Kupališni komfor po uhodanom modelu

Uređenje plaža na Krku: Niču nova sunčališta između Tamarisa i Bora

Mladen Trinajstić

Izrada podesta popločenih prefabriciranim betonskim opločnicama stajat će oko 250 tisuća kuna. Radove financiraju Grad Krk i tvrtke »Hoteli Krk« i »Fidelis« čiji gosti gravitiraju tim plažama



KRK » I u izvansezonskom dijelu ove, 2014. godine Krčani su, po modelu kako je to činjeno i više proteklih godina, odradili čitav niz zahvata na uređenju i opremanju svojih plažnih površina. Nastavno na lani obavljene radove, ovih su dana tako u tijeku završni zahvati izgradnje i uređenja obalnih sunčališta na do jučer neravnom i stjenovitom potezu između hotelskih objekata »Tamaris« i »Bor«. Zahvati koji se s približavanjem prvih proljetnih dana polako ali sigurno, barem u onom njihovom »najgrubljem« dijelu, primiču svome kraju Krčanima i turistima donijet će značajnije kvadrate novog kupališnog prostora.



Obrađujući aktualna ulaganja u uređenje plaža na području Grada doznali smo i za urušavanje kamenih gromada koje nakon ovozimskim obilnih kiša sve češće padaju na betonsku stazu i sunčalište gradske plaže Dražica. Zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler prenio nam je da se o tom, potencijalno vrlo opasnom, erozijom okolnog terena uzrokovanom urušavanju govorilo i na ovotjednoj sjednici kolegija krčkog gradonačelnika te da će, uz raščišćavanje palih gromada, prije početka sezone Grad ondje angažirati stručnjake statičarske struke. Oni bi trebali izvidjeti trenutnu situaciju i predložili zahvate kojima će se kupače i šetače zaštititi od ugroza koje bi im ondje mogle zaprijetiti »s visina«, zaključio je Miler.





Riječ je o zaravnatim sunčalištima prekrivenim pločama od prefabriciranog betona kakvima je posljednjih godina opremljen dobar dio javnih kupališta, posebice na istočnom dijelu grada Krka.


Zahtjevni radovi


Kako doznajemo od Nedeljka Dunata, direktora komunalne tvrtke »Vecla« koja već neko vrijeme organizira i koordinira radovima na uređenju gradskih kupališta, zahvate na više stotina metara dugom plažnom potezu izvode djelatnici omišaljske tvrtke »Marvel«, iste kojoj je lani bilo povjereno nešto zahtjevnije i sveobuhvatnije uređenje gradskog kupališta Dražica.


   – Zahvati koji se trenutno izvode, po pitanju obuhvaćenih te betonelama »ispeglanih« kvadrata, možda i nisu tako veliki, ali su vrlo zahtjevni obzirom na konfiguraciju terena, naglašava Dunato dodajući da se i radovi realiziraju sredstvima koja su, po već prokušanom modelu, s proračunskim novcem Grada Krka »objedinili« lokalni hotelijeri. Izrada podesta koje popločavamo prefabriciranim betonskim opločnicima stajat će gotovo 250 tisuća kuna, a polovicu iznosa osigurala je tvrtka »Hoteli Krk«, čiji gosti u značajnoj mjeri gravitiraju tom plažnom potezu, ističe čelnik Vecle. Sufininaciranju uređenja kupališta priključila i tvrtka »Fidelis« (u čijem je vlasništvu krčki hotel »Bor«) koja je odlučila izdvojiti nekoliko desetaka tisuća kuna.


Ostatak potrebnog novca, nešto više od 70 tisuća, osigurat će Grad čiji su predstavnici i prošlih godina u slične komunalne zahvate uspijevali uključiti lokalne hotelijere koji, na obostranu sreću, uviđaju vrijednost i značaj investiranja u javne sadržaje kojima se u velikoj mjeri koriste i njihovi gosti, zaključuje naš sugovornik.


Ograde i lift


Dunato je naglasio i da će do početka turističke sezone novouređena kupališta biti opremljena i sigurnosnim inox ogradama i rukohvatima koji će pridonijeti ugodi i sigurnosti tamošnjih kupača, posebice na potezima gdje je prijetila najveća opasnost od pada i mogućeg ozlijeđivanja. Unutar nadležnih službi krčke gradske uprave već neko se vrijeme intenzivno radi i na nabavci te postavi lifta odnosno dizalice prilagođene osobama s invaliditetom koja bi trebala biti postavljena na Plavom zastavom označenom kupalištu podno hotela Valamar Koralj.


   – Dobava tog pomagala koje će uvelike podići »kupališni komoditet« invalidnih osoba koje se u sve većem broju slučajeva koriste tim posjećenim plažnim kompleksom ovisit će o brzini namicanja sredstava, zaključio je Dunato objasnivši da bi taj lift trebao biti kupljen novcem na kojeg lokalna uprava računa posredstvom programa kojeg sufinancira braniteljski fond.