Učeničke odore

U otočnim osnovnim školama nisu zainteresirani za uvođenje uniformi

Mladen Trinajstić



KRK Da uvođenje učeničkih uniformi u osnovne škole otoka Krka za sad niju u planu potvrdili su nam jučer ravnatelji triju otočnih osnovnoškolskih ustanova. I Serđo Samblić, čelnik krčke OŠ Fran Krsto Frankopan jednako kao i njegov kolega Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj, ali i Nedeljka Turčić koja je ne tako davno preuzela ravnanje najmlađom matičnom školom otoka Krka, onom Malinska-Dubašnica složni su u ocjeni da problematika uvođenja školskih uniformi s ciljem »brisanja« onih najvidljivijih socijalno-ekonomskih razlika među osnovcima i nije baš najsretnije rješenje, iako nitko od njih unaprijed nije želio niti htio odbaciti tu mogućnost, posebice u okolnostima kad bi se utvrdio visok stupanj želje roditelja otočnih osnovaca za tim potezom.


Vidljive razlike


– Do sad o uniformama, osim kroz načelne razgovore povremeno vođene na sjednicama vijeća roditelja, u nas i nije bilo poklonjeno previše pažnje, kaže nam Samblić ističući da u školi koju vodi nikad nije zaprimljena niti jedna službena inicijativa na tu temu. Iako unaprijed ne odbacujem ni jednu ideju pa niti tu, mislim da uniforme nisu najvažnija tema o kojoj bismo u nastojanjima unapređenja načina obrazovanja naših osnovaca trebali danas govoriti niti da su one instrument uz pomoć kojeg možemo riješiti problematiku zasigurno ne dobrodošlog razlikovanja učenika po njihovom imovinskom statusu. Ako baš hoćete, držim da postoje puno pametniji i smisleniji načini trošenja novca kad je školstvo u pitanju te da su pitanja vezana uz osuvremenjivanje kurikuluma ili, pak, uvođenja nastave informatike »pod obavezno« znatno korisniji načini investiranja u naše mlade, naglašava ravnatelj krčke škole pod okriljem koje djeluju i područne jedinice u Vrhu, Puntu, Vrbniku i Baški. Mi smo mala sredina, svatko svakog zna pa djeca i bez gledanja kako je tko odjeven znaju sve o svom razrednom kolegi ili školskom drugu. U konačnici, socijalne razlike među učenicima i s uniformama bi bile vidljive i kroz njihove mobitele, tenisice, školske torbe ili automobile kojima ih roditelji ujutro dovoze u školu. Način na koji ta pitanja u očima samih osnovaca možemo učiniti nevidljivima nisu uniforme već odgajanje djece da tim temama ne pridaju pažnju odnosno da svakog uvažavaju i vrednuju po onome što i kakav on jest, a ne po tome kako je odjeven, zaključuje čelnik krčke škole.


Drugi prioriteti


Slično smo razmišljanje čuli i od ravnateljice Turčić, kao i njenog omišaljskog kolege Žarkovića. – Malinska-Dubašnica je mlada škola i mislim da se u ovom trenutku novac koji bi se nedvojbeno iz nekog izvora trebalo uložiti u uniforme mogao utrošiti na neki korisniji način, ustvrdila je Nedeljka Turčić naglasivši i da se o toj temi upravo narednih dana ima namjeru konzultirati s roditeljima polaznika škole koju vodi, i to na sjednici roditeljskog vijeća. Ako bi roditelji na nečem takvom inzistirali, zasigurno bismo se potrudili oko iznalaženja rješenja ali da nam je to u ovom trenutku prioritet – nije, zaključila je ravnateljica lani ustrojene malinskarske školske »matice«.




Žarko Žarković također misli da se umjesto kroz »uniformno skrivanje« socio-ekonomskih razlika među učenicima mnogo više može postići kroz odgojno-obrazovno djelovanje. Uniforme možda imaju i nekih svojih pozitivnih strana, ali da ćemo njima izbrisati socijalne razlike među učenicima je iluzorno očekivati, zaključio je Žarković napomenuvši da je o mogućnostima uvođenja obveznog nošenja školskih uniformi u OŠ Omišalj ipak bilo govora, ali i da se u suglasju svih »zainteresiranih strana« došlo do zaključka da za taj korak, barem što se omišaljske i njene područne, dobrinjske škole – za sad nema potrebe.