Rušenje rekorda

Turistički tsunami: Milijun noćenja Grad Krk ostvario 17 dana ranije

Mladen Trinajstić

Posebno veseli da su najveći pozitivni indeksi zabilježeni u predsezoni. U prvih pet mjeseci 2017. ostvareno je 13 posto više, a lipanj je bio najveći »dobitnik« s čak 42 posto više noćenja



KRK Da ovoljetni turistički »cunami« nije tek subjektivni dojam žitelja grada Krka već stvarna, konkretnim brojkama potkrijepljena činjenica potvrdila je jučer Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZ-a Grada Krka obznanivši da je pred samo koji dan, značajno ranije nego lani, u Gradu Krku ostvareno milijunto noćenje.


– Naš se Grad pridružio destinacijama koje bilježe rekordni rast noćenja te je milijunto noćenje, ostvarenje o kojem smo donedavna mogli samo sanjati, ovog puta registrirano već 27. kolovoza, čak 17 dana ranije nego prošle godine, ističe tim pažnje vrijednim ostvarenjem svih s turizmom povezanih Krčana prezadovoljna direktorica Gradskog TZ-a.


Predsezona


– Veseli nas i pokazatelj da su najveći pozitivni indeksi zabilježeni u predsezoni tijekom koje su pozitivni skokovi u odnosu na lanjske brojke bili značajno veći i uočljiviji nego u mjesecima turističke »špice« – srpnju i kolovozu kad ionako baš više i nema previše manevarskog prostora nužnog za veće skokove, nastavlja Jurina.




Tako je u prvih pet mjeseci 2017. ostvareno 13 posto više noćenja nego u 2016., lipanj je bio najveći »dobitnik« sa čak 42 posto više noćenja no lani, a u srpnju je zabilježeno »tek« osampostotno povećanje broja noćenja, ističe Jurina. Još uvijek nezaključene statistike kolovoza ukazuju da je i u tom mjesecu ostvareno povećanje od četiri posto u odnosu na lanjske, dosad rekordne pokazatelje tursitičkog prometa.



Pogled unatrag, naglašava Jurina, otkriva nekoliko vrlo zanimljivih činjenica. Ne tako davne 2004. godine, Grad Krk bilježio je »tek« nešto više od 700 tisuća noćenja. Od tad pa do 2010. godine te su brojke vrlo blago rasle pa smo 2010. dosegnuli brojku od 760 tisuća noćenja. Najveći se porast na planu broja dolazaka pa tako i ostvarenih noćenja na području Grada zapravo počeo događati u posljednjih sedam godina, odnosno od 2011. godine do danas kad skokovi postaju osjetniji i »konkretniji«, nastavlja Jurina napominjući da je u odnosu na 2010. godinu broj noćenja na području Grada narastao za nevjerojatnih 40-tak posto. Milijunto noćenje u Krku prvi put dosegnuto je 2015. godine. Najveći turistički »šušur« ovog ljeta u i oko grada Krka zabilježen u noći s 6. na 7. kolovoza kada je, kod krčkih iznajmljivača i u hotelima, noćilo 14,1 tisuća mahom stranih posjetitelja.



– Ukupan godišnji rast na planu noćenja do 27. kolovoza, dana u kojem smo »prešli« milijunto noćenje (a koje je u Gradu Krku lani ostvareno tek sredinom rujna) u odnosu na datumski usporedive brojke prošle godine penje se na 13 posto, od čega je u kampovima ostvaren rast od osam posto, u hotelima 12, a u smještaju u domaćinstvu čak 17 posto, zaključuje Nataša Jurina. S obzirom da je posezonsko razdoblje tek pred nama, razloga za optimizam na račun očekivanog nastavka »sprinta« prema novim završnim godišnjim »najostvarenjima« na području najveće i najposjećenije turističke destinacije otoka Krka – ne manjka.


Rujanski buking


Lani je, s posljednjim danom 2016. godine, na području Grada Krka ukupno bilo ostvareno 1,13 milijuna noćenja pa je, već i zbog podatka da smo i prije konca kolovoza »dohvatili« milijunto noćenje, realno očekivati da će ova godina i u završnim brojkama u nas biti rekordna, tim više što i naznake naših hotelijera, voditelja kampova i predstavnika agencija govore da obzirom na dobar tijek rujanskog bukniga turistički sektor Grada Krka još nije rekao »svoju zadnju«, ustvrdila je prva operativka krčke turističke zajednice.