Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 2n
Sutra: 11° 11° 2n
22. veljače 2019.
"Dar iz Krka"

Traže se krčki suveniri inspirirani glagoljicom

Traže se krčki suveniri inspirirani glagoljicom
Traže se krčki suveniri inspirirani glagoljicom
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2016. u 8:45 2016-02-10T08:45:16+01:00

Naglasak je u natječaju  prvi put stavljen na istraživanje vizualnih i konceptualnih dimenzija oble i uglate glagoljice – drevnog staroslavenskog pisma sačuvanog  na nekim od najznačajnijih krčkih spomenika

KRK  Turistička zajednica Grada Krka »otvorila« je peti po redu godišnji natječaj u sklopu kojeg će se odabrati još jedan »kontingent« novih konceptulano-oblikovnih rješenja suvenira koji će prije iduće turističke sezone biti označeni markicom »Dar iz Krka«. Na natječaj kakav je ondje već postao redovnom praksom i koji je dosad rezultirao vrlo bogatim i prilično šarolikim asortimanom kvalitetnih, prepoznatljivih, a naposljetku i traženih originalnih krčkih suvenira, moći će se prijaviti svi koji oblikovanjem svojih suvenira ostvare temljene natječajne uvjete. A oni, navodi Nataša Jurina, direktorica TU TZG Krka, podrazumijevaju da svaki od predloženih proizvoda predstavlja odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog naslijeđa grada i otoka Krka, odnosno da prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili pak prirodnu baštinu.

Prepoznatljivost

Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički ili multimedijalni materijali.  Svaki autor može prijaviti najviše tri rješenja suvenira koje je potrebno dostaviti u naravi, ukoliko je potrebno i u primjerenoj ambalaži. Prispjela rješenja ocjenjivat će višečlano Stručno povjerenstvo imenovano od TZG Krka po kriterijima poput autentičnosti, maštovitosti, kvalitete izrade, originalnosti, estetike i poštivanja ekoloških načela te cjelovitosti u dostignutoj prepoznatljivosti grada i otoka. U skladu s novim promidžbenim aktivnostima TZG Krka, naglasak će u ovom natječajnom zadatku po prvi put biti stavljen na istraživanje vizualnih i konceptualnih dimenzija oble i uglate glagoljice – drevnog staroslavenskog pisma čija je tradicija na otoku Krku i nadalje uščuvana, objašnjava Jurina.

Prigodni katalog

U TZG-u su uvjereni da će »glagoljaška tematika« kreativcima biti i više no dobra inspiracija u kreiranju kvalitetnih oblikovnih rješenja kojima je, dobrim dijelom i zahvaljujući projektu »Dar iz Krka«, krčka suvenirska ponuda već daleko iskočila iz razine prosječnosti. Obzirom da otok Krk obiluje vrijednim glagoljskim spomenicima, od nadaleko znane Bašćanske ploče, preko Krčkog natpisa i Jurandvorskih ulomaka pa sve do rukopisa iz vrbničkih brevijara i misala, za vjerovati je da će tema za obradu i razradu biti napretek, zaključuje direktorica krčkog TZ-a napominjući i da će odabrani suveniri naposljetku biti predstavljeni u prigodnom dvojezičnom katalogu.

Prijedlozi rješenja suvenira s ispunjenom prijavnicom mogu se najkasnije do 18. ožujka dostaviti u sjedište TZG-a, a više detalja može se naći na službenim internetskim stranicama TZ-a  i Grada Krka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno