Krčki vrtić

U Malinskoj na vrtić čeka još 21 mališan

Mladen Trinajstić

Irena Žic-Orlić ravnateljica DV Katarina Frankopan Krk / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Irena Žic-Orlić ravnateljica DV Katarina Frankopan Krk / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Ostalo je neupisano 65 malih Bodula, ali broj djece »ispod crte« nije u stvarnosti takav, jer je značajan broj mališana koje su roditelji istovremeno prijavili u više područnih vrtića



KRK Postupak upisa mališana koji će sljedeće pedagoške godine pohađati Dječji vrtić »Katarina Frankopan« rezultirao je prilično dobrim brojkama odnosno pokazateljima koji govore da stalna ulaganja u kapacitet i kvalitativno napredovanje svih područnih jedinica te sveotočne ustanove donose ploda. Kako doznajemo od Irene Žic-Orlić, ravnateljice vrtića koji osim kroz svoju matičnu krčku jedinicu djeluje i posredstvom sedam područnih vrtića, tijekom (pred)upisnih postupaka zaprimljene su ukupno 243 prijave.


– Pravo upisa u otočne vrtiće naposljetku je ostvarilo 148 mališana, dok ih 65 ostalo neupisano, a 20 nije ostvarilo pravo upisa, naglašava Žic-Orlić ističući da naoko velika brojka onih koji su ostali »ispod crte« nije u stvarnosti takva uzme li se u obzir podatak da je u tom »varljivom« stastističkom pokazatelju značajan broj mališana koje su roditelji istovremeno prijavili u više područnih vrtića. Tako »poduplanih« prijava zbog kojih u ovom trenutku raste broj nominalno neupisane djece ima 52, i to za svega dvadest mališana pa ćemo, nakon što na red dođe i potpisivanje ugovora s roditeljima, brojke sasvim sigurno dovesti u ravnotežu, napominje ravnateljica Žic-Orlić.


– Iako određeni broj prijavljenih mališana čeka prebacivanje iz jednog vrtića u drugi (njima odnosno njihovim roditeljima bliži ili pogodniji op.a.), možemo ustvrditi i da je predškolcima još uvijek na raspolaganju 15 slobodnih mjesta, od kojih šest u njivičkim jaslicama, pet u bašćanskom vrtiću, tri u Polju te jedno u područnom vrtiću u Vrbniku, nastavlja Žic-Orlić, dodajući da bi broj polaznika vrtića početkom rujna trebao doseći brojku od gotovo šest stotina. Da je unatoč još uvijek makar i formalno prisutnom postojanju »neupisanih« stanje stvari dobro svjedoči činjenica da po dovršteku postupka prijava i upisa nije zaprimljena niti jedna roditeljska žalba.




– Što se našeg najvećeg i polaznicima najbrojnijeg vrtića, onog u gradu Krku tiče, u tu jedinicu koja će u idućoj godini brojati 241 polaznika primljena su baš sva djeca koja su prebivalištem prijavljena na području Grada, a čija su oba roditelja zaposlena. Velik smo iskorak napravili i otvaranjem novog vrtića i jaslica u Omišlju, gdje osim malih Omišljana i Njivičana, sad svakodnevno dolaze i djeca iz susjedne Općine Malinska-Dubašnica, pa čak i iz Grada Krka. Doprinos rastu predškolskog stndarda dala je i Općina Dobrinj koja je tijekom protekle odgojne godine značajnim ulaganjima također povećala kapacitet vrtića u Polju.  


Najveći pritisak na raspoložive vrtićke kapacitete i ove godine bilježimo u Malinskoj u kojem nam već kronično nedostaje mjesta, naglašava Žic-Orlić Ove je godine ondje na »listi čekanja« ostao 21 mališan što nam najbolje govori koliko je potreban novi vrtić, koji planiramo graditi.