Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Krčki vrtić

U Malinskoj na vrtić čeka još 21 mališan

Irena Žic-Orlić ravnateljica DV Katarina Frankopan Krk / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Irena Žic-Orlić ravnateljica DV Katarina Frankopan Krk / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2016. u 13:00 2016-07-01T13:00:23+02:00

Ostalo je neupisano 65 malih Bodula, ali broj djece »ispod crte« nije u stvarnosti takav, jer je značajan broj mališana koje su roditelji istovremeno prijavili u više područnih vrtića

KRK Postupak upisa mališana koji će sljedeće pedagoške godine pohađati Dječji vrtić »Katarina Frankopan« rezultirao je prilično dobrim brojkama odnosno pokazateljima koji govore da stalna ulaganja u kapacitet i kvalitativno napredovanje svih područnih jedinica te sveotočne ustanove donose ploda. Kako doznajemo od Irene Žic-Orlić, ravnateljice vrtića koji osim kroz svoju matičnu krčku jedinicu djeluje i posredstvom sedam područnih vrtića, tijekom (pred)upisnih postupaka zaprimljene su ukupno 243 prijave.

– Pravo upisa u otočne vrtiće naposljetku je ostvarilo 148 mališana, dok ih 65 ostalo neupisano, a 20 nije ostvarilo pravo upisa, naglašava Žic-Orlić ističući da naoko velika brojka onih koji su ostali »ispod crte« nije u stvarnosti takva uzme li se u obzir podatak da je u tom »varljivom« stastističkom pokazatelju značajan broj mališana koje su roditelji istovremeno prijavili u više područnih vrtića. Tako »poduplanih« prijava zbog kojih u ovom trenutku raste broj nominalno neupisane djece ima 52, i to za svega dvadest mališana pa ćemo, nakon što na red dođe i potpisivanje ugovora s roditeljima, brojke sasvim sigurno dovesti u ravnotežu, napominje ravnateljica Žic-Orlić.

– Iako određeni broj prijavljenih mališana čeka prebacivanje iz jednog vrtića u drugi (njima odnosno njihovim roditeljima bliži ili pogodniji op.a.), možemo ustvrditi i da je predškolcima još uvijek na raspolaganju 15 slobodnih mjesta, od kojih šest u njivičkim jaslicama, pet u bašćanskom vrtiću, tri u Polju te jedno u područnom vrtiću u Vrbniku, nastavlja Žic-Orlić, dodajući da bi broj polaznika vrtića početkom rujna trebao doseći brojku od gotovo šest stotina. Da je unatoč još uvijek makar i formalno prisutnom postojanju »neupisanih« stanje stvari dobro svjedoči činjenica da po dovršteku postupka prijava i upisa nije zaprimljena niti jedna roditeljska žalba.

– Što se našeg najvećeg i polaznicima najbrojnijeg vrtića, onog u gradu Krku tiče, u tu jedinicu koja će u idućoj godini brojati 241 polaznika primljena su baš sva djeca koja su prebivalištem prijavljena na području Grada, a čija su oba roditelja zaposlena. Velik smo iskorak napravili i otvaranjem novog vrtića i jaslica u Omišlju, gdje osim malih Omišljana i Njivičana, sad svakodnevno dolaze i djeca iz susjedne Općine Malinska-Dubašnica, pa čak i iz Grada Krka. Doprinos rastu predškolskog stndarda dala je i Općina Dobrinj koja je tijekom protekle odgojne godine značajnim ulaganjima također povećala kapacitet vrtića u Polju.  

Najveći pritisak na raspoložive vrtićke kapacitete i ove godine bilježimo u Malinskoj u kojem nam već kronično nedostaje mjesta, naglašava Žic-Orlić Ove je godine ondje na »listi čekanja« ostao 21 mališan što nam najbolje govori koliko je potreban novi vrtić, koji planiramo graditi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.