Maksimalna popunjenost

U vrtićima na Boduliji 500 djece i duge liste čekanja

Mladen Trinajstić

Otvaranje nove, zasebne odgojne skupine namijenjene djeci s posebnim potrebama značajno će olakšati situaciju, jer će se stvoriti slobodna mjesta u drugim odjeljenjima. Novouređena prostorija bit će dosadašnjoj vrtićkoj gimnastičkoj dvorani



KRK » U novu odgojnu godinu unutar sustava lokalnih vrtićkih jedinica koje na Krku djeluju u sklopu Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« ovih je dana krenuo 491 mališan, troje više no prošle godine. Kako doznajemo od Irene Žic-Orlić, ravnateljice te predškolske ustanove, u gotovo svim podružnicama otočnog vrtića broj polaznika dosegao je maksimum prihvatnog kapaciteta tamošnjih predškolskih ustanova pa se u nekim krčkim lokalnim središtima i ove godine »pojavljuju« podulje liste čekanja zbog kojih, osim neupisanih klinaca i klinceza, muku muče i njihovi nezadovoljni roditelji. Najveći i polaznicima najbrojniji vrtić, onaj u gradu Krku, ovih je dana primio 218 mališana, desetero više no lani. Vrtićarci su ondje raspoređeni u osam vrtićkih, te tri jasličke skupine, naglašava Žic-Orlić dodajući kako se i u Krku, lokalnom središtu u kojem se nalazi najveći i prihvatnim kapacitetom »najjači« vrtić, bilježi podulja lista neupisane djece na kojoj je još uvijek čak 35-ero malih otočana.


  


Prebivalište


Dobar dio u Krku neupisanih mališana na listi je ostao zbog činjenice da, kao uostalom i njihovi roditelji, nemaju prebivalište na području Grada što ih, razumljivo, u odnosu na male Krčane stavlja u nepovoljniju bodovnu poziciju prilikom upisa. Jednako tako, dio »mališana-čekača« nismo za sad bili u mogućnosti upisati stoga što se u našim vrtićkim i jasličkim grupama nalazi osjetno povećan broj djece s posebnim potrebama, mališana s ozbiljnijim teškoćama u razvoju zbog kojih se, ovisno o njihovim potrebama, umanjuju raspoloživa mjesta u njihovim grupama, naglašava Žic-Orlić ističući kako je takvo stanje ipak samo »trenutna pojava« odnosno najavljujući kako bi se uskoro glavnina problema neupisanih Krčana ipak trebala riješiti. Naime, objašnjava nam ravnateljica DV Katarina Frankopan, zbog značajno povećanog broja mališana s razvojnim teškoćama koje su najvećim djelom povezane s autizmom osmislili smo i zapravo već gotovo u djelo proveli projekt otvaranja nove, zasebne odgojne skupine namijenjene upravo tim mališanima. Djeca će tako već za kojih mjesec dana u prostoru dosadašnje vrtićke gimnastičke dvorane dobiti novouređenu i potpuno opremljenu odgojnu prostoriju u kojoj će, po posebnom i od nadležnih institucija odobrenom programu, s njima raditi naši posebno osposobljeni zaposlenici, odgojiteljice te defektolozi odnosno edukatori-rehabilitatori.




  


Neupisani


Mališani, ističe Žic-Orlić, neće biti izdvojeni niti izolirani od ostale djece već će se u toj grupi s njima ubuduće »odrađivati« sav onaj specifičniji i zahtjevniji dio odgojno-obrazovnog procesa u čijem će »slobodnijem« djelu djeca i dalje biti uključena i integrirana u skupine mališana urednog psiho-motornog razvoja.


   – Stavljanjem »u pogon« nove prostorije i odgojne skupine koju, ističe naša sugovornica, ne bismo bili u mogućnosti pokrenuti bez podrške Grada Krka otvoriti će značajniji broj novih slobodnih mjesta u svim ostalim odgojnim skupinama pa će na taj način, u značajnoj mjeri i u vrlo skorom roku, ipak biti rješena problematika u ovoj fazi u vrtić neupisanih malih Krčana. Ravnateljica dodaje i kako ista konstatacija, nažalost, u ovom trenutku ne vrijedi za ostatak otočnih vrtićkih podružnica, posebice one u Njivicama i Malinskoj u kojima je proteklih tjedana bio najprisutniji i najzamjetniji problem neupisane djece. Vrtić u Njivicama primio je 38 mališana, a njih čak 20 ostalo je »na čekanju« što je podatak koji najbolje govori o razmjerima nedostatka kapaciteta tamošnjeg vrtića. Slično, zapravo još gore stanje je u Malinskoj. Ondje je pak vrtić na početu odgojne godine primio 72 mališana a njih 24-ero ostalo je »ispod crte«. Omišaljski je vrtić upisao 40 predškolaca, onaj u Vrhu 24-ero (a šest ih je ostalo neupisano) dok je u Polju u vrtić krenulo 22 djece, uz pet onih koji su ostali neupisani. Problema je u ovoj fazi najmanje bilo u Baški koja ima novi vrtić i jaslice te je ondje, uz 54-ero upisanih, u vrtiću ostalo još jedno slobodno mjesto. Ipak, i ondje je na čekanju dvoje jasličke djece koja će, nakon prelaska dvoje mališana iz jaslica u vrtić, biti upisana tijekom prosinca. Vrtić u Vrbniku primio je 23 mališana i ondje također nemamo neupisanih, ali ni manevarskog prostora za prihvat većeg broja mališana u budućnosti.   

Vrtić Omišalj


Problemi i ograničenja »najopterećenijih« vrtićkih podružnica, objasnila nam je ravnateljica, nisu zaboravljeni niti zapostavljeni od nadležnih pa se tako ovih dana privodi kraju dugo očekivani i priželjkivani projekt izgradnje novog vrtića u Omišlju – područne odgojne ustanove koja bi, kad uskoro proradi, trebala rješiti probleme koji muče roditelje malih (još uvijek neupisanih) Omišljana i Njivičana. Upoznata sam i s planovima općinskog vodstva Malinske-Dubašnice koje, suočeno s konstantnim deficitom vrtićkog kapaciteta, vrlo ozbiljno priprema i razrađuje projekt izgradnje novog, najvjerojatnije montažnog vrtića kojim bi se u skoroj budućnosti na učinkovit i razmjerno ekonomičan način rješio problem i tog našeg pretijesnog vrtića. Planove povećanja kapaciteta područnih podružnica imaju i općinari Vrbnika i Dobrinja pa će, sigurna sam, u godinama koje su pred nama problematika neupisanih mališana na Krku biti znatno manje izražena no što je danas, zaključuje Irena Žic-Orlić.