Privlačenje turista

Ulaganje u nove sadržaje: Na Dobrinjštini će niknuti prvi bodulski vodeni park

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Jedan od ambicioznijih projekata za koji se novim planom stvaraju preduvjeti je izgradnja vodenog parka po uzoru na one u Istri, koji bi, s obzirom da na Krku ne postoji ništa slično, u budućnosti mogao postati zamašnjakom turističkog razvoja, i to u sinergiji s planiranim lječilišnim centrom u uvali Soline 



Tematika upravljanja prostorom zasigurno je jedan od onih aspekata djelovanja lokalnih samouprava koji najviše interesira i intrigira javnost. Slično je i na području Općine Dobrinj gdje se već neko vrijeme intenzivno radi na izmjenama i dopunama općinskog Prostornog plana, temeljnog strateškog i razvojnog dokumenta od kojega, s obzirom na najavljeno širenje obuhvata građevinskih područja naselja, brojni žitelji tog dijela otoka Krka mnogo očekuju.


Ta se i takva očekivanja, prenio nam je u našem, s tom temom povezanom razgovoru, općinski načelnik Neven Komadina, najzornije razaznaju u brojnim zahtjevima i zamolbama žitelja za uključenjem njihovih terena u građevinsko područje, kao i u nastojanjima lokalne uprave da stvori uvjete nužne za ostvarenje značajnijeg broja novih gospodarskih, turističkih i komunalno-infrastrukturnih sadržaja. 



Više stotina zamolbi 


   




    Općini se, sa zamolbama za širenjem građevinskih područja naselja i uključenja njihovih zemljišta u zone u kojima će biti omogućena izgradnja, proteklih godina obratilo više stotina građana. Općinski je načelnik stoga ocijenio kako je sasvim izvjesno da se u postupku izrade izmjena PPU-a neće moći udovoljiti baš svim tim zamolbama, ali i da će se, gdje god to objektivno bude bilo moguće, maksimalno nastojati poštovati potrebe i htijenja žitelja i gospodarstvenika tog dijela otoka. 


   


Rekonstrukcija obale u Čižićima 


   


    Koristeći razgovor o »bitnim aktualnostima« s područja Općine Dobrinj, načelnik Komadina je istaknuo i da će, već do ljeta, Županijska lučka uprava Krk na njihovom području realizirati jedno važno ulaganje u lučku infrastrukturu. – Ovih dana, naime, kreću radovi na rekonstrukciji obale u mjesnoj luci naselja Čižići. Tim će se potezom dobiti određeni broj novih vezova, a radovima vrijednim 600-tinjak tisuća kuna ŽLU Krk će postojeći lučki nasip urediti i opremiti betonskim obalnim zidom koji će ojačati privezišni kapacitet te luke.


Moram naglasiti da se, uz sve spomenuto, nastavljaju i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, posebno u domeni gradnje sustava zbrinjavanja otpadnih voda priobalnih naselja. Uz obalni se kolektor tako još uvijek izvode radovi na s njim povezanim »crpnim stanicama« koje su iznimno bitne za funkcionalnost cjelokupnog sustava, naglašava Komadina ističući da bi u doglednoj budućnosti trebala krenuti izgradnja mjesnih kanalizacijskih mreža naselja Šilo, Klimno, Čižići i Soline. Terminski plan »diktiraju« Hrvatske vode i vjerujem da ćemo, već za koji tjedan ili mjesec, javnost napokon moći izvijestiti o konkretnijim datumskim parametrima začetka radova na izgradnji mjesnih sustava odvodnje otpadnih voda koji će se spojiti na netom zgotovljeni magistralni vod kanalizacijskog sustava prioblja Dobrinjštine, zaključio je Komadina.



    – Izmjene, istini za volju, dosta dugo traju, ali taj postupak nije jednostavan, naglašava načelnik, dodajući da se lokalna uprava na taj korak odlučila u nastojanju postizanja lakše i djelotvornije primjene planskih odrednica te otklanjanja uočenih nedorečenosti važećeg plana. Lani pokrenut postupak dosad je obuhvatio područje zaštite prirode, odnosno usklađenje s novim zakonskim odredbama iz tog područja, potom i »obradu« pomorskog dobra s ciljem uređenja novih plaža, ali i prostornoplansku razradu područja za sportsko-rekreativne sadržaje.


Obrazlažući temeljne općinske ciljeve i nastojanja pokrenutih izmjena PPU-a, načelnik nije propustio naglasiti i kako bi se jedan od ambicioznijih projekata (za koji se novim planom stvaraju temeljni preduvjeti) trebao ogledati u omogućavanju izgradnje vodenog parka. Taj sadržaj, obzirom da na otoku Krku danas ništa slično ne postoji, u budućnosti bi mogao postati zamašnjakom turističkog i gospodarskog razvoja, i to u sinergiji s dosad već često spominjanim projektom izgradnje lječilišnog centra na području Melina u uvali Soline koji je, naglašava Komadina, u visokom stupnju razrade, odnosno čeka očitovanje institucija iz domene zaštite okoliša i prirode, čije će ocjene biti polazišni temelj daljnjeg planiranja i razvijanja spomenutih sadržaja. 


   


Interes investitora


Govoreći o onom što bi PPU mogao i trebao donijeti, Komadina je naglasio kako se u ocjeni isplativosti ulaganja u vodeno-zabavne sadržaje povode za dobrim iskustvima istarskih lokalnih jedinica, ali i dobrim geografskim položajem otoka Krka, u smislu njegove blizine većim gradovima u širem okružju. Otvaranje mogućnosti ulaganja u takve sadržaje pratit će i omogućavanje ulaganja na više lokaliteta na području Dobrinjštine u različite sportsko-rekreacijske tematske parkove pogodne za paintball i slične »adrenalinske« sadržaje, a sve slijedom inicijativa zainteresiranih investitora koji se već neko vrijeme lokalnoj upravi javljaju s različitim poduzetničkim idejama.


Procedura donošenja plana, ponavlja načelnik, jest duga, zahtjevna i obimna, ali se njime nastoji obuhvatiti i za oživotvorenje pripremiti prilično širok i raznolik segment specifičnih rauzvojnih programa i potencijala, i to na dulji niz godina. Ističući da je »radna verzija« novog, izmijenjenog PPU-a u završnoj fazi, dobrinjski je načelnik najavio i kako bi njegovo javno izlaganje moglo biti organizirano već tijekom svibnja te ujedno (pr)ocijenio da bi, bude li sve teklo kako se u Općini nadaju, taj dokument svjetlo dana mogao ugledati koncem ove, ili najkasnije početkom iduće godine.   


Novi odbor


Govoreći o širenju građevinskih područja, Komadina kaže da je, obzirom na stupanj izgrađenosti postojećih građevinskih zona, Općini dana mogućnost širenja tih područja te da će do toga ovog puta uistinu i doći. Ipak, moram naglasiti da će nove zone, temeljem važećih zakonskih i odredaba planova višeg reda, obuhvatiti sva naselja na području Općine Dobrinj, ali u onim područjima koja su u neposrednoj blizini sadašnjeg obuhvata građevinskih područja, odnosno koja imaju riješen pristup.


Širenje građevinskih područja, drugim riječima, odvijat će se na područjima koja će u budućnosti biti moguće komunalno opremiti temeljnom infrastrukturom, zaključio je načelnik napominjući da i lokalna uprava u tom postupku ima svoje interese i ciljeve vezane uz uključenje općinskih zemljišta u područja u kojima će se sutra moći graditi. U tom svjetlu nedavno je, u svojstvu radnog tijela Općinskog vijeća, oformljen Odbor za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo i stanovanje čiji članovi, uz ostalo, imaju zadaću razmatranja i u prijedlog novog plana uklapanja svega onog što je interes ove lokalne jedinice, zaključuje prvi čovjek Dobrinja.