Svjetska atrakcija

Valomet star sedam let osvojio vinski svijet

Mladen Trinajstić

Novoizronjene boce pokazuju da je kvaliteta podmorskog pjenušca i dalje u uzlaznoj putanji, a kako ističe enolog Vladić, ono »naj - najbolje« moglo bi se dobiti nakon što butelje na dnu odleže puno desetljeće 



VRBNIK  Ako je Vrbnik po ičemu poznat i prepoznat, onda je to zasigurno po svome vinu, dugoj povijesti, ali i bogatoj baštini koja se ondje i danas brižno čuva i njeguje. Ono što u tom slikovitom krčkom mjestu izvire iz svakog kutka različiti su običaji i tradicija kojoj su lokalni vinari, predstavnici Poljoprivredne zadruge Vrbnik ne tako davno pridodali još jedan važan i atraktivan »ponavljajući« događaj – vađenje morskog pjenušca Valomet iz morskih dubina. Tako je i ove godine, sedmi put zaredom uoči Ivanje, svetkovine kad Vrbenčani slave svog nebeskog zaštitnika i čuvara, s 30-metarske dubine na svjetlo dana iznesena nova, istini za volju ovog puta tek simbolična količina tog jedinstvenog pjenušca. 


   Za poduhvate takve vrste dobro pripremljeni šilarski ronioci, članovi Ronilačkog kluba »Neptun« (na čelu s nezaobilaznim majstorom »podmorskog podrumarstva« Borisom Jelenovićem) na površinu su tako jučer iznijeli manju količinu butelja sedam godina starog Valometa, pjenušca iz kaveza koji je na morsko dno položen prilikom prvog, tad još debelo eksperimentalnog nastojanja proizvodnje ovog jedinstvenog, a samim tim i skupocjenog biser-proizvoda vrbenskih zadrugara. 


Prigodna svečanost uklopljena u 7. tradicionalno druženje zadrugara, njihovih poslovnih partnera i prijatelja odavno je prerasla lokalne okvire pa je tako i ovog puta ekspediciju ronilaca i probranih poklonika vrhunskih vina pratila brojna novinarsko-snimateljska svita u kojoj su, osim predstavnika svih domaćih medijskih kuća, ovog puta bili nazočni i neki strani novinari, uključujući i ekipu njemačkog Deutsche Wellea. 




   A da iza prvog na svijetu pjenušca proizvedenog pod morem, na pomno odabranom lokalitetu (koji osim 30-metarske dubine krasi i tijekom cijele godine ujednačena temperatura od, za dozrijevanje pjenušca upravo idealnih 12 »celzijevaca«) ne stoji tek puka »štorija od kunelići« već pravi, činjenično potkovani vinarsko-podrumarski poduhvat, svjedoče i dojmovi svih koji su netom po izronu kušali taj jedinstven i već nadaleko poznat proizvod. – Valomet izronjen s dna mora uistinu ima kvalitativne specifičnosti koje mogu prepoznati čak i oni manje potkovani vinoljupci, naglasio je otvarajući priču o »svom« vinu njegov idejni tvorac, dipl. inž. Marinko Vladić, enolog PZ Vrbnik. 


  Osim voćne svježine po kojoj su prepoznatljive sve žlahtine, naš Valomet krasi i zamjetna nota arome, odnosno mirisa mora, jednako kao i sitnije perlice – mjehurići koji poprimaju takav oblik upravo zbog kontratlaka, odnosno činjenice da su u dubinu uronjene boce izložene konstantnom povećanom pritisku s vanjske strane svojih stijenki, naglasio je Vladić. Doznali smo i kako se na morskom dnu u ovom trenutku još uvijek čuva nekih 2.000 botelja od kojih je tek manji dio iz prošlogodišnje berbe. 

   Zapravo, još uvijek smo u fazi traženja onog najboljeg pjenušca s obzirom na rok njegova »podmorskog« dozrijevanja, naglašava Vladić, dodajući kako novoizronjene, sedam godina stare boce pokazuju kako je kvaliteta podmorskog pjenušca još uvijek u uzlaznoj putanji. Ne znam dokle će mu kvaliteta rasti, ali pretpostavljam da bismo ono »naj-najbolje« mogli dobiti za oko dvije do tri godine, dakle nakon što butelje na dnu odleže puno desetljeće, zaključio je spomenuti vrhunski enološki znalac kojeg se, zajedno s zadružnim upraviteljem Slavkom Zahijom, može smatrati ocem Valometa.