom zajedno za župnikom Denisom Žuškinom, za ovu su se priliku okupili mnogi koji imaju lubeničke krvi, a žive drugdje na otoku i izvan njega. Boravak u Lubenicama, uz uživanje u pogledu na poznatu plažu, zaključila je posjetom jedinstvenom Muzeju ovčarstva gdje je u knjizi utisaka zapisala: „Hvala vam što u ovom nestvarnom mjestu čuvate tradiciju od zaborava. Na ovoj sam stijeni provela mnoge prekrasne trenutke opčinjena ljepotom krajobraza, uživajući u skladu boja, oblika, zvukova i mirisa iskonske prirode, uz osjećaj kao da sam na nebu svijeta.“




Nakon ručka od morskih plodova u poznatom valunskom restoranu Na moru, predsjednica i njezina pratnja razgledali su Valunsku ploču,  jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika, izloženu u župnoj crkvi.



Veličanstveni doček predsjednici Cresani su organizirali u samom Cresu. Mladi i stari htjeli su se s njom fotografirati ili je barem pozdraviti, tako da se zadržala puno više od predviđenog vremena. Posebno je dojmljiv bio susret s Alenom Sušićem, dječakom s posebnim potrebama kojem je predsjednica poklonila krunicu nakon što je saznala da za desetak dana prima prvu pričest. Predsjednička povorka nakratko je prošetala uličicama Cresa kako bi stigla do nedavno obnovljene palače Moise u kojoj će od jeseni započeti s radom Centar cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci. Sa zahtjevnim  projektom obnove financiranim najvećim dijelom europskim sredstvima i zanimljivim restauratorskim zahvatima provedenim u palači predsjednicu su upoznale ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato i restauratorica Nives Maksimović Vasev.


Nažalost, zbog kašnjenja predviđenog programa na Cresu i daljnjih obveza koje su predsjednicu čekale na kopnu, ovom prilikom preskočen je planirani posjet Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom.


Iskustva s trodnevnog obilaska kvarnerskih otoka predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iznijela je okupljenim novinarima, najavivši  nekoliko prijedloga koje će uputiti Vladi kako bi se olakšao život na otocima i smanjio odlazak mladih.


– Prijedloge mogu svrstati u tri skupine. Prvo je, naravno prometna povezanost koja se treba poboljšati povećanjem broja katamaranskih i drugih brodskih linija te izgradnjom drugih, južnih ili sjevernih luka na otocima, kako bi se moglo pristajati po svim vremenskim uvjetima. Drugo, izuzetno je bitno poboljšati uvjete u školama uvođenjem širokopojasne internetske veze i programa e-škole koji bi djeci na malim otocima omogućio da imaju sve one prilike koje imaju druga djeca na kopnu. Treći problem koji ću istaknuti je da su plaće na otocima niže nego u gradskim središtima, a trebalo bi biti upravo obratno, što se može postići kroz razne porezne olakšice, naglasila je predsjednica.