Mali Lošinj

Uvod u prvenstvo u podvodnom ribolovu: U more pušteno tri tisuće orada

Biljana Savić

Na malološinjskom trgu u more pušteno tri tisuće orada koje je donirala lošinjska tvrtka »More«. Ove godine, uz gradonačelnicu Anu Kučić i ostale organizatore natjecanja, u poribljavanju su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Cvrčak s odgajateljicama



MALI LOŠINJ Kao uvod u 31. Euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu koje se održava na Lošinju od 13.-17. rujna, jučer je u 11 sati na malološinjskom trgu u more pušteno tri tisuće orada koje je donirala lošinjska tvrtka »More«. Ove godine, uz gradonačelnicu Anu Kučić i ostale organizatore natjecanja, u poribljavanju su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Cvrčak s odgajateljicama.



Na prvenstvu će nastupiti neki od najboljih podvodnih ribolovaca poput svjetskog prvaka Giorgiosa Vasilioua (Cipar) i viceprvaka Giannisa Siderisa (Grčka) te nekadašnjeg europskog, svjetskog i višestrukog državnog prvaka u podvodnom ribolovu, Lošinjana Daniela Gospića.



Posjet Apoksiomenu




Inače, u tijeku su posljednje pripreme uoči otvaranja samog prvenstva, koje je predviđeno za danas u 18 sati. Već nekoliko dana na Lošinju su i sve natjecateljske ekipe, ove godine iz čak 19 zemalja Europe i Afrike. Reprezentacije koje će sudjelovati na prvenstvu su Hrvatska, Italija, Grčka, Finska, San Marino, Slovenija, Turska, Ukrajina, Portugal, Južnoafrička Republika, Danska, Španjolska, Bugarska, Cipar, Rusija, Tunis, Egipat i Norveška. Za sve njih, jučer je bio organiziran i posjet Muzeju Apoksiomena.


– Mali Lošinj je kolijevka podvodnog ribolova, prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu 1957. godine održano je upravo u Malom Lošinju, pa je uistinu veliko zadovoljstvo biti domaćinom ovakvog prvenstva. Nije slučajno ni da se prvenstvo održava u sklopu Festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta koji će od 2. do 23. rujna 2017. godine oživjeti i prezentirati povijesno i kulturno naslijeđe lošinjskog pomorstva.


Ovim prvenstvom te kroz manifestacije, radionice i gastronomsku ponudu Festivala obogatit će se turistička ponuda otoka Lošinja kao i cijele regije Kvarner, a gostima će se pružiti neponovljivi doživljaj uranjanja u povijest i tradiciju na atraktivan i zabavan način, kaže gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.


Tradicija


Da podsjetimo, Mali Lošinj je 1957. bio domaćin Europskog prvenstva, koje je naknadno priznato i kao Svjetsko, a od 1960. traje tradicija održavanja novogodišnjih kupova u podvodnom ribolovu. Od 1960. godine do danas, s izuzetkom 1965. godine, redovito se priređuje Kup gradova koji je u mnogo slučajeva bio jedna od »etapa« u ciklusu Europskog odnosno Euroafričkog kupa. Na Lošinju su organizirana i brojna regionalna i državna prvenstva, kao i susreti veterana podvodnog ribolova. U 2010. godini Lošinj je bio domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu.