Ispostava Zavoda za javno zdravstvo

Umirovljenu dr. Šmit na Cresu nema tko zamijeniti

Walter Salković

Pokušali smo naći liječnika, po mogućnosti s otoka, koji bi preuzeo dužnost voditelja ispostave, ali za sada nismo uspjeli – rekao je ravnatelj Zavoda prof. dr. Vladimir Mićović 



CRES  Zbog odlaska u mirovinu dr. Elze Šmit, dugogodišnje voditeljice creske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, bilo je potrebno reorganizirati rad u ispostavi kako bi ona i dalje ispunjavala sve svoje zadatke. Pokušali smo naći liječnika, po mogućnosti s otoka, koji bi preuzeo tu dužnost, ali za sada nismo uspjeli. Cres nam je vrlo važno područje te će se, uz stalno prisutnu medicinsku sestru i sanitarnog tehničara, potrebe za liječnikom pokrivati iz susjednih ispostava Mali Lošinj i Krk – rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo prof. dr. Vladimir Mićović na sastanku s creskim gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom.


   Uz ravnatelja je bio i njegov zamjenik dr. Željko Linšak koji je pojasnio kako Zavod redovito objavljuje natječaje za stručno osposobljavanje, ali do sada nije bilo zainteresiranih kandidata s otoka. Sastanku su prisustvovale i liječnice iz susjednih ispostava, Senka Stojanović iz Malog Lošinja i Lovorka Nemet Strčić iz Krka, koje će dolaziti u Cres kad god bude neophodna nazočnost liječnika za provođenje raznih programa te »svježa« umirovljenica dr. Elza Šmit.


   Gradonačelnik Jurjako izrazio je nadu da je pronađeno rješenje privremeno jer je Cres zaslužio da ima stalnog liječnika u ispostavi Zavoda, a dugogodišnja nazočnost dr. Elze Šmit to je i pokazala. Grad Cres i Zavod zajednički su provodili razne javnozdravstvene programe od onih za školsku djecu, pa sve do onih namijenjenih osobama treće životne dobi koji su se pokazali vrlo korisnima. Pohvalio je rad dr. Šmit još iz razdoblja dok je bila liječnik opće medicine, a i danas joj se mnogi obraćaju kad im je potreban bilo kakav zdravstveni savjet.




   Na gradonačelnikove riječi nadovezala se i dr. Šmit potvrdivši da Cres može biti zadovoljan ponuđenim rješenjem kao najkvalitetnijim mogućim dok se ne formira novi liječnik, a to je proces koji zahtijeva određeno vremensko razdoblje.


   Ravnatelj Mićović naglasio je kako je dr. Šmit poznata kao skromna, časna i radišna osoba koja odlazi zbog zakonskih propisa iako bi je Zavod rado zadržao, te vjeruje da će i dalje ostati u kontaktu. Najviše zahvaljujući njezinom angažmanu ostvarena je dobra suradnja Zavoda i Grada na raznim preventivnim programima, a izrazio je nadu da će se tako i nastaviti. Upoznao je gradonačelnika Jurjaka s osnovnim podacima o Zavodu koji raspolaže s devet epidemioloških timova i trudi se ravnomjerno pokriti i ruralni i otočni dio županije. Naš je rad vidljiv kad se dogodi nekakva kriza, npr. epidemija, ali najviše radimo na prevenciji, kako se kriza uopće ne bi dogodila, rekao je Mićović zaključivši kako i dalje očekuje podršku Grada kako bi nastavili svoje preventivno djelovanje.


   Na kraju susreta dr. Šmit je od gradonačelnika dobila buket cvijeća kao mali znak zahvalnosti za sve što je učinila za Cres i njegove građane