Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
24. siječnja 2019.
Početak odgojne godine

U Dječjem vrtiću na Krku zasad je 34-ero prekobrojne djece, traže se rješenja

 DV Katarina Frankopan Krk u novu odgojnu godinu ulazi sa 650 polaznika / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
DV Katarina Frankopan Krk u novu odgojnu godinu ulazi sa 650 polaznika / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2018. u 9:47 2018-09-03T09:47:58+02:00

Najviše djece pohađa vrtiće u Krku (245), Malinskoj (130), a slijede Omišalj (87), Baška (64), Polje (41), Njivice (34) te Vrbnik i Vrh sa po 24-ero djece. Ipak, unatoč dobro ustrojenoj i suvremeno opremljenoj mreži vrtića, ima i lista čekanja, zasad u Krku (13), Vrhu (9), Malinskoj (8) i Vrbniku (4)

KRK  U Dječjem vrtiću »Katarina Frankopan« Krk, odnosno njegovoj matičnoj krčkoj jedinici i svim područnim ispostavama razasutim po otoku, na početku odgojne godine 2018/2019. koja, baš kao i ona školska, u formalnom smislu kreće upravo danas, upisano je 650-ero malih otočanki i otočana, kako vrtićkog, tako i jasličkog uzrasta.

Unatoč i više no dobro ustrojenoj te suvremeno uređenoj i opremljenoj krčkoj mreži objekata predškolskog odgoja koju danas čini respekta vrijedan niz modernih vrtićko-jasličkih kompleksa (među kojima je posljednji lani otvoren u Malinskoj), u dijelu vrtićkih jedinica i ove su godine ipak prisutne »liste čekanja«, odnosno manji broj mališana koji se zbog prezauzetosti kapaciteta nije uspio upisati u željene vrtiće.

Istini za volju, glavnina neupisanih mališana i ovog je puta iz kruga onih koje su, zbog raznih okolnosti, njihovi roditelji nastojali upisati u vrtiće izvan mjesta svog prebivališta, ali i oni kojima barem jedan od roditelja nije zaposlen, prenijela nam je ravnateljica otočne predškolske ustanove Irena Žic Orlić, ističući da će, prema običaju, u idućim tjednima nove odgojne godine još biti nekih »preslagivanja« i otvaranja novih skupina. Zbog toga je realno očekivati da će većina za pohađanje vrtića prijavljenih klinaca i klinceza ipak imati mogućnost priključenja svojim već upisanim vršnjacima.

Dječji vrtić Katarina Frankopan Krk, dječji vrtić Krk, vrtić, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Malinska »uskače«

– U omišaljskom vrtiću tako u novu odgojnu godinu krećemo s 87-ero upisanih mališana i bez liste čekanja, ali i bez slobodnih mjesta u ondje ustrojenim vrtićkim i jasličkim skupinama, kaže ravnateljica, dodavši da »liste čekanja« nema niti u susjednim Njivicama, naselju u kojem je u područni vrtić upisano 34-ero djece.

– Znamo i da će ondje prvu godinu svog života u idućim mjesecima napuniti još nekolicina djece te je i za njih, u njivičkim jaslicama, osigurano dovoljno mjesta tako da u tom vrtiću nitko niti u bližoj budućnosti ne bi trebao ostati neupisan – ocjenjuje ravnateljica.

Općine Vrbnik i Baška preuzele plaćanje vrtića

Jedan od bitnih noviteta na planu otočnog predškolskog odgoja zasigurno je informacija koju smo nedavno i mi prenijeli – da roditelji malih Bašćana u narednoj godini više neće morati sudjelovati u pokrivanju troškova predškolskog odgoja, koje je sad na sebe preuzela lokalna uprava. Iako smo greškom držali da je Općina Baška prva i jedina krčka lokalna samouprava koja je roditelje oslobodila obveze sudjelovanja u podmirenju ukupne, odnosno ekonomske cijene boravka predškolaca u vrtiću (a koja je ondje određena na 600 kn mjesečno za vrtićarce, odnosno 700 kn za jasličare), iz Općine Vrbnik nam je javljeno da je isti hvalevrijedan »demografski iskorak« poduzet i ondje, i to još na početku prošle odgojne godine. Zbog toga, uz pohvalu, Vrbenčanima autor ovog teksta upućuje i ispriku!

Naš najnoviji, malinskarski vrtić, u ovu odgojnu godinu kreće sa 130 upisanih, ali i osmero  mališana koji su trenutno na listi čekanja. Iako se ne radi o djeci s područja te općine, njen načelnik Robert Anton Kraljić poručio je da će ta lokalna uprava ondje »dozvoliti« otvaranje još jedne jasličke skupine te tako, vođena sveotočnom solidarnošću, unutar svog vrtića u kojem prostorni resursi to dozvoljavaju, omogućiti prihvat svih u ovom trenu neupisanih mališana s liste čekanja, naglašava ravnateljica, upoznavši nas i s činjenicom da je stanovit »pritisak« ovih tjedana izražen i u vrtiću u Vrhu. Ondje je upisano 24-ero mališana, a čak devetero je ostalo na listi čekanja, i to zato što ih je manje no što smo očekivali iz prethodne generacije krenulo u školu, ali i stoga što se dio mališana iz Vrhu susjednog krčkog vrtića sad vratilo u predškolsku ustanovu u svome mjestu, nastavlja Žic Orlić.

U Polju višak mjesta

U samom gradu Krku od ponedjeljka ćemo u vrtiću i jaslicama skrbiti o 245-ero ondje upisanih mališana. Ondje ih je istovremeno i 13-ero na listi čekanja, s time da četvero nije s područja Grada, nastavlja Žic Orlić, ističući da je s okolnostima popunjenosti vrtićkih kapaciteta dobro upoznata Gradska uprava koja je, doznajemo, već pokrenula prve korake na razradi plana prostornog širenja vrtićkih prostora.

Problema s nedostatkom prostora ipak nema u Baški gdje je, u također modernom i odlično opremljenom vrtiću (i jaslicama), na početku ove odgojene godine upisano 64-ero djece. Liste čekanja ondje nema, a u pregovorima smo i s lokalnom upravom koja, prema saznanjima koje imamo, također razmišlja o stavljanju u pogon raspoloživih prostornih resursa unutar kojih se može pokrenuti djelovanje jedne dodatne odgojne skupine. Lista čekanja postoji u Vrbniku gdje je u vrtić sad upisano 24-ero mališana. Od šestero onih koji su ostali na listi čekanja, dvoje se djece »prebacilo« u susjedni vrtić u Polju, tako da je u ovom trenu ondje još uvijek neraspoređeno četvero mališana. U nedavno proširenom i rekonstruranom vrtiću Polje u kojem se okupljaju i druže »mići Boduli« s područja Općine Dobrinj, danas u novu odgojnu godinu kreće 41 dijete. Liste čekanja ondje nema, a k tome je na raspolaganju još šest slobodnih mjesta, zaključila je ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka