GP Krk gradi naselje na atraktivnoj lokaciji

U Krku niče novi, elitni gradski kvart

Mladen Trinajstić

U sklopu ambicioznog projekta Idisa Turata, na deset zemljišta buduće stambeno- poslovne zone bit će smještene zgrade s po tri jednoetažna ili dvoetažna stana, od po 50 do 80 kvadrata, a svaki će imati zaseban ulaz, dio okućnice te parkirni prostor



KRK  Unutar tzv. Zone 26 na području grada Krka, odnosno područja Smokvika, iznova su ovih dana zabrujali strojevi krčkih građevinara, uz pomoć kojih tvrtka GP Krk kreće u ostvarenje još jednog svog značajnog i za širu javnost zanimljivog projekta.


Za razliku od većine drugih sličnih poduhvata koje krčki građevinari izvode za druge investitore, ovaj netom pokrenuti u jednom od po lokacijsko-urbanističkih karakteristika najatraktivnijih gradskih područja, GP-ovci izvode »u vlastitoj režiji i za svoj račun«.


Na prostranom, dosad neizgrađenom arealu u neposrednom susjedstvu krčkog dječjeg vrtića, srednje škole i doma zdravlja, djelatnici GP Krka započeli su s prvom fazom izgradnje stambenih i stambeno poslovnih objekata koji bi u skorijoj budućnosti trebali činiti jedan sasvim novi gradski kvart, i to na površini od gotovo tri hektara.




– Pokrenuli smo izgradnju prvih pet od ukupno planiranih 14 objekata koji će, svi zajedno, imati ukupnu tlocrtnu površinu od oko 2.500 kvadrata, prenio nam je Branko Hriljac, voditelj GP-ova odjela visokogradnje. Na samom križanju Vinogradske ulice i Smokvika već do početka iduće sezeone, kao prvu fazu spomenutog plana, podići ćemo i na prodaju ponuditi pet građevina od kojih će jedna imati poslovni prostor i dva stana, dok će sve ostale imati po tri stambene jedinice. Izvodimo etapu za koju smo ishodili građevinske dozvole, dok ćemo s ostatkom projekta, odnosno početkom izgradnje, čekati završetak iduće turističke sezone, nastavlja Hriljac, dodajući da će svi objekti biti ponuđeni na prodaju.


  


Potpisuje Turato


– Interes tržišta postoji, a dok cijeli posao ne »postavimo« u neke temeljne parametre, nećemo izlijetati s cijenama kvadrata – zaključuje Hriljac, dodajući da će »tržišne zakonitosti«, osim o cijeni budućih stanova, odlučivati i o tempu izgradnje ostalih građevina.


   Zanimljiv, atraktivan i u vremenim u kojima živimo prilično ambiciozan graditeljski projekt u arhitektonsko-oblikovnom smislu potpisuje poznati riječki arhitekt Idis Turato, kreator već spomenutog vrtića u Krku, ali i većeg broja drugih, prepoznatljivih građevina društvene namjene, poput krčke osnovne škole, njene nedavno dovršene sportske dvorane i susjednog Školskog trga. Na deset zemljišta buduće stambeno-poslovne zone smještene će biti zgrade s po tri jednoetažna ili dvoetažna stana. – Na dodatne tri parcele predviđa se izgradnja stambeno-poslovnih zgrada od kojih će svaka u prizemlju sadržavati poslovni prostor iznad kojega će se naći mjesta za po dva stana. U najvišem dijelu zone u planu je izgradnja jedne ponešto veće, višestambene zgrade s 18 stambenih jedinica – ističe Hriljac, naglašavajući da bi se taj kompleks, ukoliko se u međuvremenu ne nađe netko zainteresiran za kupnju cijele zgrade, trebao graditi posljednji.   


Svaka od građevina planiranih za izgradnju unutar Zone 26, prenose nam GP-ovci, slijedit će najviše standarde ekološke gradnje i visoke energetske učinkovitosti. Ono što će svim stanovima dati posebnu vrijednost i atraktivnost, bogatstvo je mediteranskog raslinja koje će ih okruživati, ali i spektakularan pogled na Krčki zaljev.



Dvoetažne zgrade


Površina stanova unutar novog gradskog kvarta bit će u rasponu od 50 do 80 četvornih metara, a svaki će imati zaseban ulaz, pripadajući dio okućnice te osiguran parkirni prostor.


   Na spomenutom području GP Krk u vlasništvu ima oko 11.500 četvornih metara zemlje. Iz planskih se parametara vidi i kako važeći DPU propisuje vrlo nizak koeficijent izgrađenosti što će pridonijeti kvaliteti stanovanja unutar zone u kojoj će se objekti uglavnom sastojati od podruma/suterena, prizemlja i kata, sveukupne bruto razvijene površine od oko 7.000 kvadrata.


Građevinske parcele na kojima se gradi (ili će se tek graditi u idućim fazama) površine su od 560 do 945 četvornih metara, a samo na onoj najvećoj parceli na kojoj je planirana spomenuta »krupnija« zgrada (s 18 stanova) gradit će se troetažna građevina. Vrijednost netom pokrenute investicije dosiže vrijednost od oko 6 milijuna eura.