Bracerom prema zapadu

Tradicijsko plovilo kao baštinska atrakcija: Bracera dobiva svoj “muzej” na obali Malinske

Mladen Trinajstić

Vizualizacija budućeg urbanističko-arhitektonskog oblikovanja obalnog pojasa

Vizualizacija budućeg urbanističko-arhitektonskog oblikovanja obalnog pojasa

U sklopu sveobuhvatnog projekta urbanističko-arhitektonskog preoblikovanja malinskarske obale, zagrebački arhitekti predvidjeli su i interpretacijski centar »Bracerom prema zapadu«, posvećen tom tradicijskom plovilu, ali i cjelokupnoj maritimnoj i brodograditeljskoj baštini tog dijela otoka Krka



MALINSKA Radeći na etapnom realiziranju ambiciozno osmišljenog plana urbanističko-arhitektonskog oblikovanja obalnog dijela središta Malinske, čelništvo te otočne lokalne jedinice ovih dana priprema niz novih koraka na tom putu. Jedna od planiranih aktivnosti je i prezentacija tog zasad još uvijek idejnog rješenja koje su, u sklopu lani provedenog natječajnog postupka stručno vođenog od predstavnika Društva arhitekata Rijeka, iznjedrili arhitekti zagrebačke tvrtke NFO.


U sklopu sveobuhvatnog projekta koji, prema procjenama teži gotvo 11 milijuna eura i koji će se, što zbog cijene cjelokupne vizije urbanističko-arhitektonskog preoblikovanja malinskarske obale, što zbog zahtjevnosti samih rješenja, odvijati u fazama i kroz dulje vrijeme, iskristalizirao se i cijeli niz ponešto manjih, ali ne i manje važnih pratećih zahvata i projektnih rješenja kojima bi ukupna slika i ponuda Malinske trebale dobiti nove sadržaje i kvalitetu.



Ideja o projektu »Bracerom prema zapadu« nastala je kao plod razgovora i inicijativa lokalnih istomišljenika koji su prepoznali potrebu za očuvanjem i promoviranjem pomorskog i kulturnog nasljeđa svoga kraja. Temeljena zamisao »nadgradnju« je dobila i u htijenju da se s tom tematikom upozna i za nju zainteresira i turističko tržište.




Našu braceru ne povezujemo samo s tradicijom brodogradnje i pomorstva već, zbog njenog transportnog značaja u prošlosti, i s poljoprivrednom proizvodnjom te sveukupnom mukom naših težaka, objašnjava Kraljić, dodajući da veza bracere i Malinske-Dubašnice potiče i iz ondje prisutne tradicije drvodjeljstva, koja se ogleda i u motivu hrasta uklopljenog u grb, pa i naziv dubašljanskog kraja.


Sve to dovoljan je motiv da se o ovom projektu i njegovim ciljevima javno progovori te da u suradnji s javnošću i strukom osmislimo najkvalitetniji način njegove realizacije, zaključio je Kraljić, pozvavši sumještane da se odazovu pozivu i uključe u javnu raspravu.



Jedna od takvih zamisli jest i ona vezana uz ustroj, oblikovanje i uređenje interpretacijskog centra »Bracerom prema zapadu« – svojevrsnog suvremenog muzeja posvećenog tradicijskom plovilu, ali i cjelokupnoj maritimnoj i brodograditeljskoj baštini žitelja tog dijela otoka Krka. Vodeći se nastojanjem da se, osim skladnijeg i funkcionalnijeg uređenja obalnog pojasa tog vrlo posjećenog otočnog turističkog središta, ono obogati i kvalitetnim turističko-promocijskim, kulturnim i zabavnim sadržajima, malinskarska je lokalna uprava zadatak kreiranja idejnog rješenja tog interperpretacijskog centra povjerila predstavnicama renomirane domaće tvrtke Muze, specijalizirane za kulturni turizam i kreiranje uspješnih baštinskih atrakcija.


Polivalentni kompleks


– Interpretacijski centar »Bracerom prema zapadu« koji se upravo idealno i logično nastavlja na već pokrenute aktivnosti usmjerene ambijenatalnom preobražaju mjesne obale, slijedom inicijativa samih mještana trebao bi svoj dom naći unutar ponešto većeg, polivalentnog kompleksa koji će se s vremenom graditi na samoj obali, u zoni Lastavice, odnosno na mjestu na kojem će se mjesta naći i za gradnju i uređenje sjedišta našeg jedriličarskog kluba te lokalnog sportsko-ribolovnog društva – naglasio je, predstavljajući polazišne točke tog zanimljivog projekta, općinski načelnik Robert Anton Kraljić.


Naglašavajući da bi postav interpretacijskog centra trebao biti na tragu niza sličnih, uspješnih projekata, poput rovinjskog Ekomuzeja batane ili pak Muzeja betinske drvene brodogradnje, Kraljić je napomenuo da je uvjeren da će, kad jednog dana bude realiziran, i malinskarski muzejsko-interpretacijski centar posvećen »njihovoj« braceri također izrasti u jednu od većih i značajnijih atrakcija Malinske-Dubašnice i cijelog otoka Krka.


Kuća dubašljanske baštine


Javnost će se tako, sa svim detaljima cjelokupnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obalnog centra naselja Malinska, kao i s dosad već odrađenim razradama spomenutog interpretacijskog centra, imati priliku upoznati na javnom izlaganju koje će, u prostoru velike vijećnice Općine Malinska-Dubašnica biti održano u petak, 28. listopada, s početkom od 17 sati.


Skupu će se, najavili su malinskarski općinari, nazočiti i izrađivači spomenutih dvaju projekata, odnosno predstavnici tvrtki NFO i Muze, koji će zainteresiranim žiteljima detaljno predstaviti i razložiti sve detalje tih dvaju važnih, vrijednih i umnogome posebnih projekata. Istom prigodom bit će govora i o još jednom, s prethodnospomenutima također srodnom projektu – Kući dubašljanske baštine, koji se također razvija i čiji će izrađivači iz tvrtke »Mjesto pod suncem«, također nazočiti javnom skupu.