Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Nisu 'pravi turisti'

U Malinskoj ne žele hrvatske penziće kao goste: 'Zabranili su nam more i na jedan jedini dan'

Foto NL
Foto NL
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 7:08 2019-07-25T07:08:00+02:00

Povećanje cijene parkinga za autobuse s 300 na čak 1.000 kuna znači i veće troškova izleta te dovodi u pitanje odlazak na more umirovljenika osuđenih na siromaštvo

RIJEKA - Jedni će reći kako je riječ o diskriminaciji domaćih turista, u ovom slučaju umirovljenika, a drugi da se radi o uvođenju kakvog-takvog reda u destinaciju. U svakom slučaju, pitanje dolaska autobusa na jednodnevne izlete na more i ove je godine uzbunilo duhove. Ovog puta nije se ukazalo na Crikvenicu, već na Malinsku.

Naime, iz Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu su ukazali na, kako kažu, diskriminatornu praksu da se pokušava ograničiti dolazak umirovljenika na jednodnevne izlete na more i kupanje.

Upozoravamo Vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i općinske vlasti, da ćemo se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone onemogućuje dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih visokih 300 na iznos od čak tisuću kuna dnevno po autobusu.

Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine naših umirovljenika, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organiziranje takvih aktivnosti od strane udruga umirovljenika kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju svojih članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima, poručuju iz umirovljeničkih udruga.

Govor mržnje

Budući da iz drugih destinacija na moru stižu informacije da su uveli ovakve namete, zahtijevaju da se žurno poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ljudskih prava umirovljenika i starijih osoba, a ne da se u provedbu diskriminatornih odluka lokalnih vlasti, uz komunalne redare, angažiraju čak i djelatnici MUP-a, kažu u umirovljeničkom Sindikatu i Matici.

U umirovljeničkim udrugama ističu i da turistički gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i drugih, već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za ovakav odmor i opuštanje, dodatno diskriminiraju, jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup našem moru bar na jedan dan.

Posebno je, kažu, neprihvatljivo, a to bi morali osuditi i svi nadležni državni organi, što su se na sjednicama pri donošenju ovakvih odluka, poput one Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica, upotrebljavale vrlo uvredljive i neprimjerene riječi koje nisu za javnu upotrebu, ali su i govor mržnje prema umirovljenicima i starijim osobama, sve s ciljem zabrane da dođu na more za razliku od, kako je rečeno, »pravih turista«.

Reagirala i pravobraniteljica

Odluke se uglavnom, ukazuju, ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje. Stoga umirovljenici i starije osobe više ne mogu računati da će ih autobus dovesti blizu plaže.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražit će stoga raspravu o ovom problemu i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i Pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba.

A s osobitom pažnjom pratit će reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade u cjelini i braniti pravo svih umirovljenika i starijih i socijalno depriviranih osoba, jer se i u ovakvim situacijama jasno pokazuje odnos vlasti prema njima.

3730876

Biserka Butigan, potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, dodala je u razgovoru da se ne radi o opsadama mjesta, s obzirom na to da se organizira jedan autobus srijedom. Za umirovljenike je cijena izleta 70 kuna.

Uvođenje reda

Ne znamo zašto se podiglo te cijene, umirovljenici nisu nekakvi razbijači, već je među njima puno onih koji žive od 1.700 kuna mirovine i ovo im je jedini način da dođu na more. Ne znam zašto smetamo, kad su nas na nekim plažama, kod Thallaasotherapije u Crikvenici normalno puštali na plažu, kazala je Butigan.

U Općini Malinska-Dubašnica, međutim, ukazuju da nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, već kako se nastoji uvesti barem malo reda u strašne gužve koje se stvaraju u mjestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

Načelnik općine Robert Anton Kraljić, ukazao je da su u Malinskoj zbog tolike navale turističkih autobusa imali prometni kolaps.

– Općina u srcu sezone ne može podnijeti 20 do 30 autobusa, koliko ih je dolazilo od sredine srpnja do sredine kolovoza. Mi tu u mjestu imamo mjesta za 4 linijska autobusa, tako da možete misliti kakva je to gužva bila kada je na toliko mjesta dolazilo po dvadesetak autobusa. Da je nekome, nedajbože, pozlilo, hitna pomoć ne bi mogla proći. Zato smo htjeli uvesti reda pa smo, kada smo preuzeli mandat, u sezoni 2014. uzeli u najam teren u Poslovnoj zoni gdje smo napravili veliki parking za te autobuse upravo kako bismo rasteretili centar mjesta.

I tu je cijena parkinga bila 300 kuna. Međutim, postojao je pritisak Turističkog i Općinskog vijeća da se ta cijena podigne kako bi se smanjio pritisak tih autobusa, budući da smo četvrtkom, petkom i vikendima znali imati i po dvije tisuće jednodnevnih izletnika u samoj Malinskoj.

Pa su vjerni gosti koji su bili smješteni ovdje otkazivali rezervacije jer nisu praktički imali kamo staviti ručnik na plažu. Ove godine, dakle, na sjednici Općinskog vijeća smo imali i pitanje podizanja cijene parkiranja. Osobno sam rekao da suosjećam s ljudima koji ne mogu na more na drugi način i da cijenu parkiranja maksimalno dignemo na 500 do 700 kuna, ne više. Time bi autobusna karta poskupjela dvadeset do trideset kuna.

3730878

Međutim, moj prijedlog nije prošao i Vijeće je izglasalo iznos od tisuću kuna, kazao nam je Kraljić, kategorički odbivši da se radi o bilo kakvoj diskriminaciji te kako na sjednici na kojoj se raspravljalo o tome nije bilo nikakvih neprimjerenih riječi.

Također je ukazao da je pritisak autobusera samo na mjesto Malinsku, dok praktički nitko ne vozi goste u neko od drugih mjesta u općini koja također imaju lijepe plaže. Dodao je da se radi o posjetiteljima od kojih se ne može ubrati boravišna pristojba jer ne noće u mjestu, ali Općina mora rješavati pitanje odvoza smeća, tu su i redari koje se angažira za usmjeravanje autobusa i slično. U Općini kažu i da će se ovih dana očitovati na dopis iz ureda Pučke pravobraniteljice.

Malinska u proceduri, za Crikvenicu prigovor odbačen

Na naš upit o ovom slučaju, u uredu pučke pravobraniteljice Lore Vidović podsjetili su da su se već lani bavili pitanjem uvođenja naplate vinjeta za ulazak turističkih autobusa koji u Crikvenicu voze jednodnevne izletnike.

Ipak pučka pravobraniteljica je i u lipnju ove godine zaprimila pritužbu Sindikata umirovljenika Hrvatske, zbog mogućeg diskriminatornog učinka Odluke Općinskog vijeća Malinske-Dubašnice o izmjenama i dopunama Pravilnika o javnim parkiralištima na kojima se obavlja naplata, načinu naplate i visini naknade za parkiranje.

U sklopu ispitnog postupka, zatraženo je očitovanje načelnika Općine o razlozima povećanja naknade te podatke o tome jesu li se razmatrale i druge mogućnosti rješavanja problema velikog opterećenja prostora, javnih površina i infrastrukture u turističkoj sezoni koji se želi ukloniti Odlukom, kao i tonski zapis sa sjednice Općinskog vijeća na kojoj se raspravljalo o njenom donošenju.

– U ovom trenutku, još uvijek čekamo odgovore Općinskog vijeća. Inače, vezano za naplatu parkiranja turističkim autobusima i u drugim turističkim gradovima, Sindikat umirovljenika Hrvatske obratio nam se i u lipnju prošle godine s pritužbom vezano za Odluku Grada Crikvenice o naplati vinjeta za ulazak u grad turističkih autobusa s jednodnevnim izletnicima.

Nakon provedenog ispitnog postupka i analize podataka koje smo prikupili od različitih dionika, među kojima su i Ministarstvo unutarnjih poslova, Turistička zajednica grada Crikvenice i Udruga hrvatskih putničkih agencija, nismo utvrdili osnovanu sumnju da bi uvođenje vinjeta za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima na području grada Crikvenice predstavljalo neizravnu diskriminaciju umirovljenika temeljem dobi i imovnog stanja, o čemu smo obavijestili i Sindikat umirovljenika, ukazala je Vidović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.