Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. veljače 2020.
Curicum Vitae

Trodnevna šetnja kroz povijest grada Krka

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 10:22 2019-07-12T10:22:08+02:00

Manifestacija će kroz serijal popularno-znanstvenih predavanja o povijesti i arheologiji Krka dočarati prošlost grada kroz više povijesnih razdoblja – kaže Luka Adžić Kapitanović, predsjednik organizatora, Udruge Kreativni Krk

KRK - »Curicum Vitae: Povijest grada Krka« nova je trodnevna manifestacija s raznovrsnim i bogatim programom koji kreće već danas. Premijerno izdanje tog zanimljivog i edukativnog projekta, prenose nam njegovi inicijatori i organizatori iz redova Udruge Kreativni Krk te s njima na ovom programu povezanih udruženja Centar za znanstveno-istraživački rad i popularizaciju arheologije ZipArh te Eko udruge Vilino polje iz Mostara, sudionike njegovih programa provest će kroz povijest grada Krka tijekom 2,5 tisućljeća njegova postojanja te tako na inovativan način predstaviti i približiti povijest tog otočnog grada njegovim stanovnicima, ali i stranim posjetiteljima.

Igre i radionice

– Manifestacija će kroz serijal popularno-znanstvenih predavanja o povijesti i arheologiji grada, ali i cijelog otoka Krka, posjetiteljima dočarati prošlost našega grada i njegovih stanovnika, kroz više povijesnih razdoblja – riječi su kojima nam je program koji kreće već večeras predstavio Luka Adžić Kapitanović, predsjednik Kretivnog Krka, napomenuvši da će se bogati i sadržajni programi odvijati kroz igre, dječje radionice, ali i radionice eksperimentalne arheologije, izložbu fotografija i predavanja, odnosno glazbene nastupe.

Program

Otvorenje današnjeg, »prapovijesnog dana«, krenut će već od 18 sati. U večerašnjem programu u kaštelu i na Kamplinu održavat će se radionice lončarstva, tkanja, izrade kremenih predmeta i nakita te predavanje »Liburni – vladari Jadrana« od 19 sati. Subota će na istome mjestu biti rezervirana za provedbu niza sličnih radionica posvećenih antici, dok će završna, nedjeljna večer biti posvećena srednjovjekovlju.

Tijekom subotnje večeri, s početkom od 19.30 sati, na lokalitetu održavanja spomenutih programa bit će održano predavanje »Krk za rimske vladavine«, a potom i »Obitelj u Rimskom carstvu«. Nedjeljna predavanja kojima će teme biti najprije predstavljanje Frankopanskog kaštela, a potom i uloga žena u srednjovjekovnim obiteljima, također je zacrtano za 19.30 sati. Manifestaciju će svojim nastupima tijekom nedjeljne večeri zaključiti članovi KUD-a Poljica te krčke skupine Don Demižon i Eggo3Pizze.

Manifestacija čijeg su se pokroviteljstva, uz TZ Grada Krka, prihvatili i Grad Krk te tvrtka GP Krk, podijeljena je na tri tematska dana kroz koja će se, kronološkim redom, od prikaza života u prapovijesti pa do prikaza života u antici, odnosno srednjem vijeku, odvijati programi »obojeni i ukrašeni« u duhu svakog od spomenutih razdoblja prošlosti. Izvođači, odnosno provoditelji projekta, uglavnom studenti arheologije i srodnih znanosti, biti će konstantno na raspolaganju stranim i domaćim posjetiteljima jer je, osim s poviješću grada i otoka Krka, cilj kroz interakciju s mladim »stručnjacima« i budućim znanstvenicima upoznati posjetitelje i s važnošću, odnosno značajem arheologije, ističe čelnik krčkih kretivaca, suorganizatora ovog zanimljivog i atraktivnog programa.

Predavanja i nastupi

– U Frankopanskom kaštelu te na susjednom Trgu Kamplin tijekom cijelog ovog vikenda tako će se odvijati igre i radionice namijenjene djeci i mladima, radionice eksperimentalne arheologije, kao i demonstracije starih zanata, ali i niz popularno-znanstvenih predavanja i nastupa. Moći će se kušati i neka jela spravljena prema povijesnim receptima – nastavlja naš sugovornik iz udruge Kretivni Krk.

TEMATSKI DANI

Manifestacija je podijeljena na tri tematska dana kroz koja će se, kronološkim redom, od prikaza života u prapovijesti pa do prikaza života u antici, odnosno srednjem vijeku, odvijati programi

Uz onaj »glavni« program, na spomenutim će se lokalitetima održati i izložba fotografija »Fotografski CV: Baština mora i gora« u sklopu koje će biti izloženi radovi sedam odabranih autora koji prikazuju prirodnu i kulturnu baštinu Primorsko-goranske županije.
– Cilj svih radionica uklopljenih u program »Curicum Vitae: Povijest grada Krka« uključivanje je djece i mladih u promoviranje arheologije kao znanosti, njegovanje kulturne baštine, ali i popularizacija znanosti – zaključuje Adžić Kapitanović, ustvrdivši i da se ne manje bitni ciljevi projekta ogledaju i u nastojanjima obogaćenja krčkih ljetnih sadržaja kroz ponuđene programe neformalne edukacije, interakcije, igre, demonstracije i radionice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.