Ulične vitrine

Uzmi knjigu – donesi knjigu: Male slobodne knjižnice u Puntu na dvije lokacije

Mladen Trinajstić

Knjige na čitanje Puntari ponudili prolaznicima / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Knjige na čitanje Puntari ponudili prolaznicima / Snimio M. TRINAJSTIĆ

 Projekt malih slobodnih knjižnica dio je svjetskog pokreta koji se, još 2009. godine, »zakotrljao« u Wisconsinu 



S nakanom obogaćenja i oplemenjivanja životnog prostora žitelja Punta i brojnih posjetitelja Općina Punat u funkciju je stavila prve elemente svoje netom predstavljene »Male slobodne knjižnice«, i to na lokalitetima ispred hotela »Park« odnosno u »Parku s anđelom«. Projekt malih slobodnih knjižnica dio je svjetskog pokreta koji se, još 2009. godine, »zakotrljao« u Wisconsinu. Tad je naime stanoviti Todd Bol, u spomen na svoju preminulu majku – učiteljicu, postavio prvu takav ulični knjižnički ormarić ponudivši svojim susjedima i prolaznicima na slobodno korištenje njenu bogatu knjižnu ostavštinu.


Slično su ovih dana postupili i predstavnici Općine Punat koji su u centru mjesta instalirali prve dopadaljive ulične vitrine »slobodne knjižnice« te ih pri tom još i ispunili naslovima iz knjižnog fonda Općine Punat, iz privatne donacije pokojnog Zvonimira Ilića te knjigama iz donacije Narodne knjižnice u Puntu. Male slobodne knjižnice funkcioniraju na način »uzmiknjigu – donesi knjigu« odnosno pa principu slobodnog posuđivanja izloženih književnih djela kojima svatko slobodno može pridodati i pokoju vlastitu knjigu, naravno ukoliko je drži vrijednom dijeljenja s ostalim poklonicima čitanja.


Uvjereni da će se mještani i gosti u tom sustavu »snaći« te da će pri tom mnogi uživati u praksi koja uživanje u kvalitetnom štivu dopunjava s lijepim osjećajem djeljenja i zajedništva, puntarski općinari ističu da svojim slobodnim knjižnicama ljude nastoje potaknuti da počnu primjećivati knjige te da se s njima počnu još i više družiti.




– Isto tako projekt slobodnih knjižnica okrenut je i razvijanju duha zajedništva u mjestu, tim više što su male slobodne knjižnice vlasništvo svih nas, pa je na nama i da ih čuvamo ali i sadržajno osvježavamo, naglasio je općinski načelnik Marinko Žic iskazavši svoje uvjerenje da će male slobodne knjižnice vrlo brzo pokazati i dokazati svoj smisao, unatoč sveprisutnosti elektroničkih medija koji su pisanu riječ svima učinili dostupnijom no ikad.