"Jadranka" predstavila planove

U Velom Lošinju gradit će se hotel – neboder?!

Slađana Vignjević

Arhitektonsko rješenje hotela u predjelu Punta koji podsjeća na lanternu izradio je arhitekt Andrija Rusan koji potpisuje i uređenje nedavno otvorenog Bellevuea



VELI LOŠINJ Ideja o izgradnji desetke metara visokog hotela-nebodera koji podsjeća na lanternu, na samoj obali Velog Lošinja u predjelu Punte, izazvala je negodovanje stotinjak Lošinjana i gostiju koji su prisustvovali prezentaciji idejnog projekta investitora Jadranke, održanoj u velološinjskoj kinodvorani. Tek je jedna mještanka javno podržala spoj modernog i starog u zamišljenom djelu zagrebačkog arhitekta Andrije Rusana koji potpisuje i arhitektonsko rješenje nedavno otvorenog hotela Bellevue na Čikatu u Malom Lošinju, prvog hotela s pet zvjezdica na otoku.


Predsjednik Uprave Jadranke Sanjin Šolić istaknuo je kako već nekoliko godina postoji ideja o rekonstrukciji tog dijela Velog Lošinja.


Nova cesta


– Ovaj idejni projekt već smo prezentirali vijećnicima Grada Malog Lošinja i članovima Mjesnog odbora Velog Lošinja. Želimo raditi javno i transparentno i radi toga nam je važno i mišljenje građana. Ovo nisu gotova rješenja, ovo je samo idejni projekt, rekao je predsjednik uprave Jadranke Sanjin Šolić i prepustio riječ arhitektu Andriji Rusanu.




Predlažemo ideje i vizije, rekao je arhitekt, dodajući kako bi se promjene u Velom odnosile i na izgradnju podzemne garaže ispod trga Punte. Trg bi se također uredio i postao mjestom okupljanja i druženja kako to i priliči, spomenuo je Rusan. Izgradila bi se i nova cesta.


– I kapacitet Vitality hotela Punta bi se povećao na 1.200 ležajeva. Danas ima manje od 800 kreveta. Garaža bi bila na tri etaže s ukupno 194 parkirna mjesta, na razini  -1 91 parkirno mjesto, a na razinama -2 i -3 103 mjesta, rekao je arhitekt Rusan koji je uz projekciju hotela-nebodera u prezentaciju uvrstio i fotografije sličnih građevina u svijetu.


Osim one Eiffelova tornja u Parizu, pokazao je i neke hrvatske primjere visokih građevina, nebodera i zvonika, po kojima su ta mjesta i gradovi postali poznati.


– Imamo i mi zvonik, viknuo je netko iz mase, očito aludirajući kako nova građevina koja para nebo gradu nije potrebna.


Novac iz Sibira


Zamjerke prisutnih išle su u smjeru da je upitna sigurnost takvog zdanja te da bi se tim projektom Punta preizgradila. Mnogi smatraju kako bi se narušio izgled mjesta, a jedan se građanin čudio mogućnosti da takvo nešto prođe, dok oni ne smiju birati ni koje će im boje biti fasada na kući.


Pred kraj rasprave iz publike je pred mnoštvo izašao Mihajlo Perenčević koji je predstavio ideje investitora. Rekao je kako je plan podignuti cijelu destinaciju na visok nivo. Uz izgradnju smještajnih kapaciteta visoke kategorije, aerodrom, golf i marinu, ruski će kapital još neko vrijeme, rekao je Perenčević, ulagati u cijelu destinaciju, pa i u ono što nije profitabilno, ali je važno za otok poput ceste, kanalizacije i drugog.


– Sreća da postoji novac iz Sibira. Bolje da ga utrošimo ovdje, nego da bude na banci. Meni i mojim dečkima ništa ne treba, iako to čudno zvuči. Od cijele investicije zarade sigurno neće biti sljedećih 30 do 50 godina. Lošinj i ljudi koji tu žive idealni su za turizam. Ne trebamo biti kao Venecija ili kao Dubrovnik već nešto u sredini, puno bolje od toga, rekao je Perenčević naglašavajući kako je sve legalno te da nema politike pod stolom.