Sezona na čekanju

U Hotelu Corinthia dezinfekcija sustava tople vode; utvrđuje se prisutnost bakterija legionele

Hina

Najveći bašćanski hotel Corinthia / Snimio Mladen Trinajstić

Najveći bašćanski hotel Corinthia / Snimio Mladen Trinajstić

U hotelu je utvrđena neispravna priprema sustava potrošne tople vode, i radi se na sanaciji, čišćenju i dezinfekciji sustava, no nije potvrđeno je li se ili nije njemački turist, koji je u tom bašćanskom hotelu boravio sredinom travnja, legionelom mogao zaraziti u tome objektu



U Hotelu »Corinthia« u Baškoj na Krku, koji je zatvoren zbog sumnje na prisutnost bakterije legionele, utvrđena je neispravna priprema sustava potrošne tople vode, i u tijeku je čišćenje i dezinfekcija, izvijestio je u ponedjeljak primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a iz epidemiološke službe u Rijeci kažu da svi nalazi još nisu gotovi.


Voditeljica epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Danijela Lakošeljac, izjavila je za Hinu kako postoji sumnja na legionelu, ali svi nalazi još nisu gotovi.


Stoga, napominje, još nije potvrđeno je li se ili nije njemački turist, koji je u tom bašćanskom hotelu boravio sredinom travnja, legionelom mogao zaraziti u tome objektu.




Hotel »Corinthia» zatvoren je zajedno sa susjednim hotelima »Zvonimir«, »Atrium Residence«, »Villa Adria« i kampom Zablaće, s kojima dijeli sustav centralnog grijanja, nakon što je Europski centar za nadzor i praćenje legionarske bolesti dojavio u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) o mogućoj prisutnosti legionele.


Dojava je, kao standardni postupak, stigla nakon sumnji da se bakterijom legionele zarazio njemački turist koji je u hotelu »Corinthia« boravio još sredinom travnja. Higijensko-epidemiološki izvid u hotelu obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Župan Komadina na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare rekao je da je utvrđena neispravna priprema sustava potrošne tople vode, i radi se na sanaciji, čišćenju i dezinfekciji sustava. Naglasio je da ta tema nije ugodna na početku turističke sezone, ali je riječ o izoliranom slučaju.


Napomenuo je da se prisutnost bakterije legionele može dogoditi svuda, ali da se u pravilu događa u velikim sustavima s opskrbom toplom vodom.


Očito je bilo propusta i naš Zavod je sve detektirao, dali su dijagnozu i terapiju i sada se provode sva čišćenja sustava vodoopskrbe hotelske tvrtke u Baški, kazao je Komadina. Dodao je kako je riječ o velikom sustavu s puno objekata i da postoji procedura koja se mora poštovati.