Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Umjetnik - radnik

Udruga "Kreativni Krk" organizira festival "Prvomajski inkubator"

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2018. u 14:56 2018-02-26T14:56:09+01:00

Inkubator kao manifestacija slavi praznik rada, međutim služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada – objasnila je jedna od organizatorica »Inkubatora« Bruna Justinić

KRK Fotografi, vizualni umjetnici, spisatelji i »spoken word« umjetnici pozvani su prijaviti se i sudjelovati u još jednom zanimljivom projektu udruge Kreativni Krk koja iz godine u godinu postaje sve važnijim i zapaženijim čimbenikom krčke kulturne svakodnevice. Kao i tijekom niza prehodnih godina, i ove se krčki kreativci pripremaju svoju mnoštvom zanimljivih i inventivnih kulturnih, mahom glazbenih događanja nabijenu sezonu otvoriti već tradicionalnim festivalom »Prvomajski inkubator« kojeg to udruženje obogaćuje i dopunjava zanimljivim i kvalitetnim izložbama priređenim u krčkoj galeriji Decumanus.

Upravo je ovih dana iz Kreativnog Krka umjetnicima svih vrsta tako odaslan poziv za njihovim priključenjem međunarodnoj skupnoj žiriranoj izložbi »Ja sam/I am...« koja će odvijati između 27. travnja i 15. svibnja 2018. godine.

– Inkubator kao manifestacija slavi praznik rada, međutim služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Tema i ovogodišnjeg festivala tako progovara o radu, ali ovog puta iz nešto osobnije perspektive jer u fokusu više nisu općenite, globalne teme i fenomeni već sam umjetnik-radnik, odnosno individua na tržištu rada iliti pojedinac kao dio kolektiva i sistema – objasnila nam je središnju temu ovog umjetničke nadgradnje »Prvomajskog inkubatora« jedna od njegovih organizatorica, magistrica povijesti umjetnosti Bruna Justinić.

Prijave do 9. ožujka

Prijave se, do 9. ožujka, šalju na adresu art@kreativnikrk.com, s naznakom »Za izložbu«. U odabiru radova koji će naposljetku biti uključeni u izložbu sudjelovat će prof. filozofije i engleskog jezika i književnosti Maria Elena Brusić, povjesničar umjetnosti, grafički dizajner i audio-vizualni umjetnik Igor Gržetić, magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina te slikarica Lucija Štefančić i Bruna Justinić – magistar povijesti umjetnosti – suvremena umjetnost/fotografija. Spomena je vrijedan i podatak da će odabrani radovi bit objavljeni do 25. ožujka na internetskim stranicama i Facebook profilu Udruge, a između 27. travnja i 15. svibnja i materijalno izloženi u Galeriji Decumanus, ali i »virtualno objavljeni« na Facebook stranici Udruge.

– U današnje vrijeme, naime, uobičajeno je pri upoznavanju postaviti pitanje čime se taj kojeg upoznajemo bavi ili što u životu radi, a sve da bismo o njemu odmah kreirali određeni dojam te ga »pospremili u jednu od ladica«. U procesu građenja uspješnih i prije svega profitabilnih karijera u zapadnom svijetu nije više bitno tko i što je netko, nego na koji ga se način najviše može iskoristiti unutar neke korporacije i sistema u kojem se nalazimo – nastavlja Justinić, objašnjavajući osnovnu tematiku nadolazeće »inkubatorske izložbe« koja bi, zaključuje, ovim natječajnim projektom trebala postati platforma kojom će umjetnici pokazati sve one dijelove sebe koji u takvim okolnostima ne mogu uvijek doći do izražaja, ali i koji su bitni za njihovo samoodređenje.

Udruga postoji od 2010.

Kreativni Krk započeo je s djelovanjem još 2010. godine i to kao Udruga demo bendova grada Krka čiji je primarni fokus bio stavljen na razvoj i poticanje glazbenog stvaralaštva. S vremenom, okupljeni u i oko te udruge sve više šire područje svog djelovanja što je nedavno dovelo i do promjene imena njihovog udruženja u Kreativni Krk, koji je danas izrastao u jednog od vodećih izvaninstitucionalnih pokretača društvenih, humanitarnih i kulturnih događanja u gradu Krku. Ove godine Udruga organizira osmo izdanje glazbeno-likovno-edukativnog festivala Prvomajski inkubator, ali i niz drugih, ništa manje važnih, zapaženih te od Krčana posjećenih događanja i manifestacija.

Organizatori međunarodne žirirane izložbe kojoj se, kao i uvijek do sad, mogu priključiti kreativci iz cijelog svijeta, napominju da stvaralačka dopuna rečenice koja čini naslov tog zanimljivog projekta (Ja sam.../I am...) može biti realizirana u bilo kojem mediju – fotografiji, videu, plakatu, fotomontaži, ali i kroz skulpture, grafike, slike pa i književne radove. Svi detalji vezani uz ovaj projekt, ističe Justinić, zainteresiranim su potencijalnim sudionicioma dostupni na internestkim i Facebook stranicama udruge Kreativni Krk, na službenim stranicama Grada Krka, a za sva dodatna pitanja organizatori su na raspolaganju i posredstvom elektroničke pošte na adresi: art@kreativnikrk.com.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.