Komunalni redari u akciji

U Malom Lošinju uklonjena sporna tenda. Je li na ili nad trgom?

Bojan Purić

Skidanje tende nadgledala je policija

Skidanje tende nadgledala je policija

Tenda postavljena na zgradi natkrivala je vanjski šank »Auguste« na javnoj površini. Iz Grada Malog Lošinja kazali su da su redari upozorili Milanovića još kod samog postavljanja tende



MALI LOŠINJ Sa zgrade u čijem je prizemlju lokal »Augusta« skinuta je tenda, akcijom komunalnog redarstva uz prisustvo službenika lošinjske policijske postaje.


Komunalni su redari 2. srpnja izdali rješenje u kojem su tražili da vlasnik lokala Šime Milanović ukloni tendu približne veličine 10 sa 4 metara, čija je konstrukcija bila pričvršćena na zgradu, navodeći da se bez suglasnosti nalazi na javnoj površini, a svojim se materijalom ne uklapa u gradske odluke, odnosno nije od akrilnog platna.


Milanović je podnio žalbu koja je na razmatranju u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, a u njoj navodi da je konstrukcija tende na zgradi u privatnom vlasništvu – većinski je vlasnik tvrtka »Turizam, sport i nautika« Arsena Mujagića, koji pomaže Milanoviću u žalbenom postupku – na katastarskoj čestici br. 1791, a ne na čestici br. 1700, kako je Grad naveo u rješenju.




Ta čestica obuhvaća cijeli prostor Trga Republike Hrvatske i Trga žrtava fašizma, bez zgrada, a zgrada na čestici 1791 na prvom je katu povezana mostom s nedavno obnovljenom zgradom bivše Pomorske škole, koja u cijelosti zauzima česticu br. 1701.


Također, žalbu argumentira i time da redar nije mogao samo pogledom utvrditi da tenda nije od akrilnog platna, a da tenda ne potpada ni pod natpise ni signalizaciju, niti »urbanu opremu« – pojam čiji sadržaj smatra nedefiniranim – za što bi trebao tražiti suglasnost Grada.


Kako doznajemo od Milanovića, komunalni redari su još 3. kolovoza krenuli skidati tendu, tada on nije bio prisutan, no bio je njegov otac Ante koji je od njih na uvid tražio valjano rješenje o izvršenju.


– Naknadno, napravili su rješenje s datumom 13. kolovoza i odmah na sljedeći radni dan došli skidati tendu, kaže Šime Milanović, koji tvrdi da mu se ovakvim postupanjem radi šteta, a da mu je poznat sličan slučaj na Rivi lošinjskih kapetana, gdje ništa nije poduzeto oko skidanja tende na samostojećim nosačima na javnoj površini.


Tenda postavljena na zgradi natkrivala je vanjski šank »Auguste« na javnoj površini, a Milanović tvrdi da ga se ovime ometa u radu  kao da je ovo najveći problem u gradu«.


Na naš upit, iz Grada Malog Lošinja kazali su da su redari upozorili Milanovića još kod postavljanja tende i još triput prije pisanja rješenja. Ističu da ugostiteljeva žalba nema učinak odgode, a da će Grad prema svim prekršiteljima postupati jednako i da su »određeni postupci u tom smjeru već pokrenuti«.