Goran Marević »najbodul«

Tradicionalni izbor osobe godine otoka Krka: “Najbodul” postao maslinar Goran Marević

Mladen Trinajstić

Širokim društvenim angažmanom Goran Marević uvrstio se u red »otočnih zaslužnika« / arhiva NL

Širokim društvenim angažmanom Goran Marević uvrstio se u red »otočnih zaslužnika« / arhiva NL

Gotovo dvije tisuće glasača u akciji nazavisnog internetskog portala »otok-krk.org« svoj glas dalo je tajniku maslinarske udruge Drobnica i jednom od najzaslužnijih za zaštitu krčkog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti



Pedesettrogodišnji krčki maslinar Goran Marević osoba je 2016. godine otoka Krka. Tako je odlučilo gotovo dvije tisuće glasača koji su u šestoj po redu akciji nazavisnog internetskog portala »otok-krk.org« svoj glas poklonili sveprisutnom tajniku maslinarske udruge Drobnica i jednom od najzaslužnijih za njihovo upravo ove godine ostvareno postignuće – zaštitu krčkog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti. Druga kandidatkinja, vrbnička spisateljica i čuvarica tradicijske baštine odnosno lokalnog narječja Marica Stašić-Milić osvojila je 1.318 glasova, skoro šest stotina manje od broja glasova podrške Mareviću koji se tako priključio sad već respektabilnom nizu »bodulskih zaslužnika«.



Čak 1.915 dodijeljenih glasova Marevića je uvrstilo u red probranih otočana koji su proteklih godina, u istoj akciji, proglašavani osobom godine. Prvi je takav naslov 2011. godine dobila Krčanka Miranda Šebelja (inicijatorica unapređenja djelovanja hitne medicinske pomoći na otoku), sljedeće je titula zasluženo pripala danas nažalost pokojnom narodnom liječniku Petru Bajčiću iz Brusića da bi najotočanom 2013. bio proglašen fokloraš Anton Juranić-Pivac iz Jurandvora. Otočankom 2014. godine postala je Mirjana Skomeršić iz Krka zaslužna za pokretanje i provedbu više humanitarnih akcija dok je lani titulu ponio Ivan Šabalja iz Malinske, jedan od najvrednijih promicatelja i čuvara tradicijske odnosno narodne baštine dubašljanskog kraja.



Sveprisutan




Kako doznajemo od organizatora ove nesvakidašnje, a od otočne javnosti i odlično prihvaćene akcije, Mareviću će prigodno priznanje biti osobno uručeno na prigodnoj svečanosti odnosno druženju koje će u Vrbniku, na sam blagdan Sveta tri kralja (6. siječnja) biti upriličeno u dvorani Doma na Škujici, s početkom od 18 sati.


Marević je, podsjetimo, otočanima poznat kao iznimno aktivan maslinar, a nominaciju je zaslužio svojim radom i zalaganjem u društvenom i gospodarskom životu otoka. Tajnik je Udruge maslinara »Drobnica«, stručni suradnik na prvom Gradskom EU projektu (ZOOB) još od 2008. godine, a jedan je i od inicijatora osnivanja LAG-a Kvarnerski otoci. Sudjelovao je i u osnivanju Udruge sirara Krka koja je nedavno pokrenula postupak zaštite izvornosti krčkog ovčjeg sira po modelu kojim je, dobrim dijelom zahvaljujući upravo njegovoj inicijativi, ove godine istom oznakom već zaštićeno i Krčko maslinovo ulje. Najbodul 2016. u suradnji s PGŽ i Agronomskim fakultetom pokrenuo je i projekt formiranja matičnog nasada autohtonih sorti maslina PGŽ-a, a nezamijećene nisu ostale niti njegove zasluge u zaustavljanju nezakonitog branja smilja na Krku i drugim kvarenerskim otocima.



Velika je čast uopće biti nominiran u ovoj akciji, a kamo li postati njenim pobjednikom odnosno nositeljem zvučnog naslova »najotočana«, riječi su kojima je ishod ove akcije popratio Goran Marević. Lijepo je znati da ono što radiš i za što se zauzimaš ima odjeka kod ljudi s kojima dijeliš svakodnevicu. S obzirom na broj osvojenih glasova ali i činjenicu da je najprije nominacija, a potom i naslov pobjednika »proistekao iz naroda«, ovo je ujedno i najdraže priznanje koje sam ikad dobio, rekao je Marević. Na neki sam način kroz ovu nagradu i zadužen odnosno ne mogu pobjeći od osjećaja da sad s još više žara i elana moram nastaviti raditi na svemu čime se bavim, što kroz Drobnicu, što kroz druge udruge čijim sam članom ili pak inicijative u koje sam uključen. Posebna je čast bila biti u konkurenciji s tako velikom i za baštinu otoka važnom osobom kao što je Marica Stašić-Milić.



Čuvarica baštine


Marica Stašić-Milić, pak, istaknuta je promicateljica kulturne baštine Vrbnika i otoka Krka te pjesnikinja koja živi i djeluje u Vrbniku. Uz mnoštvo knjiga i poetskih zbirki, napisala je i više od dvjesto »šenteric i štrolig« (šala i duhovito ispripovijedanih istinitih priča). Bogata i sadržajna građa čija je autorica pohranjena je u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a poznaju je i čitatelji Novog lista, Krčkog kalendara, Krčkog veza, kornićarske Tikvice svetoga Jakova, Vrbničkih vidika, Krčkog vala, portala otok-krk.org kao i slušatelji hrvatskih radio postaja. Dobitnica je Posebnog priznanja za pučke pjesnike »Drago Gervais« te Zahvalnice Instituta za etnologiju i folkloristiku.