Župan na otoku

Unije, Nerezine i Punta Križa bez turističkih ambulanti?

Tihana Tomičić

Unije, otok lošinjskog arhipelaga, mogao bi ovog ljeta ostati bez turističke ambulante / Foto NL arhiv

Unije, otok lošinjskog arhipelaga, mogao bi ovog ljeta ostati bez turističke ambulante / Foto NL arhiv

Te ambulante godinama postoje i ljeti dnevno opslužuju i 30.000 gostiju, ali Grad Mali Lošinj više nema mogućnosti plaćati smještaj liječnicima koji ljeti pokrivaju te lokacije, rekao je lošinjski gradonačelnik, dodajući da traže rješenje u suradnji s privredom, a očekuju pomoć i od Županije



CRES  Koliko god se Županija, Ministarstvo turizma i HZZO trudili, pitanje je hoće li sve turističke ambulante na Lošinju ove godine nastaviti funkcionirati – moguće je da bez te dodatne nadstandardne usluge ostanu i Unije, i Nerezine, a i Punta Križa, nakon što je gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli na susretu sa županom i predstavnicima Županije na Cresu izjavio da Grad Mali Lošinj više nema mogućnosti plaćati smještaj liječnicima koji ljeti pokrivaju te lokacije.


  – Tražimo rješenje, možda i u suradnji s privredom, radi se o ambulantama koje su godinama postojale i koje ljeti dnevno i 30.000 gostiju opslužuju, ali naši proračuni to teško izdržavaju – rekao je Cappelli nakon sastanka. Stoga je župan Zlatko Komadina poručio:


  – Otočani k’o otočani, najvažnija je za njih dostupnost zdravstva, a mi ćemo prokušati naći idućih mjeseci neko rješenje za to. Lokalne jedinice su dužne iz boravišne pristojbe to financirati, a mi ćemo vidjeti, napravit ćemo analizu može li se za ovu sezonu nešto učiniti da se taj nadstandard ne izgubi – rekao je Komadina.    


Župan Komadina i gradonačelnik Cappelli zajedno su izrazili nezadovoljstvo i žaljenje što država ne obnavlja pokretni most na ulazu u Mali Lošinj. Ostat će problem za ovu sezonu, nautičari neće moći ući u luku, očekujemo 30 posto manje prometa, i očito je da će rješenje biti tek gradnja novog fiksnog, a višeg mosta na tom dijelu. A to neće biti moguće prije sljedeće sezone – rekao je Cappelli, koji u svojim zahtjevima prema državi ima podršku Županije.





»Rotirajući« specijalisti


Isto je i sa specijalističkom zaštitom, što je pak problem Grada Cresa koji najbližeg pedijatra ima 60 km dalje, u Lošinju, kao i ginekologa, na što upozorava gradonačelnik Kristijan Jurjako. I tu se od Županije traži financijska pomoć da se nađe rješenje da pedijatri dolaze u Cres, a ne da predškolska djeca moraju putovati do Lošinja. Čini se da će se i tu pokušati naći neka nova rješenja:


  – Razgovaramo s KBC-om da nam daju »rotirajuće« liječnike koji će dolaziti najmanje dvaput mjesečno na otoke, rekao je župan. Naravno da specijalisti ne mogu biti u svakom mjestu na svima otocima na Jadranu, ali traže se rješenja, dodao je nakon što je jučer održan i sastanak creskih majki predškolske djece s pročelnicom Đulijom Malatestinić na tu temu. Pročelnica podsjeća da se, što se tiče turističkih ambulanti, godišnje iz svih sustava zajedno izdvaja čak 2,9 milijuna kuna za 22 tima Doma zdravlja i 6 timova hitne pomoći koji su lani dodatno opremljeni i novom tehnikom za reanimaciju, te su pokriveni svi otoci, a i cijela autocesta Rijeka – Zagreb. I za ovu godinu raspisani su svi natječaji za liječnike i timove, no ako Grad Mali Lošinj definitivno odustane od svog dijela financiranja, morat će se naći i dodatna sredstva u rebalansu.    


Među ostalim, obnavlja se riva u Rovenskoj u području Velog Lošinja, u Cresu ponovno raspisujemo koncesiju za luku, ali ovaj put s puno kvalitetnijim uvjetima da bi se dobilo ulaganje u nove rive, a također je to slučaj i u Martinšćici. Napreduje i projekt Eko-centar Beli, naglasio je župan nakon sastanka.   Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako pohvalio je jako dobru suradnju sa službama u Županiji te posebno istaknuo Ured za graditeljstvo i rad njihovog područnog ureda u Lošinju, a koji pokriva oba otoka. »Kolega Cappelli i ja smo zahvalili na promptnim rješavanjima dokumentacije što se tiče njihove nadležnosti, između ostaloga na donesenoj prvoj građevinskoj dozvoli za jednu transfer stanicu koja je u sustavu projekta Marišćina. Od pet pretovarnih stanica u PGŽ-u, stanica na Cresu prva je dobila građevinsku dozvolu«, rekao je Jurjako.   Tijekom boravka u Cresu župan je pozdravio i sudionike radionice Pilot-projekta lokalnog razvoja otoka Cresa koji sufinancira i PGŽ.


Golf na Punta Križi


Na susretu župana i suradnika s Cappellijem i Jurjakom, najavljena je među ostalim izmjena Županijskog prostornog plana kako bi se na Punta Križi mogao realizirati projekt golfa, a također je najavljeno i da bi radovi na rekonstrukciji ceste Veli Lošinj – Mali Lošinj u obliku javno-privatnog partnerstva mogli početi nakon sezone 2016. godine.


  – Ove godine u izradi je projektna dokumentacija, a radovi bi mogli početi 2016. To je jedinstven primjer suradnje lokalne i regionalne zajednice te privatne tvrtke, jer će ukupan trošak od oko 35 milijuna kuna za tu cestu trebali zajedno financirati Mali Lošinj, PGŽ i tvrtka Jadranka koja stalno ide dalje s ulaganjima na tom području – rekao je župan Komadina.