Sramotni obračun u Baški

Umjesto zaostale plaće, od bivšeg poslodavca dobila – batine

Mladen Trinajstić

Riječanku Ivu Burić koja je dio ljeta konobarila u kafiću Sanjina Grgurića, a zatim prešla u drugi lokal zbog nepridržavanja dogovora o visini plaće, fizički je napao bivši poslodavac – ujedno općinski vijećnik iz redova HSU-a i predsjednik MO-a Baška. Na njega je kasnije pak nasrnuo Burićkin dečko, a epilog su prekršajne prijave obojici te konobaričina najava kaznene prijava



BAŠKA  Izrazito ružnoj, nasilničkoj epizodi svjedočili smo jučer u Baški, turističkom mjestu na otoku Krku u kojemu bi, da živimo u uređenom društvu, nelijepa zbivanja na koja smo upozoreni, uz policiju, zasigurno trebala zaintrigirati i neke druge, mjerodavne inspekcijske službe iz financijske, odnosno porezne i radno-pravne domene.


  Riječanku Ivu Burić koja je dobar dio ovog ljeta provela u sezonskom konobarenju u bašćanskom kafiću »Marinero«, prekjučer je fizički napao njen donedavni poslodavac – Sanjin Grgurić, općinski vijećnik iz redova Hrvatske stranke umirovljenika i predsjednik Mjesnog odbora Baška, o čemu su nam posvjedočili hematomi na konobaričinu licu, kao i ogrebotine ostale nakon njegova fizičkog napada.


– U Grgurićevom sam lokalu radila do početka kolovoza, kad sam od tamo otišla zbog njegove neugodne naravi, ali još i više zbog nepridržavanja dogovora o visini plaće, kako moje, tako i mog dečka koji je radio u njegovom drugom lokalu. Nakon što smo i dečko i ja dali otkaze i otišli iz Grgurićevih lokala, zaposlila sam se u drugom bašćanskom lokalu – »Žirafi« gdje i sad radim i gdje me jučer, iznenada, zaskočio moj bivši poslodavac, doslovno me pretukavši, priča Iva Burić.


  Negdje oko 14 sati, nastavlja još uvijek vidno potresena Burić, Grgurić se pojavio na terasi lokala i napao me vrijeđajući izrazito pogrdnim izrazima, ponavaljajući »da prestanem maltretirati njega i njegovu suprugu« traženjem isplate zaostalog dijela srpanjske plaće, naravno, onog kojeg smo bili dogovorili za isplatu »na ruke«.

– Rekao je da od novca neću vidjeti ni lipe, a nakon što mi je svašta izdijelio, udario me šakom nekoliko puta po licu i glavi, čemu su svjedočili i neki prolaznici od kojih mi, nažalost, nitko nije pritekao u pomoć. Nakon što sam pala na tlo, još me nekoliko puta udario nogom. Grgurić se po nastraju na mene, psujući mi »sve po spisku«, udaljio iz lokala, a ja sam, sva u krvi i potresena, pozvala policiju i otišla na hitnu pomoć gdje su mi konstatirane brojne ozljede glave, odnosno lica i bedra po kojem me udarao nogom. U međuvremenu je moj dečko, nakon što je čuo što se dogodilo, krenuo za napadačem te se, u afektu zbog svega što se prethodno zbilo, s Grgurićem obračunao u njegovom drugom lokalu. Sramotan napad od kojeg se niti sad još nisam ni fizički niti psihički oporavila detaljno sam, u iskazu koji smo svi zajedno potom dali policiji, opisala službenicima Policijske postaje Krk gdje smo svi skupa, nakon pružanja medicinske pomoći, bili prepraćeni. Rezultat svega zasad je tek policijska zabrana našeg međusobnog približavanja, a uskoro i kaznena prijava koju kanim podići protiv nasilnika koji me tako divljački pretukao, zaključuje Burić odlučna u nakani nedozvoljavanja da takav Grgurićev divljački ispad prođe nekažnjeno.


Sam Sanjin Grgurić kojeg smo jučer zatekli u njegovu lokalu potvrdio je da je do nastraja na bivšu konobaricu uistinu došlo, ali kaže da je njegov fizički ispad bio isprovociran uvredama koje mu je Burić prethodno uputila.


– Otišao sam joj reći da meni i supruzi prestane slati poruke i zvati nas tražeći novac koji joj ne pripada. Plaću za posao koji je odradila uredno je dobila, to mogu potvrditi platnim listama. Nikakvog duga prema njoj, kao ni prema njenom dečku više nemamo. Kad me je jučer opsovala, dvaput sam je ošamario, priznao nam je Grgurić začuđen kako se Burić nakon toga »složila na pod kao da je od kartona«?! Pljuske nisu bile tako jake, a to što je nakon toga pala na tlo bio je rezultat njene alkoholiziranosti, ustvrdio je Grgurić, negirajući da ju je potom još udario i nogom. Dodao je da je njemu, u policijskoj obradi, registrirana potpuna odsutnost alkohola u krvi.


– Napad koji je uslijedio od njenog dečka bio je puno žešći i opasniji od incidenta do kojega je, nažalost, prethodno došlo i samo sam igrom slučaja, time što sam se nakon nekoliko udaraca uspio zatvoriti u wc svog lokala, izbjegao još teže i ozbiljnije ozljede, kaže Grgurić, skrivajući sunčanim naočalama podljeve na vlastitom licu.


– Smiješno je što se Grgurić opravdava platnim listama koje navodno dokazuju da sam isplaćena za srpanj. Zar mislite da u Baški itko danonoćno konobari za dvije tisuće kuna, rekla nam je pretučena konobarica Iva Burić, dodavši da se novac kojeg od Grgurića čeka i kojeg još uvijek nije dobila tiče »uobičajenog« dijela plaće kojeg ovaj, kao i brojni drugi ugostitelji, svojim zaposlenicima isplaćuje »ispod pulta«, odnosno na ruke. A navodno se radi o razlici do dogovorenih 5,5 tisuća kuna!


Koliko god ružna i neugodna ova priča bila, policija po ovom slučaju neće ni protiv koga podizati kaznenu prijavu jer ni kod koga nisu zabilježene teže ozljede, prenijeli su nam jučer naši neslužbeni policijski izvori, navodeći da oštećenoj konobarici ostaje mogućnost podizanja privatne tužbe protiv napadača. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 30. kolovoza 2014.