Jadranka naparvila grešku u koracima

U radove od 20 milijuna eura krenuli prečicom

Slađana Vignjević

Prema informacijama iz Odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a zahtjev za Hortenziju je kompletiran 28. studenoga i izdana je građevinska dozvola, dok za Alhambru i Augustu »još nisu ispunjeni uvjeti«. Jadranka tvrdi da je riječ samo o pripremnim radovima, sukladno Pravilniku



MALI LOŠINJ  Nakon završetka turističke sezone Jadranka d.d., najveći investitor i poslodavac na Lošinju, krenula je s radovima koje namjerava završiti do početka sljedeće sezone.


Investicija, kako se navodi, veća od 20 milijuna eura odnosi se na uređenje i rekonstrukciju triju objekata, vile Auguste i Hortensie te hotela Alhambra koji se nalaze u uvali Čikat, u neposrednoj blizini Bellevuea, prvog lošinjskog hotela s pet zvjezdica.  


  Imperativ je Jadranke d.d. da sva tri objekta što prije budu u funkciji, već za sljedeću sezonu. U utrci s vremenom, međutim, investitor je, po svemu sudeći, napravio nekoliko pogrešaka u koracima. Započeo je s radovima, na gradilištu je već dulje vrijeme prisutna teška mehanizacija, i prije nego što je dobila sve potrebne dozvole.




Dosad je srušen dio hotela Alhambra, iza kojeg je, kao i iza Auguste, napravljen golemi iskop. Na licu mjesta može se vidjeti da se svakodnevno obavljaju razni građevinski radovi, a da pritom, naprimjer, nije istaknuta po Zakonu o građenju obavezna ploča s podacima o investitoru, projektantu, nadzoru i izvođaču.



U Odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a zatražili smo odgovore na pitanja koja se tiču rekonstrukcije Auguste, Hortensije i Alhambre. Prema našim informacijama, koje je prošlog tjedna potvrdila Jadranka Hoffman iz PGŽ-ovog Ureda u Malom Lošinju, investitor Jadranka d.d. uputio je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju postojećih objekata, no, tvrdi Hoffman, »obzirom da nisu ispunjeni uvjeti, dozvola još uvijek nije izdana«.



  Iz ureda Ermine Duraj, voditeljice kabineta primorsko-goranskog župana i Službe za odnose s javnošću i protokol, odgovorili su nam, oslanjajući se na informacije Jadranke Hoffman da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za Villu Hortenzija podnesen 8. kolovoza 2014., a za hotel Alhambra i villu Augusta 30. rujna 2014.


  – Zahtjevi nisu bili potpuni pa je zaključkom zatražena dopuna podneska. Za Villu Hortenzija zahtjev je kompletiran 28. studenog uplatom posebne građevinske pristojbe, te je građevinska dozvola izdana istog dana, s datumom 28. studenog 2014. Za hotel Alhambra i vilu Augusta potrebno je još dopuniti zahtjev i uskladiti glavni arhitektonski projekt sa geodetskim projektom i uplatiti posebnu građevinsku pristojbu. U predmetnom zahvatu u prostoru radi se o rekonstrukciji postojećeg hotela Alhambra i vile Augusta, a i o dogradnji obje građevine. Po kompletiranju zahtjeva građevinska dozvola će se izdati za cijeli zahvat u prostoru. Investitor, Jadranka Hoteli d.o.o. Mali Lošinj, sukladno članku 5. Pravilnika o jednostavnim građevinama (Narodne novine, broj 79/14 ) prijavio je 5. studenog početak radova na rekonstrukciji postojećih navedenih građevina, na temelju glavnog projekta i pribavljenih posebnih uvjeta, poručili su iz PGŽ-a. 


Iz Jadranke nisu komentirali zašto nemaju istaknutu ploču s informacijama o investiciji, već su apostrofirali da su krenuli samo s pripremnim radovima.


  – Jadranka hoteli d.o.o. kao investitor prijavilo je i krenulo s izvođenjem pripremnih radova koje je sukladno Pravilniku. Tek po ishođenju građevinske dozvole za kompletne planirane zahtjeve pristupit će se izvođenju svih radova, poručuju iz Ureda za informiranje Jadranke.