U starom mlinu

U Ćunskom prerađivali masline na – starinski način

Bojan Purić

Foto Bojan PURIĆ

Foto Bojan PURIĆ

Zahvaljujući tradiciji koju je uvela udruga Harmonija, na Danu otvorenih vrata u Torću je prikazan način na koji su otočani prerađivali masline prije otvaranja suvremenih automatiziranih pogona



ĆUNSKI Tradicija koju je uvela udruga Harmonija, da se na Danu otvorenih vrata prikaže način na koji su otočani prerađivali masline prije otvaranja suvremenih automatiziranih pogona, nastavljena je i ove jeseni. U Torću, desetljećima zapuštenom, a proteklih godina ponovo afirmiranom prostoru starog mlina za masline, mještani su preradili 120 kg maslina. Iako to nije niti polovina kapaciteta mlina, ipak je bilo dovoljno za demonstraciju.


Posao je vodio Tarcizio Hrončić, on i njegov prvi suradnik Fabijan Lechich pokrenuli su kolo mlinskog kamena, omogućivši i svim zainteresiranima da daju svoj doprinos. Nakon što su okretanjem mlinskog kamena masline pretvorene u smjesu, »paštu«, prebačene su u »športe« i postavljene u mehaničku prešu, a njenim zavrtanjem iz smjese je poteklo ekstradjevičansko maslinovo ulje, najkvalitetniji proizvod masline. I ono što je ostalo od smjese iskorišteno je; prešanjem uz primjenu vruće vode dobiveno je ulje slabije vrijednosti.


Tijekom pet sati druženja u Torću i na livadi ispred njega, izmjenjivali su se posjetitelji, a za sve je pripremljena i okrepa, kako i priliči završetku svakog fizičkog posla.