Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Volonteri

"VOLIM BELI" Creska udruga orgaizirala uređenje zapuštenih staza na sjeveru otoka

"VOLIM BELI" Creska udruga orgaizirala uređenje zapuštenih staza na sjeveru otoka
"VOLIM BELI" Creska udruga orgaizirala uređenje zapuštenih staza na sjeveru otoka
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2019. u 20:29 2019-01-30T20:29:15+01:00

Volonteri s Cresa, Lošinja, iz Rijeke, Zaprešića i Slovenije složno su čistili i označavali stazu Konec – Ivanje te područje oko Žanjevića, a sve kako bi se proširila turistička ponuda tog kraja i povećala sigurnost planinara i rekreativaca, pri čemu je stručnu pomoć pružio riječki PD Kamenjak

BELI Udruga »Volim Beli«, kojoj je cilj revitalizacija Tramuntane, sjevernog dijela otoka Cresa, organizirala je akciju remarkacije i čišćenja zapuštenih pješačkih staza kako bi se proširila turistička ponuda tog kraja i povećala sigurnost planinara i rekreativaca. U akciji im je stručnu pomoć pružilo riječko planinarsko društvo Kamenjak te je označavanje staza provedeno u skladu s pravilima Hrvatskog planinarskog saveza.

Udrugu »Volim Beli« i PD Kamenjak povezao je Tomislav Bandera Anić, voditelj Centra za posjetitelje u Belom i dugogodišnji član Kamenjaka. Bandera Anić je certificirani markacist Hrvatskog planinarskog saveza i autor karte »Tramuntana Hike&Bike« s mrežom od sedam planinarskih, šest turističkih te tri biciklističke staza na Tramuntani.

Dobar odaziv

Proteklog vikenda volonteri s Cresa, Lošinja, iz Rijeke, Zaprešića i Slovenije složno su čistili i označavali stazu Konec – Ivanje te područje oko Žanjevića.

– Jako je dobar odaziv volontera s otoka i kopna, bez kojih ova akcija ne bi bila izvediva. Ljudi prepoznaju entuzijazam i rado se odazivaju na naš poziv, a brojni poduzetnici pružaju financijsku podršku, kako za ovaj projekt, tako i za druge aktivnosti udruge Volim Beli – rekla je članica udruge i predsjednica Mjesnog odbora Beli Eliana Zec Solina koja najavljuje da će po završetku projekta Tramuntana biti siguran, atraktivan i bogat izvor rekreativnog sadržaja za sve zaljubljenike u prirodu.

Zapušteni labirinti

Akcija remarkacije i čišćenja staza dio je projekta »Mističnim stazama Tramuntane«, a osim čišćenja poljskih puteva, planiraju i druge aktivnosti. PD Kamenjak izradio je novu topografsku kartu Tramuntane te grafičku pripremu za dva velika panoa koja bi se trebala postaviti na trajektnim pristaništima Merag i Porozina.

Tijana Ban Vrsalović iz udruge »Volim Beli« najavila je slične akcije i ubuduće, a osim postojećih staza koje trebaju remarkaciju i čišćenje, planiraju iskrčiti i stare staze koje već dugo nisu u funkciji. Svoje sudjelovanje najavilo je i Lovačko društvo Orebica koje će urediti takozvanu zelenu stazu, a jedna od želja udruge je obnova zapuštenih labirinata, za što će pokušati dogovoriti suradnju s creskom osnovnom školom. Posla ima jako puno za sve one koji se žele uključiti, a sljedeća akcija održat će se već u subotu, 2. veljače. Svoje aktivnosti udruga će najavljivati na Facebook stranici Volim Beli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.