Jedinstveni brand

VEĆ TRADICIONALNI NATJEČAJ “Otočna rožica”: Kreće biranje najljepših vrtova i okućnica na Krku

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Uspoređivat će se »klasični« vrtovi, dvorišta i balkoni, jednako kao i oni koji se uređenjem, ali i primjenjenim vrtlarskim tehnikama, mogu okrakterizirati »održivima« te javne površine

KRK Iz Turističke zajednice otoka Krka najavljen je skorašnji začetak još jedne, desete po redu »Otočne rožice« – akcije ocjenjivanja, procjenjivanja i nagrađivanja najljepših vrtova i okućnica otoka Krka. Novo, jubilarno izdanje te hvalevrijedne akcije otočni turistički djelatnici u djelo provode u suradnji s krčkim hortikulturnim znalcima, ali i komunalcima, a sve s ciljem nastavljanja i daljnjeg razvijanja višegodišnje tradicije promoviranja i vrednovanja rada i truda kojeg u uređenje i oplemenjivanje svojih vrtova i okućnica, balkona i balatura, a kroz njih i cjelokupnih mjesta u kojima žive, ulažu brojni pasionirani zaljubljenici u zelenilo te skladno, cvjetno šarenilo. Prepoznatljiv brend– Zaljubljenici u hortikulturu, otočani koji uređivanjem svog životnog prostora uvelike doprinose i obogaćenju turističke ponude otoka Krka kao turističke destinacije svoj »kutak rajskog vrta« imat će i ove godine prigodu predstaviti široj javnosti kroz akciju Otočna rožica 2017. – riječi su kojima nam je 10. izdanje tog događanja najavila Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka koja Otočnu rožicu organizira u suradnji sa svim krčim lokalnim TZ-ima. Naglašavajući da je to natjecanje s vremenom već izraslo u pravi, prepoznatljiv i po mnogome jedinstven otočni brand, Šale je istakla i da se »učinci« akciju odbira najljepših i najskladnijih vrtova trebaju prtomatrati i kroz prizmu podizanja kvalitete uređenja okoliša, ali i buđenja svijesti stalnih i povremenih žitelja otoka Krka o važnosti i značaju zaštite okoliša kao i unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, posebice u privatnom smještaju. U TZ-u otoka Krka doznali smo i da će i ove godine stručno povjerenstvo zaduženo za obilaske i (pr)ocjene hortikulturnih dostignuća prijavljenih bodulskih vrtlara-amatera činiti sedmeročlani tim, na čelu s mr.sc. Dobrilom Kraljić – vrsnom otočnom stručnjakinjom hortikulturne branše.




Javni poziv otočanima koji se žele uključiti u spomenutu akciju, istakla je Šale, otvoren će biti od 7. lipnja pa do 9. srpnja, a svi zainteresirani u akciju se u tom periodu mogu uključiti prijavom u uredima lokalnih TZ-a odnosno TIC-eva.


Organizirani obilasci i razgledi prijavljenih vrtova i zelenih površina provoditi će se pak nakon zaključenja postupka prijava (najkasnije do 22. srpnja) dok će podjela priznanja i nagrada najboljim bodulskim vrtlarima, po dobrom starom običaju, biti će organizirana početkom listopada, uoči blagdana sv. Franje Asiškog – zaštitnika prirode.



– Uz nju, to će tijelo još činiti i Hrvoje Skorup, David Mrakovčić te Ivica Brozić, svi također visokoobrazovani i iskusni stručnjaci agronomije odnosno krajobrazne arhitekture, potom još i Ivan Jurešić iz tvrtke Ponikve Eko otok Krk te Slavica Grgurić, predsjednica Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka. Sedam stručnjakaUz njih, svog člana u povjerenstvu imenovati će i jedna otočna lokalna turistička zajednica, ovog puta vrbnička koju će predstvljati direktorica njena Turističkog ureda Sanja Polonijo. I ova će Otočna rožica donijeti laureate u više kategorija, doznajemo od organizatora među otočnim vrtlarima odavna već vrlo popularne akcije, koji nam nisu propustili skrenuti pozornost i na činjenicu da će se narednih tjedana tako ocjenjivati i uspoređivati »klasični« vrtovi, dvorišta i balkoni, jednako kao i oni koji se uređenjem, ali i primjenjenim vrtlarskim tehnikama, mogu okrakterizirati »održivima«. Osim te dvije kategorije, i ove će se godine uspoređivati i procjenjivati uspješnost u uređenju i održavanju javnih površina svih otočnih lokalnih jedinica te tako ujedno i ocjenjivati uspješnost njihovih kreatora odnosno »održavatelja«, i to u smislu dosljednosti i ustrajnosti komunalaca u poslovima njihova uređenja i održavanja odnosno uspješnosti u poštivanju i postizanju odnosa hortikulturnih i društvenih elemenata parkova i svih ostalih ozelenjenih javnih površina.