Iskorak

U Malinskoj osnovan Centar izvrsnosti u službi pomorske baštine

Mladen Trinajstić

Glavni ciljevi usmjereni su izgradnji i obogaćenju turističke infrastrukture Malinske, uz ostalo i kroz obnovu tradicijskih barki, ali i izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra maritimne baštine koja bi trebala započeti najesen



U okviru provedbe EU Interreg projekta »Arca Adriatica« u kojemu, zajedno s još desetak lokalnih samouprava i institucija iz naše zemlje i susjedne Italije, u svojstvu projektnog partnera sudjeluje i Općina Malinska-Dubašnica, u tom otočnom lokalnom središtu sada je osnovan Centar izvrsnosti. Centar je formalno osnovan i u operativnom smislu pokrenut osnivačkim sastankom na kojemu je javnosti predstavljeno da će glavni cilj budućeg djelovanja biti promicanje i razvijanje turističkih proizvoda u segmentu pomorske baštine, s visokokvalitetnim sadržajem i ponudom. To, ističu pokretači iz malinskarske lokalne uprave, uključuje i stvaranje turističke atrakcije pod nazivom Arca Adriatica i stvaranje standardne razine događaja, a sve da bi se proširila i preinačila današnja turistička ponuda, očuvala i promovirala pomorska baština te sačuvalo pomorsko dobro.


Jaka imena


Centar izvrsnosti, objašnjava nam načelnik općine Robert Anton Kraljić, okuplja stručnjake iz raznih područja i institucija, ali i predstavnike brojnih lokalnih udruženja i klubova koji će ubuduće međusobno surađivati na provođenju aktivnosti u projektu Arca Adriatica, s ciljem promocije tradicionalnih pomorskih obrta i vještina, pomorskih aktivnosti, ali i organizacije manifestacija, znanstvenih ili stručnih skupova i radionica, te na provođenju svih drugih aktivnosti vezanih uz pomorsku baštinu, njeno očuvanje i promicanje. Nositelj Centra izvrsnosti je Općina Malinska-Dubašnica koju zastupa načelnik Kraljić, a članovima tog novoosnovanog »koordinacijskog tijela« postali su još i Nikola Jurić, Franko Kraljić, Željka Fuček, Daniel Manzoni, Gordana Stanković, Miroslav Topić, Toni Kraljić, Kristina Pavec, Željko Skomeršić, Sabina Barbiš, Doris Šabalja, Nedjeljko Pinezić, Zdenko Cerović, Milan Radić, Luka Olivari, Matija Felinger, Zdravko Furlan, Radojko Orlić, Teodor Ružić, Tihomir Šicel, Vid Kraljić, Katarina Kraljić, Nikola Kraljić, Antun Matuč, Ivan Jeličić, Andrej Majcen, Boris Majcen, Petar Turčić, Ivan Šamanić, Mladen Kirinčić, Ivica Bogović i Nenad Šabalja.


Svejadranski proizvod


Glavni cilj projekta Arca Adriatica razvoj je zajedničkog, »svejadranskog«, odnosno hrvatsko-talijanskog turističkog proizvoda utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti, a koji istovremeno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu pograničnog područja dviju zemalja, prenosi nam načelnik Kraljić. Ovim zajedničkim, prekograničnim projektom štitit će se postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te će se pritom raditi na njenom sustavnijem korištenju u cilju razvijanja zajedničkog turističkog proizvoda. Što se Općine Malinska-Dubašnica tiče, glavni ciljevi usmjereni su izgradnji i obogaćenju turističke infrastrukture, uz ostalo i kroz obnovu malih, tradicijskih barki, ali i izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra maritimne baštine koja bi trebala započeti već najesen. Uz to, važan rezultat provedbe ovog europrojekta trebao bi se ogledati i u povećanju broja trajno zaštićenih artefakata pomorske nematerijalne i materijalne baštine (dijelom i kroz izradu baze pomorske baštine), povećanje broja educirane djece i posjetitelja o pomorskim zanatima i vještinama žitelja ovog dijela priobalja te kroz postizanje veće i bolje prepoznatljivosti cijelog obalnog područja kao turističke destinacije.


Malinskarski dio 374,6 tisuća eura




Projekt će trajati sve do konca lipnja 2021., a njegov ukupni budžet dostiže 3,1 milijun eura, od kojeg na programe Malinske otpada nemalih 374,6 tisuća eura. S dvije trećine tog iznosa planira se financirati gradnja Interpretacijskog centra i obnova tradicijskih barki, dok bi ostatak trebao poslužiti za plaće i troškove vanjskih suradnika. Uz Malinsku-Dubašnicu, vodeći partner je PGŽ, uz TZ Kvarnera, Ekomuzej Kuća o batani, Općinu Tkon, talijanske općine Cervia i Cesenatico, Grad San Benedetto del Tronto te talijanske institucije IAMB, odnosno Ca’foscari Sveučilišta Venecija.