S ožujkom kreće val zapošljavanja na Lošinju i Cresu

Traže se stotine konobara, sobarica i kuhara, a svega sedmero ekonomista

Slađana Vignjević

Među sezonskom radnom snagom, na otocima su ljeti najtraženiji konobari / Foto: M. GRACIN

Među sezonskom radnom snagom, na otocima su ljeti najtraženiji konobari / Foto: M. GRACIN

Prema HZZ-u, traže se 182 konobara, 115 sobarica, 107 čistačica, 102 prodavača, 96 kuhara i 79 kuhinjskih radnika, kao i recepcionari, čuvari, transportni radnici, vozači, pekari, kućni majstori, vrtlari, maseri i dr. Kad je riječ o VSS-u, traži se 10 pravnika, šest psihologa i devet strukovnih učitelja u sportu



MALI LOŠINJ » Konobar, sobarica, čistačica, prodavač i kuhar trenutno su natraženija zanimanja na području otoka Cresa i Lošinja. Taj podatak otočnog tržišta rada ne treba čuditi s obzirom da je gospodarstvo otoka većinom orijentirano na turizam, odnosno najbrže do posla dolaze nezaposleni iz sektora uslužnih djelatnosti.


   Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, traže se 182 konobara, 115 sobarica, 107 čistačica, 102 prodavača, 96 kuhara i 79 kuhinjskih radnika.


   U samom vrhu najtraženijih su i zanimanja recepcionara, čuvara, transportnog radnika, vozača autobusa, pekara, kućnog majstora, vrtlara, masera, vratara i druga. Iako su na Zavodu horde nezaposlenih diplomiranih ekonomista i pravnika, pravnika na ovom području nedostaje deset, a ekonomista sedam. Osim toga, traži se šest psihologa i devet strukovnih učitelja u sportu.




   Za navedene poslove rok prijave na natječaj za zaposlenje istječe krajem ožujka, odnosno početkom travnja, jer se u većini slučajeva nudi posao na određeno vrijeme – sezonski rad.


  


Sezonci povratnici


Na Lošinju daleko najveći broj sezonaca zapošljava turistička kompanija Jadranka. Ove godine turističku sezonu na Lošinju će odraditi 788 sezonskih djelatnika, od kojih je velik broj takozvanih sezonaca povratnika, osoba koje više sezona rade u Jadranki.



U siječnju ove godine bilo je 406 nezaposlenih osoba na području Malog Lošinja, 44 manje nego godinu ranije, dok je u Cresu početkom godine evidentirano 96 nezaposlenih, deset manje nego početkom 2014. godine.    Očekivano, od broja nezaposlenih s evidencije HZZ PU Rijeka Ispostava Cres-Lošinj na sezonskim poslovima najviše ih se zaposli tijekom ljeta, od ožujka do listopada. Siječanj, veljača, rujan, listopad, studeni i prosinac – šest je mjeseci tijekom kojih se nezaposleni otočani ne uspijevaju zaposliti. Za očekivati je da će se takav trend mijenjati tek razvojem cjelogodišnjeg turizma.


   – Čak 70 posto sezonskih djelatnika na nivou Jadranka grupe svake se godine vraća na Lošinj. Ukupno gledajući, osim velikog broja radnika s područja otoka Lošinja, najviše zaposlenih u Jadranka grupi dolazi s područja Slavonije i središnje Hrvatske, odnosno s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske te Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Za sve djelatnike s prebivalištem izvan Lošinja, Jadranka osigurava smještaj i prehranu te sva ostala prava i naknade koje proizlaze iz kolektivnog ugovora, poručuju iz Jadranke koja u ovom trenutku zapošljava 737 djelatnika, od kojih je 595 stalno zaposlenih.


  


Oglasi na pločama i webu


Nezaposleni mogu provjeriti oglase na oglasnim pločama ureda HZZ-a, ali i na nekoliko specijaliziranih internetskih stranica.


   – Jadranka svoje djelatnike ne zapošljava putem specijaliziranih agencija. Svi naši djelatnici prolaze sustavnu internu i vanjsku edukaciju koja uključuje predavanja nacionalnih i internacionalnih stručnjaka, tečajeve stranih jezika te specijalističke tečajeve vezane uz određena radna mjesta unutar kompanije. Konkretno, s obzirom na poslovni ciklus podizanja kategorija hotela na razinu od pet zvjezdica i uvođenja viših standarda, ovogodišnji proces edukacija za zaposlenike krenuo je već početkom veljače. Uz stručni tim visokokvalificiranih edukatora s područja ugostiteljske i hotelske industrije, obavljaju se edukacije u svim odjelima hotela s naglaskom na podizanje kvalitete usluge, zaključuju iz ove lošinjske kompanije.