Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Incident

U LNG Hrvatska progovorili o odbacivanju otpadnog betona u more: 'To je neprihvatljivo'

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2019. u 16:31 2019-12-03T16:31:44+01:00

OMIŠALJ Kratki video na kojem se vidi odbacivanje otpadnog betona izravno u more na gradilištu LNG terminala ili u njegovoj neposrednoj blizini, u Omišlju na otoku Krku, na konferenciji za novinare prikazali su jučer načelnica općine Mirela Ahmetović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Snimka prikazuje cijev kakvom se obično beton iskrcava iz kamiona za prijevoz, iznad morske površine, a nakon kraćeg vremena vidi se kako iz te cijevi šiklja smjesa nalik betonskoj, izravno u more.

Omišaljska načelnica istaknula je da se takvim ponašanjem izvođača radova izravno krši Zakon o održivom gospodarenju otpadom, kao i odredbe Studije utjecaja na okoliš terminala za ukapljeni prirodni plin te rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš koje je izdao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

Načelnica je najavila da će o svemu obavijestiti nadležne inspekcijske službe. Istaknula je i da zakon za takvo neovlašteno odbacivanje predviđa kaznu od 100 do 300 tisuća kuna za pravnu osobu.

Upit o incidentu poslali smo investitoru, tvrtki LNG Hrvatska, kao i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Iz Ministarstva su nas uputili na Državni inspektorat, a direktorica LNG Hrvatska Barbara Dorić ističe da se na snimci »ne vidi da je nastala unutar gradilišta budućeg LNG terminala«, ali i da će poduzeti mjere kako bi se sa sigurnošću utvrdilo što se i gdje dogodilo.

– Nadalje, na prikazanom snimku vidi se da se radi o ispiranju cijevi autopumpe ispranim betonom, a što je decidirano neprihvatljiva radnja u sklopu izvođenja radova na gradilištu.

Ukoliko je snimka autentična, odnosno ukoliko je nastala za vrijeme izgradnje LNG terminala, otvara se pitanje zašto je netko izašao s autopumpom izvan granica gradilišta te ciljano snimao navedenu radnju.

Utvrdit ćemo činjenice, kao i sve okolnosti vezane uz navedeni događaj te ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti, protiv odgovornih osoba na gradilištu pokrenut će se zakonski propisane mjere – kaže Dorić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.