Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Sand & time festival

foto Umjetnost u pijesku: Ruski kipari grade krčki park pješčanih skulptura

Foto M. Trinajstić
Foto M. Trinajstić
mtri26951
mtri26951
mtri26952
mtri26952
mtri26953
mtri26953
mtri26946
mtri26946
mtri26949
mtri26949
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2015. u 16:14 2015-05-28T16:14:00+02:00

Autori već planetarno poznatog festivala ledenih skulptura u Moskvi, stvaraju od 500 kubika pijeska 20 golemih skulptura koje interpretiraju najvažnije povijesne civilizacije – od egipatske, grčke, rimske do civilizacije drevnih Maja, koje će od početka lipnja pa do kraja ljeta obogaćivatu krčku kulturno-zabavnu ponudu

KRK » Krčani i posjetitelji grada Krka ovog će ljeta guštati u jednoj sasvim novoj, drugačijoj i nedvojbeno originalnoj atrakciji. Otočni grad ovog ljeta naime ugošćuje »Sand & Time Festival« – projekt u sklopu kojeg već nekoliko dana na prostranom platou pored Sportskog centra »Josip Uravić Pepi« nastaje park golemih skulptura, dojmljivih i nadasve monumentalnih umjetničkih kreacija izrađenih od – pijeska!

Ulaz danju 40, a noću 70 kuna

Ulaznica u park unutar kojeg će se posjetitelji izbliza moći uvjeriti u vještine ruskih pješčanih »skulptora« tijekom dana plaćat će se 40 kuna, dok će se u večernjim satima, kad će program biti obogaćen pješčano-svjetlosnim efektima, ulaz naplaćivati 70 kuna.

Za realizaciju ove, na području naše zemlje dosad neviđene atrakcije, zaslužna je iskusna i uhodana skupina ruskih umjetnika predvođenih Igorom Vlasovim. On je već desetak godina na čelu udruženja koje čini veća skupina ruskih umjetnika, mahom akademski obrazovanih kipara, zaslužnih za ostvarenje brojnih sličnih projekata, gradnju i predstavljanje neobičnih skulptura ograničenog vijeka trajanja izrađenih od pijeska, snijega ili pak leda, između ostalog i planetarno poznatog festivala ledenih skulptura koji se sad već tradicionalno održava u ruskoj prijestolnici Moskvi.

Šetnja kroz povijest

– Odnedavno sam vlasnik apartmana u Malinskoj pa mi se nekako sasvim logičnim učinilo da dio onog što već godinama uspješno radimo i stvaramo diljem Rusije i mnogih europskih, odnosno azijskih zemalja, predstavimo i na ovom prekrasnom turističkom otoku, objasnio nam je Vlasov kojemu u ovom trenutku, u fazi izgradnje netom uspostavljenog pješčanog parka, društvo radi još petnaest ruskih »stručnjaka za pijesak«. Na površini od oko 3 tisuće četvornih metara u idućih ćemo nekoliko dana zgotoviti izradu više od 20 pješčanih skulptura, uvjeren sam vrlo dojmljivih kreacija od kojih će neke biti više od pet metara, prenosi nam sugovornik, koji je s ciljem organiziranog obavljanja te u nas nesvakidašnje djelatnosti nedavno u Malinskoj osnovao i trgovačko društvo. Park pješčanih skulptura koji bi svoja vrata službeno trebao otvoriti početkom lipnja, uoči skorašnjeg obilježavanja Dana grada Krka, posjetiteljima će ponuditi uistinu dojmljive umjetničke interpretacije obilježja nekih od najvažnijih povijesnih civilizacija – one egipatske, grčke, rimske, ali i civilizacije drevnih Maja. U sklopu parka kojim će šetači prolaziti kroz povijest ljudskog društva, bit će prezentirane i teme vezane uz kršćanstvo, jednako kao i eru dinosaura, kaže Vlasov, dodajući da će pješčane skulpture biti samo dio onoga što će skupina ovih inventivnih ruskih umjetnika ovog ljeta ponuditi Krčanima i njihovim posjetiteljima.

Za skulpturu tjedan dana

Masivnije pješčane skulpture dva umjetnika cjelodnevnim radom uspijevaju izraditi za tjedan dana, kaže Vlasov, naglašavajući kako rad u »mekanom« pijesku nije ništa lakši i nezahtjevniji od rada u konvencionalnijim i trajnijim kiparskim materijalima poput kamena ili pak drva. Ovdje morate voditi računa i o statici, odnosno karakteristikama materijala čija sipkost zahtijeva posebne tehnike, naravno, želite li da kreacije požive dulje od tek kojeg sata, objasnio nam je na sad već vrlo dobrom hrvatskom jeziku ovaj razgovorljivi Rus.

Večernji spektakl

Večernji dio programa unutar parka skulptura koje će, protekom turističke sezone, nedvojbeno nestati i iznova se pretvoriti u bezlične hrpe pijeska, bit će također nešto posebno. – Osim svjetlosnih efekata koji će ovim kreacijama u noći dati posebnu draž, posjetiteljima »Sand & Time Parka« u večernjim ćemo satima omogućiti uživanje u još jednom, u najmanju ruku posebnom vidu umjetničkog izražavanja. Naši će umjetnici na posebno osvijetljenom staklenom stolu pred očima publike naime stvarati pješčane kreacije koje će se posredstvom velikog projektora na postavljenom platnu potom ocrtavati u neobičnim »svjetlosnim slikama«, objašnjava nam predstavnik ruske umjetničke kolonije, naglašavajući kako mu je teško »ocrtati« baš sve što će se idućih mjeseci događati unutar ograđenog poligona smještenog na parkingu krčkog sportskog centra. Ono što već dugo radimo i po čemu smo postali poznati naše su kreacije od leda kakve gradimo u Moskvi, a njih, nažalost, zbog klimatskih uvjeta ipak ne možemo predstaviti na Krku. Znate, nastavlja Vlasov, postoji još mnogo toga čime nadograđujemo ovakve projekte pa se, vjerovali ili ne, od pijeska mogu graditi čak i funkcionalne fontane. Ostvari li ovaj krčki projekt interes publike kakvom se nadamo i kakvom svjedoči-
  mo svugdje gdje smo dosad izlagali, Krk bi dogodine mogao ugostiti još neobičnije, atraktivnije i bogatije izdanje pješčanog festivala koji bi, između ostalog, obogaćivale i takve kreacije, zaključuje Vlasov.

Pijesak iz Slavonije

   
  Skulpture koje gradimo izrađene su od finog pijeska koji smo, u ovom slučaju, dobavili u Slavoniji. U Krk smo tako dopremili više od 500 kubika slavonskog pješčanog materijala jer domaći, otočni pijesak jednostavno nije pogodan za ovakvu »djelatnost«. Jedini aditiv koji koristimo u stvaranju naših pješčanih kreacija jest voda, a stabilnost i trajnost izrađenih kreacija postiže se njegovim utabavanjem, kaže Vlasov, ističući da su pješčane skulpture zapravo prilično otporne na vremenske neprilike. – Naravno da bi nam neka ekstremnija kiša mogla poremetiti planove.

One »normalne« ipak neće pričiniti štetu na skulpturama, ali će dio naših umjetnika, sasvim sigurno, za trajanja manifestacije morati konstantno održavati i »popravljati« pješčane kreacije. Više od kiše strahujemo od vjetra, posebno onog olujnog kakav, uvjerio sam se i sam, ovdje povremeno zna puhati. Obzirom da su takve nepogode češće zimi no ljeti, uvjeren sam da će naš park bez problema pregrmjeti sezonu te da će u posebnosti i ljepoti skulptura koje ovih dana užurbano nastaju i domaći i turisti moći uživati sve do smiraja ljetne sezone – zaključio je inicijator ovog neobičnog projekta.
   
 
   
 
   
 
   
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka