Ne zna se uzrok

U Puntu na Krku pronađena dva uginula bjeloglava supa

Hina

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



 Na području Punta na otoku Krku pronađena su dva uginula bjeloglava supa, a policija je izuzela uzorke radi vještačenja kako bi utvrdila uzroke ugibanja tih zakonom strogo zaštićenih vrsta ptica.


 Primorsko-goranska policija u petak je izvijestila kako su dojavu o pronalasku dva uginula bjeloglava supa zaprimili prije nekoliko dana, te su u suradnji s veterinarskom inspekcijom izuzeli uzorke radi vještačenja.


 Iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva rekli su da vezano uz pronalazak uginulih bjeloglavih supova provode izvide, na temelju kojih će prikupiti potrebne obavijesti radi donošenja državnoodvjetničke odluke.


 Bjeloglavi sup je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićena vrsta, a ukupna gnijezdeća populacija procjenjuje se na 100 do 110 parova. Posljednja prebivališta bjeloglavih supova u Hrvatskoj danas su otoci Cres, Krk i obližnji Prvić, a najviše ih je na Cresu na kojem se gnijezdi 65 do 70 parova. Veći dio kolonija nalazi se na zakonom zaštićenim područjima u kategoriji Posebnih ornitoloških rezervata. Dva rezervata su na Cresu, a po jedan na Krku i Prviću.