Primiče se kraju rok za podnošenje obvezujuće ponude

Valamar najozbiljniji pretendent za kupnju rapskog Imperiala

Ivor Balen

Službenih informacija nemamo, ali smo upoznati da je i Valamar jedan od zainteresiranih, izjavila je gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić



RAB » Predstavnici Valamar grupe ovih dana borave na Rabu gdje, prema neslužbenim informacijama, pregledavaju dokumentaciju Imperiala i obavljaju ostale provjere, spremajući se za podnošenje obvezujuće ponude na natječaju za privatizaciju rapske turističke kuće. Premda je službenu informaciju nemoguće dobiti s obzirom na to da se obvezujuće ponude, u drugom krugu postupka privatizacije, primaju još 20-ak dana, Valamar se nameće kao najozbiljniji pretendent za preuzimanje Imperiala budući da je jedini krenuo u pregled dokumentacije, za što je trebalo uplatiti 15.000 kuna Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP). Ako se poslušaju priče s rapskih ulica – stvar je gotova, Valamar će biti novi vlasnik Imperiala. Za takav zaključak, međutim, još uvijek je prerano.


   – Službenih informacija nemamo, ali smo upoznati da je i Valamar jedan od zainteresiranih, izjavila je gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić.


   Prema informacijama koje su se do sada pojavile u medijima ili su ih izrekli pojedini rapski čelnici, kao potencijalni kupci rapske turističke perjanice, osim Valamara, spominjale su se tvrtke Karisma, Ugo hoteli i LRH. Ono što se pouzdano zna jest da je u prvom krugu, kada su se prikupljale neobvezujuće ponude, pristiglo 10 pisama namjere, a u drugom krugu obvezujuću ponudu smije podnijeti samo onaj tko se javio u prvom.




   Početna cijena za kupnju 50,08 posto dionica Imperiala iznosi 250 milijuna kuna, a zainteresirani su dužni ponuditi investicije od minimalno 200 milijuna kuna, sukladno važećoj prostorno planskoj dokumentaciji, na način da svi smještajni objekti Imperiala moraju biti kategorizirani minimalno s četiri zvjezdice. To ulaganje budući vlasnik mora izvršiti najviše u roku od tri godine od sklapanja ugovora o prodaji i prijenosa dionica. Ako pristigne više ponuda, bit će odabran onaj tko ponudi najveću kupovnu cijenu.


   Valamar grupa d.d. je većinski dioničar Valamar Adria Holdinga d.d., čime je posredno većinski vlasnik turističkih društava Riviera Adria d.d. i Dubrovnik-Babin kuk d.d., a neposredno je većinski vlasnik Puntižele d.o.o. i Bugenvilie d.o.o. U njihovom vlasništvu su i tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o. i Valamar turistički projekti d.o.o.  

  Početkom kolovoza Valamar je privukao pažnju osvajanjem četiriju nagrada World Travel Awards za 2014. godinu za Hrvatsku. Sanfior iz Rabca proglašen je najboljim hotelom, Lacroma iz Dubrovnika vodećim poslovnim hotelom, Riviera iz Poreča najboljim boutique hotelom, a Club Tamaris vodećim ljetovalištem. Svi ovi hoteli imaju četiri zvjezdice, a nagrađeni su u konkurenciji u kojoj je bilo i hotela s pet zvjezdica. Valamar Adria Holding d.d. je 2013. godinu završio s preko milijardu kuna prihoda. Imperial je 2013. ukupno prihodovao 122,6 milijuna kuna.